Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olega napadl hladový lední medvěd: Zakousl se mu do hlavy! Přežil jen díky kamarádovi

Autor: fik - 
24. července 2023
07:10

Ruský pastevec sobů Oleg Laptander byl 21. července ráno brutálně napaden hladovým ledním medvědem, když tábořil na poloostrově Jamal se svou ženou a vnučkou, které se před útokem snažil zachránit. Oleg měl štěstí, že zůstal naživu, na záchranu mu totiž přispěchal kamarád Igor. 

Pětapadesátiletý Oleg, který se živí jako pastevec sobů, tábořil na izolovaném ruském poloostrově Jamal se svou ženou a vnučkou. Když ráno otevřel čum, tradiční kuželovitý stan, čekalo ho nemilé překvapení v podobě hladového ledního medvěda, který hledal potravu. 

Šelma se na Olega okamžitě vrhla, ten však stihl ještě rychle vtrhnout do stanu, aby svou ženu a vnučku varoval. Řekl jim, aby utekly a on se mezitím snažil odvrátit pozornost zvířete. Medvěd se pastevci zakousl do hlavy a drápy drásal jeho tělo. Rozruch poté zaslechli ostatní pastevci a rodince se vydali na pomoc. 

Oleg skončil na jednotce intenzivní péče v Salechardu, a přestože ztratil spoustu krve, nyní je stabilizovaný. „Spali jsme, ráno jsem vyšel ven a uviděl jsem tu bestii, hned si šla pro mě. Ještě nikdy tu nebyl lední medvěd. Neměl tu být. Byla s námi naše vnučka, vnoučata nás často navštěvují. Igor přilákal to zvíře k sobě, proto jsem teď naživu,“ vyjádřil se pro deník The Star Oleg. 

Olegova manželka se medvědovi také snažila postavit. Naštěstí však skončila jen s lehkým zraněním, stejně jako jejich vnučka. Obě ale utrpěly psychické trauma a nyní jsou také v nemocnici. „Obě byly očkované a jinak jsou naprosto stabilní s drobným poraněním zad a horních končetin,“ informoval ošetřující lékař.

Video  Medvěd v Nízkých Tatrách na Slovensku nekontrolovatelně ohrožuje turisty.  - Facebook: Albert Kristof
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání