Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hrozivé detaily útoku žraloka v Hurghadě: „Tati!“ volal umírající turista (†23)

Autor: amb - 
9. června 2023
14:40

„Tati!“ křičel Rus v Hurghadě na „Dream Beach“, zatímco ho k smrti rozsápával žralok. Turisté na břehu s hrůzou sledovali, jak zvíře muže zranilo a pak ho stáhlo pod hladinu. Zdrcené přítelkyni se podařilo utéct, otec všechno viděl ze břehu. O dalších detailech útoku informoval Daily Mail

Turistovi bylo pravděpodobně 23 let a do Egypta odjel na delší dobu. Podle ruského zpravodajského serveru Baza se jmenoval Vladimir Popov a do letoviska se před několika měsíci přestěhoval se svým otcem. Ten smrtelný útok zděšeně pozoroval z pobřeží.

Vzniklo také video, na kterém se muž zoufale snaží plavat ke břehu. Žralok na něj ale očividně zaútočil ještě v hlubších vodách. Jeho tělo se točilo ve vodě, nohy měl nad hladinou. Pozorovatelé na něj volali, aby uplaval: „Plavte pryč, plavte pryč! Rychle! Žralok!“

Šplouchání ustalo, mužova hlava se opět objevila nad hladinou. Zdálo se, že se pohybuje, i když pomalu. Volal otce a prosil o pomoc, zatímco se voda kolem něj zbarvovala do ruda.

Žralok se dal v moři jasně rozpoznat. Kolem plavce kroužil dlouhý černý tvar, nad hladinou měl ploutev a ocas. Žena, která útok natáčela, opakovala: „Ach můj bože.“ Predátor se mezitím otočil, aby mohl znovu zaútočit, sevřel kolem muže čelisti a stáhl ho pod hladinu.  

Naposledy se Rusova hlava objevila nad hladinou. Žralok se svíjel v oceánu a zdálo se, že svou oběť požírá a táhne ji dál ke dnu. „Teď žere jeho ostatky,“ řekl někdo na břehu. „Přímo před mýma očima žralok sežral chlapa, dívce se podařilo utéct. On to schytal,“ uvedl další svědek. „To je příšerné, leží tam jeho pozůstatky.“ Podle twitterových videí Egypťané posléze žraloka chytili.

Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo smrt občana na následky útoku žraloka. „Záchranáři reagovali rychle. Cítila jsem, že jde o žraloka. Hned jsem vyskočila a křičela jsem: Zachraňte se!“ řekla jiná ruská turistka. Lidé dostali pokyny, aby byli ostražití a řídili se pokyny hotelového personálu.

„Byl asi sedm metrů od břehu,“ řekl další svědek. Z vody zachránili dívku, byla v šoku a na pláži ještě křičela.

Nešlo o první oběť, loni v červenci před zraky ostatních napadl žralok Rakušanku Elisabeth Sauerovou (68). Stalo se to čtvrt hodiny poté, co před predátory varovali egyptští plavčíci, což lidé nebrali vážně. Zemřela také čtyřicetiletá Rumunka jen kousek od místa, které se stalo osudným Sauerové. Znetvořené ostatky našli na nedalekém útesu. Sauerová přišla o ruku a o nohu, zemřela, když se dostala na břeh.

Není jisté, zda šlo o žraloka mako, nebo bělocípého. V případě Rusa druh není znám.

Video  Smrtelný útok žraloka v Egyptě  - Facebook
Video se připravuje ...

blue_Moon ( 10. června 2023 11:14 )

To stává, že žralok napadne člověka, stohy už o tom byly napsány. Nechápu "milion" článků o jedné události.

viho ( 10. června 2023 00:47 )

Přímořský turistický ruch v rozvojových zemích je do značné míry výmysl nenasytných západních cestovních kanceláří, případně západních kolonizátorů. Když se v těchto přímořských zemích zeptáte někoho místního, zda-li se jezdí k moři koupat, tak se na vás bude obvykle dívat jako na blázna, protože se moře bojí a často neumí ani plavat. Místní si tak maximálně smočí v moři nohy, udělají si selfíčko na sociálky a tím to končí. Pokud mají peníze, tak si zaplatí pobyt v nějakém místním letovisku s bazénem, ale do moře se koupat nejdou. To jenom cestovkami a jejich katalogy zblbnutí turisté lezou do moře jako by to byl bazén, a takto to bohužel někdy dopadne... Tady to navíc nebyl turista, ale ruský "expat" a jejich arogantní a ignorantní chování je světově proslulé...

zirioges ( 9. června 2023 23:00 )

Středozemní moře je vychytané a žraloci si spestřují jídelníček uhynulými zvířaty z lodních dobytčáků a taky lidmi...

saryk ( 9. června 2023 22:45 )

Lidi jsou uchylni a zvraceni, ze je napadne to natacet. Proc? Aby se na to doma cas od casu divali? Nebo aby video dali pozustalym na pamatku? Normalni clovek na takovou hruzu sotva kouka a spis odvraci zrak, kdyz nemuze nikak pomoc. Ale natacet neci smrt??

bizon_pepa ( 9. června 2023 20:52 )

Zobrazit celou diskusi