Jste vdaná za Egypťana, tady se zrodila vaše vášeň pro Egypt?

Popravdě, Egypt mě nikdy nijak extrémně nefascinoval a egyptští muži už vůbec ne. Poprvé jsem tam cestovala v roce 2009 vlastně náhodou. Přidala jsem se ke kamarádkám, které už měly v Hurghadě zaplacený dvoutýdenní pobyt. A právě během této dovolené jsme se vydaly na dva dny do Káhiry, podívat se na slavné pyramidy. A tam jsem potkala Mohameda. Byla to láska na první pohled, skutečně jako z filmu. A od té doby jsme spolu, je to už čtrnáct let.

Nerozmlouvali vám blízcí tento vztah?

Kdyby jen blízcí! Nejvíc jsem si tento vztah rozmlouvala já sama. Vždyť byl mladší o osm let, muslim a Egypťan! Ale láska a pocit, že patříme k sobě, byly silnější. Brali jsme se Káhiře, po čtyřech letech vztahu na dálku. Manžel pak za mnou přiletěl na Slovensko, kde jsme spolu žili pět let. Narodili se nám tam synové Karim (8) a Adam (5).

Svatební fotografie Lubky a Mohameda
Autor: archiv Lubomíry Mohamady

Kdy uzrálo rozhodnutí se do Egypta přestěhovat?

Nebyla to naše volba. Manželovi po pěti letech neprodloužily slovenské úřady trvalý pobyt, a i když jsme se proti tomuto rozhodnutí odvolali a náš případ medializovali, nakonec nám nezbylo nic jiného, než sbalit kufry. Mne s dětmi nikdo oficiálně nevyhnal, ale protože jsem nechtěla přijít o manžela a syny připravit o jejich tatínka, zabalila jsem celý náš život do osmi kufrů a odletěli jsme spolu do Egypta.

Jaké byly začátky v cizí zemi?

Vzhledem k tomu, že z Bratislavy se tehdy dalo letět přímo jen do Hurghady, skončili jsme v tomto městě u Rudého moře, i když jsme tu nikoho neznali. Manželova rodina od nás žije 500 kilometrů daleko.

Jak v Hurghadě bydlíte? 

Nejprve jsme byli několik dní v hotelu, poté jsme si pronajali byt v rezidenčním komplexu, kde si manžel našel skvělou práci jako manažer, a už jsme tu zůstali. Já v současné době tvořím příspěvky o životě v Egyptě na sociálních sítích.

Jezdíte občas na rodné Slovensko? 

Od chvíle, kdy jsme museli odejít, jsme tam ještě nebyli. Byl covid, čekali jsme na rozhodnutí soudu, a tak nám ty roky utekly…Ale teď v létě bychom rádi na Slovensko aspoň na pár dnů zavítali. Tak snad se nám to povede a manžel dostane turistické vízum.

V současnosti doslova rozvířil vody útok žraloka právě v Hurghadě. Jak se k tomu stavíte? Bojíte se koupat?

Byla to obrovská tragédie. Když jsem viděla záběry z pláže, kde se to stalo, cítila jsem mrazení. Přesně na té pláži, na tom stejném místě plaval pár dní předtím můj Mohamed. Od té doby jsme v moři nebyli, a i když půjdeme, budeme se raději držet u břehu.

Myslíte, že i místní mají strach se po této události koupat?

Místní většinou nejsou velcí plavci. Například málokterá Egypťanka vůbec umí plavat, takže se bez ohledu na žraloky stejně drží na mělčině u břehu.

Jak podle vás bezpečnost v moři řešit?

Vím, že moře není bazén a žraloci jsou tam doma, ale kromě obezřetnosti turistů by se podle mě měla posílit i bezpečnost pláží. Jako nejúčinnější řešení by zřejmě bylo natahat všude sítě, které by znemožnily přístup žraloků k lidem, ale obávám se, že tak jednoduché to není. Rudé moře je plné vzácných živočichů, které je třeba chránit, a ochranáři by zřejmě byli proti. Ale aspoň u těch pláží, kde je to možné, by se měli nad touto možností zamyslet, protože ne všude ještě sítě jsou.

Češi se často obávají také zažívacích potíží. A mnohé skutečně postihnou. Jak se jim vyhnout a co na ně funguje?

Faraonova pomsta, jak se mezi dovolenkáři zažívací potíže nazývají, je skutečně poměrně častá. Naštěstí ale stačí při prvních problémech užít Antinal, který je pro děti ve formě sirupu, či podobný lék z místní lékárny a po pár hodinách těžkosti pominou. Také se doporučuje před dovolenou nasadit probiotika, pít jen balenou vodu a vyhýbat se přejídání. Mnohé problémy totiž způsobí fakt, že lidé na dovolené nekontrolovaně jedí a pijí doslova všechno a najednou. Do toho si přidejte změnu prostředí, pobyt na přímém slunci v kombinaci s chladnou klimatizací a potom někteří končí skutečně až u lékaře.

