Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Egyptská Hurghada po smrtícím útoku: Část pláží otevřela. Lžou hotely o sítích proti žralokům?

Aktualizováno -
11. června 2023
13:55
Autor: Lukáš Štěrovský, trm - 
11. června 2023
05:00

Část pláží v egyptské Hurghadě a okolí tři dny po smrtícím útoku žraloka otevřela. Turisté se ale mohou zatím koukat jen v lagunách nebo pár metrů od břehu. Úřady poté, co predátor roztrhal ruského turistu, původně uzavřely pobřeží o délce přes 70 kilometrů, což se dotklo desítek tisíc dovolenkářů. Smrtící útok má i nečekanou dohru. V tamním letovisku prý absolutně kašlou na bezpečnost, ba co víc, úřadům či turistům dokonce lžou! Jsou turisté v ohrožení? 

Ve čtvrtek večer obletěla svět zpráva o brutálním útoku žraloku na Rusa Vladimira Popova (†24), kterého nějakých 30-35 metrů od pláže roztrhal skoro třímetrový predátor. Úřady okamžitě zavřely všechny pláže letoviska v Hurghadě (dohromady jde o zhruba 70 kilometrů. Část pláží otevřela v neděli, což potvrzují i čeští turisté. „Jsme v Arábii Azur normálně se koupeme,“ napsala Anna z hotelu v Hurghadě.

Také v Makadi Bay a dalších lokalitách jižně od Hurghady už se lidé mohou koupat. „Některé otevřené, ty co mají chráněné laguny či mělké moře,“ doplnila Hana. Některé hotely nechávají turisty koupat pár metrů od břehu, u části ale stále vlaje červená vlajka zakazující vstup.

Navíc v souvislosti s útokem vyšlo najevo, že resort, kde se tragédie stala, a potažmo celé město je s bezpečností pořádně na štíru. „Toho žraloka jsme tu viděli už před třemi dny, lidé si ho natáčeli. Nikdo z kompetentních to ale neřešil,“ popsal Muhammad, jeden z místních.

Chybějí sítě

Mnohem horší ale je bezpečnostní pochybení tamních provozovatelů pláží. „Žádný hotel ani pláž v Hurghadě bohužel nemá funkční bezpečnostní sítě, které by lidi chránily před útoky žraloků, i když je to jeden z požadavků ministerstva cestovního ruchu,“ napsal na twitter uživatel Ashraf. „Pracuji tam, a když dostáváme nějaké e-maily nebo dotazy, lžeme a říkáme, že síť existuje. Je to velmi třaskavé téma, protože tyto nehody se opakují…“ připomíná dvě loňské tragédie. Češi si pak dobře pamatují strašlivou smrt Petra D. (†42) ze srpna 2018. 

Video  Smrtelný útok žraloka v Egyptě.  - Facebook
Video se připravuje ...

Podle ministerstva životního prostředí březí samice zaútočila proto, že ji plavec vyrušil při kladení embryí.

»Krmení« lidmi?

Útoky žraloků na lidi obvykle nejsou nijak časté, uvádí se, že za 400 let v Egyptě v žraločí tlamě skončil život »jen« 23 lidí. To se ale poslední dobou v Egyptě mění. Na vině může být podle tamních expertů i válka v Súdánu. „Mrtvoly, které jsou shazovány do vody, mohou lákat lidožravé žraloky,“ nastiňují možný důvod.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 13. června 2023 09:12 )

V Severním mori vás zralok nenapadne, nevyhazuji hotelový odpad ani uhynule ovce do more. Služby jsou tam na úrovni i mimo hotelový rezort. Zralok je líný tvor, v Egyptě mu stačí jen čekat, až k němu ryby priplavou za odpadem a obcas ochutna i plavce v kalne vodě.

Uživatel_5557449 ( 12. června 2023 08:21 )

Hurghada je asi prokletá.Pořád ňáké neštěstí,nejela bych tam ani zadarmo.

zuzakirsch ( 11. června 2023 23:21 )

Krmení žraloků opět začne.

kralovna-vsech-mori ( 11. června 2023 17:11 )

Nebrečte. Za každého sežraného tůristu nám pošlou sto černých afričanů.

Roman Vrzal ( 11. června 2023 16:19 )

Prvně vede Chorvatsko a paštikaři a potom Egypt koko.....

Zobrazit celou diskusi