Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proč útočil žralok v Egyptě: Samice byla poraněná a měla poblíž vejce, líčí organizace

Aktualizováno -
13. června 2023
12:27
Autor: Darina Jíchová - 
13. června 2023
06:00

Nevládní Asociace pro ochranu a ochranu životního prostředí Hurghada (HEPCA) se vyjádřila k tragickému útoku, ke kterému došlo minulý týden v turisty vyhledávaném dovolenkovém ráji v Egyptě. Napadení žralokem nepřežil třiadvacetiletý Rus, predátor jej rozsápal. Útočil žralok tygří, který byl v pátek 9. června odchycen a usmrcen, proti čemuž výrazně vystoupili ochránci. Predátor byl mumifikován a bude vystaven v tamním muzeu. HEPCA nastínila důvody, proč zřejmě k tragédii došlo. Důrazně rovněž HEPCA odsoudila kruté usmrcení žraloka.

„Samice žraloka měla u blízkého útesu svoje vejce. Žralok tygří je vejcoživorodý, vejce se vyvíjí v těle matky a líhnou se těsně před porodem, samice pak kladou vejce v blízkosti mělčiny, aby se k nim nedostali další predátoři, a do vylíhnutí vejce brání. Samice byla navíc poraněná a hladová a turisti z blízkého mola krmili ryby. Spojení těchto událostí znamenalo následnou tragédii,“ uvedla ve svém prohlášení HEPCA, připomněla, že období páření trvá od dubna do července a že samice jsou v této době agresivnější.

Jako jednu z příčin této tragédie HEPCA označila „nesprávné lidské chování, jako je nadměrný rybolov, likvidace odpadu jeho vypouštěním do moře, nadměrné využívání přírodních zdrojů a neschopnost s nimi správně hospodařit udržitelným způsobem z hlediska životního prostředí“. Aktivisté z HEPCA varovali, že takové praktiky mění chování žraloků.

HEPCA i další odborníci vyzývají proto místní i turisty, aby respektovali přírodní zákony a aby neznečišťovali okolní vody, právě zbytky jídla vyhazované do moře z turistických lodí mohly samici přilákat do mělkých vod.

A jaké další zásady by lidé měli dodržovat?

  • Nesahat na korály. Nesahat na žádné živočichy v moři.
  • Nevylovovat nic z moře.
  • Neplavat mimo vyznačená místa.
  • Neplavat za nebo po soumraku.
  • Dodržovat rady a doporučení průvodců.
  • Nekrmit ryby – hejna menších rybek mohou přilákat predátora.

Tato doporučení samozřejmě neplatí výhradně pro Hurghadu, ale pro každé moře, ať už je místo známé výskytem žraloků nebo ne. HEPCA rovněž navrhuje dlouhodobější opatření, jako je například zákaz rybářských aktivit u mělkých vod, hlavně pak neregulovaného komerčního rybolovu. Zdůrazňují rovněž, že „všechny turistické aktivity by měly být prováděny v souladu s přírodním prostředním a biodiverzitou“.

Ostatky mrtvého turisty v žaludku žraloka

Části těla zabitého ruského turisty – Vladimira Popova – byly nalezeny v těle žraloka, potvrdily egyptské úřady, informoval list Al Arabiya. Na mladíka, který se marně dovolával pomoci, zaútočila samice žraloka tygřího. Ta byla následně odchycena a zabita. Drastické záběry z pláže, kdy lidé doslova ubili predátora k smrti, šokovaly nejen ochránce. Specialista Mahmoud Dar potvrdil, že šlo skutečně o samici.

Otec oběti Jurij Popov uvedl, že zbytek ostatků jeho syna je v márnici, rodina plánuje kremaci a popel by chtěla odvézt zpátky do Ruska. Jurij Popov z břehu sledoval synův boj o život a musel poslouchat Vladimirovo volání o pomoc. „Na pláž jsme šli relaxovat. Pak zaútočil žralok, ve vteřině bylo všechno jinak. Jak jsem mu mohl pomoci, byly to vteřiny a byl vtažen pod vodu. Měla to být bezpečná pláž, koupou se tam děti,“ vypověděl Popov. Oběť s otce do Egypta unikli před mobilizací, rodina si v Hurghadě pořídila byt.

Video  Starosta egyptské Marsá Alam: Český turista zemřel po prvním napadení.  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

René Adamovič ( 15. června 2023 07:08 )

Co vím, tak žraloci líhnou vejce a převážná část žraloků se rodí přímo. Po narození, jsou mlaďata odkázáni sami na sebe a matka se o ně nestará. Takže nemůže mít mateřský pud. Děláte z nás pitomce ???

arbitr ( 14. června 2023 05:48 )

To je moudro !
Jsou moře a oceány se žraloky a bez žraloků?
A nemigrují oni ti žraloci tisíce km?
A nejsou v moři dokonce i proudy a místy hloubky?
A množství žahavců a jedovatých ryb i jiných živočichů?
A co ježci a koráli?
A také nepíšou, že voda je slaná a není dvakrát dobrá na pití!

Patkys 91 ( 13. června 2023 19:38 )

Tak si něco přečti.Jsou druhy které jsou vejcorodí a žralok tygří mezi ně patří.

Patkys 91 ( 13. června 2023 19:34 )

To že vy jste neznalý neznamená že lžou.Opravdu jsou druhy žraloků , kteří jsou vejcorodí . Ale to někdo co poslouchá jen mainstreamová média vědět nemůže.

viho ( 13. června 2023 16:32 )

V nablýskaném katalogu cestovní kanceláře se ale turisti nedočtou, že se budou v Hurghádě koupat v moři spolu se žraloky. To tam ty cestovky vždycky zapomenou napsat, přestože všichni zainteresovaní evidentně ví, že tam ti žraloci jsou...

Zobrazit celou diskusi