S návštěvou Egypta je spojena i sexuální turistika….

Ano, toto téma by bylo na samostatnou knihu. V letoviscích jsou běžně vidět dámy v důchodovém věku, které se vedou za ruku s egyptským zajíčkem ve věku spíše jejich vnuka. Když si je žena vědomá toho, že jde jen o obchod ve smyslu, že dostane to, co si zaplatí, je to oboustranně výhodné. Horší je, když si dotyčná dáma myslí, že její „habibi“ ji upřímně miluje a ve jménu jejich lásky a krásné společné budoucnosti mu pošle svoje životní úspory, zadluží se a až potom zjistí, že o žádnou lásku z jeho strany nešlo.

Jací jsou z vaší zkušenosti Egypťané?

Dobrosrdeční, usměvaví, vášniví, vtipní, pomáhají jeden druhému, ale jsou i tvrdohlaví a velmi hrdí.

Které suvenýry si z dovolené určitě přivézt?

Hrnky, sošky, obrazy či šperky s faraonskou tématikou, výrobky z egyptské bavlny, orientální lampy či jiné bytové dekorace. Určitě i ibiškový čaj, datle, vodní dýmku, aromatické koření, kvalitní olejové parfémy a mým osobním tipem je egyptská kosmetika. Například krémy od Eva Cosmetics, pleťové masky Bobana či vlasová péče Vatika. Doporučuji to vše kupovat v normálních supermarketech, v hotelových obchůdcích musíte počítat s vysokou turistickou přirážkou.

Jaké chyby Češi v Egyptě dělají nejčastěji?

Nejen Češi, ale i jiní turisté přicházejí do Egypta často nepřipraveni. Netuší nic o této zemi, podnebí či místních zvyklostech. Potom dochází k mnoha nedorozuměním.  

Můžete být konkrétnější?

Koupí si levný hotel a pak nadávají. Tady platí, že musíte bydlet v nejméně čtyřhvězdičkovém a před zaplacením dovolené si dobře přečíst recenze. Pokud jsou špatné, vyberte si jiný hotel.

Také si myslí, že letní sezona je tady celý rok. Ne není. Pokud toužíte celý den ležet na pláži a vychutnat si skutečně letní dovolenou, cestujte od konce dubna do konce října, jinak vás může zaskočit studený bazén, nepříjemný vítr a chladné noci.

Ještě v něčem se čeští cestovatelé mýlí?

Ano, stává se, že očekávají českou stravu. Egypt je muslimská země, vepřové maso tady v hotelech skutečně nedostanete. V Egyptě budete mít možnost ochutnat jiné dobroty. Ale nebojte, hotely servírují převážně mezinárodní kuchyň, nikdo vás nebude nutit jíst jen egyptská jídla.

Častým tématem diskusí je spropitné neboli bakšiš. Komu dávat a kolik?

Bakšiš je dobré dávat lidem, kteří jsou milí, ochotní a udělají pro vás nějakou laskavost. Například pokojské, číšníkovi a podobně. Traduje se, že peníze do pasu zaručí lepší pokoj na hotelu, osobní zkušenost s tím však nemám. Ale radu vám dám. Nedávejte bakšiš v mincích. Banky je místním nevymění. Nejlepší je vzít si dolary, už jednodolarovka je papírová.

Jak si Egypt skutečně vychutnat

  •  Nebojte se vyrazit mimo hotel, choďte na výlety a vydejte se za nákupy.
  • Nemusíte být potápěč, abyste mohli obdivovat krásy Rudého moře. Stačí brýle do vody a šnorchl. Korály jsou často přímo u hotelových pláží, jen pár metrů od břehu. Jen buďte opatrní a dodržujte bezpečnostní pravidla.
  • Nezapomeňte na krém s vysokým ochranným faktorem. Egyptské slunce je silné během celého roku a člověk se zde lehce spálí.
  • Egypt je země v Africe, ne v Evropské unii, takže mimo turistický rezort najdete množství míst, která vás mohou zaskočit svou chudobou, množstvím odpadků a podobně. Buďte na to připraveni.  
  • „Egypťané říkají: Vy na Západě máte hodinky, ale my máme čas. Zpomalte tady i vy a nechte se unášet místní atmosférou. Přeji vám krásnou dovolenou,“ dodává Lubomíra Mohamady. Více o životě v Egyptě najdete ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Na co si dát pozor během dovolené v Egyptě? Videohub

Fotogalerie
42 fotografií