Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podcast: Žraloci nemají co žrát, lidi jenom ochutnávají, tvrdí fotograf Jaroněk. Paryba ho kousla do zadku

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
27. června 2023
05:00

Český cestovatel a fotograf Richard Jaroněk se již 25 let potápí ke žralokům. Ačkoliv ho již třikrát kousli, veřejnosti neustále vysvětluje, že žraloci nejsou žádní zabijáci lidí, jak bývají často popisovaní. Člověk je pro ně neznámý tvor a predátor se dlouho rozmýšlí, než zaútočí. O zabití 23letého muže v egyptské Hurghadě žralokem tygřím fotograf soudí, že paryba měla defekt. 

Na světě snad nejsou lepé vybavení predátoři než žraloci. Paryba se vyvíjela 420 až 450 milionů let, jenže v současnosti v důsledku rybolovu rychle vymírají a podle Richarda Jaroňka se mění i jejich chování. „Už to pozorujeme několik let, že útoky na člověka nejsou standardním ochutnáním, ale v podstatě se těm žralokům mění jejich přirozené území. Oni nemají dneska opravdu co žrát. My jsme jim vylovili ryby, které běžně žerou a jsou z toho hodně nervózní,“ popisuje změnu chování žraloků, kteří se častěji nacházejí u pláží na celém světě.

Video  Blesk Podcast: Žraloci nemají co žrát, lidi jenom ochutnávají, tvrdí fotograf Jaroněk  - pdc, bp, Červený, Chebotareva
Video se připravuje ...

Poslední obětí útoku v oblíbeném turistickém letovisku v Hurghadě se na začátku června stal 23letý muž ruské národnosti. Ve vodě nedaleko mola se do něj pustila samice žraloka tygřího a nešťastného plavce zabila. Nevládní Asociace pro ochranu a ochranu životního prostředí Hurghada, zkráceně HEPCA, tvrdí, že samice žraloka měla u blízkého útesu svoje vejce, které bránila a navíc byla poraněná a hladová. Z toho důvodu prý na člověka zaútočila.

Podle Richarda Jaroňka je neobvyklé, že by žralok útočil s úmyslem zabít. „Kdybyste se mě před 20 lety zeptal, jestli nás žraloci žerou, tak bych se té otázce opravdu vysmál. Standardní totiž je, že žralok připluje, zakousne se do vás, čemuž se odborně říká testovací zákus, kdy nás ochutná, my mu nechutnáme, a proto ten žralok odplave. Pokousaní lidé pak umírají na důsledek toho kousnutí, vykrvácení, šok, infarkt, topení,“ popisoval odborník, že žralok nekouše s úmyslem zabít, ale že chce jen zjistit, co se to objevilo ve vodě.

Špatný žralok

U žraloka tygřího v Hurghadě to ale bylo jinak a Jaroněk si klade otázku proč. „Můžeme se bavit o tom, že to je defektní, špatný žralok, který měl špatnou zkušenost s lidmi. Možná byl chycený do sítě, kdy měl zafixované lidi jako nějaké zlo. Tohle všechno je možné. K tomu měl samozřejmě hlad, proto se samozřejmě pokusil něco zkusit kousnout, protože málokdy ten žralok dokončí ten akt, že by toho člověka opravdu sežral,“ soudí o samici, kterou rybáři vystopovali a zabili. Dle českého fotografa to byla nutnost, protože by žralok mohl na člověka zaútočit i příště.

Posledních 25 žraloků bílých

On sám má za sebou stovky ponorů k žralokům a tvrdí o nich, že stejně jako u lidé také u nich je každý odlišná osobnost. V minulosti fotil hejno i 12 žraloků tygřích a musel si sakra dávat pozor, aby ho nepokousali. Třikrát se mu to nepodařilo a odnesl si na to na těle památku. V jednom případě ho dokonce žraloci kousli do zadku!

Richard Jaroněk se ponořil s rozloženým tuňákem, aby žraloky udržel blízko a mohl je fotit. „Ten tuňák mi vlál podél nohy za provázek, a jak jsem ho táhl, tak se zezadu přiřítil žralok, o němž jsem netušil, protože jich tam bylo několik,“ žralok „rapl“, jak jej fotograf označil, už to nevydržel a po voňavé dobrotě chňapl. „Vyrval ho a mě příliš nezranil. Doslova mě jenom škrábnul zubem po zadku, takže jsem měl dvanáct stehů,“ smál se cestovatel.

Žralokům nezmizela pouze potrava v mořích, ale i samotní predátoři pomalu vymírají. Obávaných žraloků bílých je dle fotografa u pobřeží JAR pouhých 25 kusů!  „On se vyvíjel 400 milionů let a my jsme ho zlikvidovali za posledních 50 let na nulu. Za každou naši vteřinu, co si tady povídáme, zabijeme na planetě tři žraloky a ročně jich zabijeme 100 milionů kusů,“ varuje Jaroněk před jejich vyhubení. On sám se přestal ke svým oblíbeným druhům žraloka potápět, protože za dobu 25 let, co je fotil, už téměř vymizeli. Nyní se věnuje expedicím do Afriky, kde fotí převážně kočkovité šelmy a dokončuje dokument o nich.

Proč je žralok tygří nejnebezpečnějším žralokem pro člověka, jaké bylo se potápět bez klece s děsivým, obřím žralokem bílým a jak pozná, že je paryba připravená kousnout, prozradil fotograf a cestovatel Richard Bartoněk v Blesk Podcast:

Gabriela Von Odyssey ( 27. června 2023 21:09 )

Jak už tady pan fotograf řekl-"člověk jim nechutná". Tak jako nám třeba nechutná (co třeba nechutná vám) něco, co čeho jasně kousli, ale kousli jsme do toho, protože jsme měli hlad a nic jiného tam nebylo. Ale nakonec jsme to stejně nejedli. Lidstvo staví čím dál více budov,domů, nové a nové resorty, rozšiřuje dálnice a kácí lesy a bere zvířatům jejich domov. Potom se diví, že žraloci jsou blíž pobřeží, že medvědi chodí mezi obytnými domy. Tohle je například problém tady na Aljašce. Minulý rok tady zrušili krabí sezonu po nějakých 50 letech (díky Bohu🙏), protože už není co lovit, je přeloveno. Člověk zapomněl, že planeta není jen jeho, ale že tady byli jiní živočichové před ním a že se všichni o planetu dělíme.

Gabriela Von Odyssey ( 27. června 2023 21:00 )

Jak už tady pan fotograf řekl-" člověk jim nechutné ". Tak jako mám nechutné

alumno ( 27. června 2023 08:26 )

Skvělý rozhovor, díky za něj hostu i moderátorovi.

Zobrazit celou diskusi