Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Experti prozradili, co dělat při útoku žraloka: Zachovejte klid a udržujte oční kontakt!

Autor: rc - 
21. července 2023
06:50

Floridu děsí útoky žraloků! Během jednoho jediného víkendu žraloci zaútočili na dvě osoby. V sobotu 15. července žralok napadl jednadvacetiletého surfaře a o den později osmačtyřicetiletého muže. Experti promluvili o tom, jak se v případě útoku žraloka bránit! Lidé by podle nich měli zachovat klid a predátora udeřit do citlivých míst.

V sobotu 15. července vyráželi záchranáři na pomoc jednadvacetiletému muži, jehož podle informací televize Fox35  napadl při surfování žralok. Mladík skončil v nemocnici. Druhý den, v neděli 16. července, došlo k dalšímu útoku. Predátor napadl osmačtyřicetiletého muže, který podle výše zmíněné televize utrpěl drobná poranění na zádech. Převoz do nemocnice odmítl.

Tragicky dopadl útok žraloka v egyptské Hurghadě letos v červnu. Jak již Blesk informoval, žralok tam napadl třiadvacetiletého turistu původem z Ruska. Na sociálních sítích se objevilo šokující video, kdy mladík volá o pomoc svého otce. Útok sledovali turisté z pláže.

Jak předejít útoku žraloka?

Podle dat floridské univerzity v roce 2022 došlo po celém světě k 57 nevyprovokovaným útokům žraloka, což je o sedmnáct útoků méně než před deseti lety. Nicméně experti na mořskou biologii promluvili o tom, jak útokům žraloků předcházet. Lidé by prý neměli plavat v rybářských oblastech.

„K velkému množství útoků dochází v ústích řek,“ uvedl pro britský deník Daily Mail bývalý předseda organizace Shark Trust and Shark Conseration Society Richard Pierce. Navíc dodal, aby si lidé nechodili zaplavat brzy ráno a pozdě v noci. Profesor mořské biologie Chris Lowe dodává, aby lidé při plavání nenosili nic lesklého. „Buďte opatrní se šperky, vším, co se leskne, protože žraloci neustále loví ryby,“ řekl a dodal, že žralok si tak plavce splete s potravou.

Jak se bránit?

Experti prozradili, co dělat, pokud se člověk se žralokem střetne. Ryan Johnson, mořský biolog, pro britský deník Daily Star uvedl, že nejdůležitější je zachovat klid. „Pokud se ve vodě střetnete se žralokem, nejhorší věc, co můžete udělat, je chovat se jako kořist. Nepanikařte, nekopejte kolem sebe a nesnažte se utéct,“ dodal. Robert Latour, profesor mořské biologie, dodal, že by lidé měli udržovat se žralokem oční kontakt. Pokud má plavec u sebe tvrdý předmět, jako je šnorchl či podvodní kamera, měl by žraloka udeřit do citlivých míst, což jsou oči, čumák a žábry. V jiném případě se má bránit vlastníma rukama. „Snažte se co nejdříve dostat z vody, ale neotáčejte se zády a plavte,“ uzavřel.  

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Mattas ( 21. července 2023 07:37 )

Expert by nám to mohl ukázat a natočit instruktážní video. Hlavně zachovat klid

profano ( 21. července 2023 07:30 )

Při ukousávání nohy udržuj oční kontakt.🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi