Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Reportérky Blesk tlapek o týrání psů na řetězech. Musíme změnit zákon. Stop úvazům!

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang, Pavlína Horáková - 
1. června 2023
05:00

Konec týrání psů na řetězech? Ten nenastane bez změny zákonů. Každý návštěvník letošního ročníku psího Festivalu Blesk tlapek se může zapojit do boje proti chovu psů na úvazech. Petice bude připravena k podpisu v petičním stanu. Mnoho psů stále, bohužel, tráví život přivázaní na provazech či řetězech u boudy, bez možnosti pohybu, bez venčení a úzkého kontaktu se svým majitelem. Tento způsob chovu není zatím v Česku zakázaný, velká část společnosti ale volá po změně zákona. Blesk tlapky se rozhodly kampaň proti úvazům psů podpořit.

Tlak Blesku a Blesk tlapek pomohl ke zpřísnění zákonu o týrání zvířat. Nyní pozornost zaměřily na týrané psy, kteří žijí připoutáni na úvazech. Své síly spojily s europoslancem Jiřím Pospíšilem a jeho organizací Zvířecí ombudsman. „Jsme s ním ve spolupráci od samého prvopočátku,“ vysvětlila Kateřina Lang v Epicentru Blesk Zpráv.

„Chování psa na úvaze byla vždycky běžná praxe, ale jsou případy, kdy pes žije u boudy na metrovém řetězu celý svůj život, nikdy se neprojde, neproběhne, má tam vyšlapané svoje místo a nikdo se o něj nestará, jenom dostane nažrat,  a když si potom představíte, že ten pes třeba žije 15 let metru čtverečního, tak je to 15 let metru čtverečního,“ doplnila reportérka. Tento způsob chovu zatím není v Česku zakázaný. „Doufáme, že se nám podaří na festivalu vybrat co nejvíce podpisů, protože ta petice potom poputuje do Poslanecké sněmovny,“ doufají reportérky Blesk tlapek.

Video  Rodina drží psy na řetězech a drátech, škrtí je a tahá za auty. Úředníci jich přesto odebrali jen polovinu  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Podle slov Jany Ulrichové, druhé reportérky Blesk tlapek, je například na Slovensku, které je známé svými osadami s trpícími zvířaty, již zákaz chovu psů na úvazech uzákoněn.  „Těchto případů i u nás je strašně moc, dokonce bych řekla, že hodně převládají,“ popsala reportérka Jana Ulrichová a také prozradila, že společně se svou kolegyní dostávají mnoho zpráv od čtenářů, kteří na podobné případy týrání upozorňují. „Protože oni to považují za týrání a nevědí, že vlastně, pokud ten pes má jídlo a vodu, tak je to podle našeho zákona v pořádku, takže na tyhle případy nás hodně upozorňují, a pokud ten pes tam opravdu vyloženě nějak netrpí, neškrtí se, není ohrožený na životě, tak to úřady neřeší,“ vysvětlila, proč je změna legislativy naprosto nutná.

Zatímco loni dávali návštěvníci festivalu a jejich čtyřnozí parťáci pac proti množírnám, letos budou moci během celého dne připojit svůj podpis pod petici s názvem Stop řetězům europoslance Jiřího Pospíšila, který se snaží zákaz chovu psů na úvazech prosadit. K tomuto velmi diskutovanému tématu promluví Jiří Pospíšil i na pódiu. Každý, kdo se pod petici podepíše, se bude moci vyfotit s některou ze známých tváří, které přijdou Blesk tlapky na festival podpořit.

Uzákonit změnu

Zájemci mohou svůj podpis k petici připojit i online. Nasbírané podpisy následně poputují společně s legislativním návrhem změn do Poslanecké sněmovny, která by se jím měla zabývat. Cílem je prosadit a uzákonit úplný zákaz držení psů na řetězech a provazech.

Festival Blesk tlapek už v sobotu!

Festival Blesk tlapek se koná 3. června od 11 hodin v Praze na louce na Vypichu, kam útulky a záchranné spolky přivezou své svěřence hledající nový domov. Chybět nebude tombola, jejíž výtěžek věnují Blesk tlapky spolku Dočasky De De. Celým dnem provedou Bořek Slezáček a odborník na bull sporty Daniel Žďárský.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na osobnosti z řad kynologů a také na jejich hvězdné psí parťáky, z nichž někteří zazářili i na stříbrném plátně. Ukázky sportovní kynologie předvede Miroslav Skružný s německým ovčákem Chrosem z Podbrdského kraje. Jak se tančí se psem, ukáže Hana Maršálová s border kolií Scottem, a co obnáší lovecká kynologie, vysvětlí spolu se svou smečkou honičů Rudolf Slaba. Představí se i záchranářští a armádní psi. Připravena je také řada soutěží, do nichž se budou moci návštěvníci a jejich čtyřnozí parťáci zapojit.

Video  Pes se zamotal do řetězu, málem to nepřežil.  - Kateřina Lang, čtenáři
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Eva Štemberová ( 1. června 2023 10:33 )

držení psa na úvazu je absolutně vyhovující venkovní držení psa (samozřejmě za dodržení základních pravidel: minimálně dva obrtlíky, adekvátní délka, síla a váha úvazu, adekvátní obojek, adekvátní bouda a venčení/práce mimo úvaz). jsou psi, co panikaří v uzavřeném prostoru jako je třeba kotec nebo barák/pokoj, ale úvaz zvládají bez problémů. jsou psi, co jsou na úvaze z důvodu, že překonávají ploty.... nebo že žádný plot nemohou majitelé postavit. není to jen o kennelech pitbullů nebo o týraných psech. je to o spoustě jiných psů.
takže jediné řešení je, aby kontroly vykonávali lidi znalí etologie a wellfare psů a nebáli se pokutovat a hnát lidi před soud (a soudci, co se nebudou bát konečně rozhodnout, i když to jsou "jen" zvířata, kdo byl týrán). ale zákazy a petice řeší zas a opět ty zodpovědné majitele a chovatele, kterým znemožňují kvalitní péči a šlechtění (tedy chov s cílem) psů.

nadčasový MP ( 1. června 2023 08:01 )

Psy jednoduše odvazou a nechají je volně pobíhat ve smečce. Přibude jen dálsi obtezovani a napadání lidi, kteří stále musí být ve střehu před tímto nebezpečím. Ale to uz zakon resit nebude, jak jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa