Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Štáb Netflixu napadli při natáčení žraloci. Stejný druh zvířete zabíjel v Hurghadě

Autor: Mii - 
18. června 2023
17:30

Filmový štáb streamingové společnosti Netflix měl v nedávné době nepříjemnou zkušenost. Během natáčení druhé série dokumentárního pořadu Our Planet, kterou namlouvá známý britský přírodovědec David Attenborough, filmaře napadli žraloci tygří. Stejný druh paryby na začátku června usmrtil v egyptské Hurghadě mladého Rusa.

O incidentu promluvil pro server RadioTimes.com producent a režisér série Toby Nowlan, podle kterého se ke štábu žraloci tygří přiblížili během natáčení v Pacifickém oceánu, severně od Havaje.

Filmaři se pohybovali na nafukovacích člunech a pokoušeli se natočit albatrose laysanského, ptáka podobného rackovi. Chtěli získat i podvodní snímky, jenže jejich pokus vyrušily právě paryby. „Najednou se ve vodě objevilo ‚V', které se k nám začalo přibližovat, a poté z vody vyskočil žralok tygří a do člunu vykousal díry. Celá loď explodovala,“ popsal Nowlan.

„Snažili jsme se uniknout, ale žralok nás nechtěl pustit. Strašné. Byl to druhý žralok, co na nás ten den zaútočil,“ pokračoval producent ve vyprávění. Chování zvířat označil za velmi nezvyklé. „Byli hodně hladoví, takže možná prostě jen neměli dostatek přirozené stravy a snažili se získat cokoliv,“ spekuloval Nowlan.

Dokumentární série Out Planet se věnuje mimo jiné úbytku ekosystémů a popisuje vliv, které změna klimatu na zvířata má.

Žádný člen štábu nakonec zranění neutrpěl. Filmaři si však odnáší určité trauma – incident se odehrál pouhých zhruba 100 metrů od pobřeží. Když navíc tým později poslal na moře další gumový člun, znovu byl napaden a jeho motor zničen. Tentokrát však rybami jménem kranas obrovský, které mohou vážit až 80 kilogramů.

„Jako něco z Čelistí“

Útok nezávisle na Nowlanovi popsal také další producent série Huw Cordey. „Původní nápad byl natočit podvodní záběr, jak žraloci tygří čekají v mělké vodě na albatrosy laysanské. Jenže první den, co se žraloci objevili a tým se nalodil do nafukovacích člunů, je dva ti žraloci napadli,“ uvedl Cordey pro časopis Forbes.

Dodal, že záběry se samozřejmě získat nepodařilo. „Vypadalo to jako něco z Čelistí,“ podotkl s odkazem na legendární film Stevena Spielberga, kde zabijácký žralok bílý požírá lidi.

Ve skutečnosti jsou útoky žraloků velmi vzácné a nevyprovokované ještě více. Nicméně začátkem června žralok tygří usmrtil 23letého Rusa v egyptské Hurghadě. Později se zjistilo, že útočila samice, která měla poblíž vejce, které chtěla chránit. Navíc byla hladová.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Kopyto ( 19. června 2023 07:07 )

Tak ať tam lidi nelezou, žralok je tam doma a oni se jako na návštěvě nechovají. Naopak myslí že si můžou všechno a ke všem dovolit.

sidneyfoster ( 19. června 2023 04:29 )

Žraloci zřejmě zjistili že člověk na gumovém člunu je chutný a výživný a naučili se opatřovat si potravu tímto způsobem. Dá se předpokládat že obliba lidského masa u nich poroste.

MarekBadatel ( 18. června 2023 23:45 )

Člověku chybí úcta a respekt k přírodě která je mnohem silnější než on a pak se hrozně diví když zjistí že nemůže úplně všechno všude a kdykoliv a kdekoliv. Prostě Ti žraloci nechtějí aby se jim tam lidé motali (asi k tomu mají dobré důvody nebo třeba i špatné zkušenosti) a dávají to lidem najevo. Že je to jejich moře kde jsou oni doma a že člověk který jim tam pořád leze tam prostě nemá co dělat. A člověk se hroooooozně diví, když zjistí že tak úplně neplatí vždy a všude že je "pánem tvorstva" a sám se ocitne na něčím jídelníčku.

MarekBadatel ( 18. června 2023 23:40 )

Jsou to strážci moře. Chrání celý ekosystém který je možná před kolapsem. Zkuste se vžít do jejich situace. Jak byste se zachovali na jejich místě?

Zobrazit celou diskusi