Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Útok žraloka v Hurghadě: Egypťané predátora mumifikují a vystaví v muzeu! Ochránci to odsoudili

Autor: Darina Jíchová - 
12. června 2023
12:50

Poslední útok v Egyptě, ke kterému došlo v dovolenkovém ráji Hurghada a při kterém zemřel ruský turista (†23), má poněkud bizarní dohru. Egyptské úřady se rozhodly smrtícího predátora nabalzamovat a vystavit v muzeu, uvedl web BNN. Ochránci životního prostředí a zvířat takové chování odsoudili.

Ředitel Národního institutu věd o mořském prostředí a rybolovu Amr Zakaria Hamouda uvedl, že vědci z institutu úspěšně mumifikovali žraloka a připravují jeho vystavení v muzeu v Hurghadě. Zdůraznil samozřejmě, že před exhibicí byl proveden důkladný výzkum toho, co vedlo k útoku na turistu.

Ochranná opatření a výsledky zkoumání

Hamouda rovněž zmínil závěry vyšetřování tragického útoku predátora, podotkl, že záměrem studie bylo shromáždit cenné poznatky o chování žraloků a zmírnit budoucí incidenty a zajistit bezpečnost turistů a místního mořského ekosystému. Vědci z institutu obdrželi mršinu žraloka tygřího v pátek poté, co byl predátor chycen. Následoval proces důkladného testování, kde byl žralok podroben pečlivému výzkumu.

Šetření poskytlo přístup, jak komplexně chápat celý incident a roli žraloka v něm. Mumifikovaný predátor bude nyní sloužit jako vzdělávací exponát v Muzeu věd podmořského prostředí, přispěje k informovanosti veřejnosti a podpoří hlubší uznání pro ochranu mořského života.

Nicméně ochránci zvířat a životního prostředí a aktivisté z organizace Red Sea Project jsou důrazně proti postupu egyptských úřadů a mumifikaci žraloka odsoudili. „Zaprvé bychom samozřejmě chtěli vyjádřit upřímnou soustrast rodině a blízkým oběti, která tragicky přišla o život během útoku žraloka. Naše myšlenky jsou s nimi,“ načala svoje prohlášení organizace. „Žraloci jsou nedílnou součástí podmořských ekosystémů a udržují čistý a zdravý oceán. Nejsou to bezduší zabijáci, ale zásadně se podílejí na chodu komplexního a choulostivého ekosystému. Je důležité si uvědomit, že většina útoků žraloka je reakcí na lidský dopad na ekosystém a většinou jsou spojeny s nelegálním rybařením či krmením, jak se v minulosti ukázalo u několika jiných incidentů v Rudém moři,“ vysvětlují ochránci.

„Proto důrazně odsuzujeme řešení nedávného útoku. Rozhodnutí zabít daného žraloka není jen neefektivní, navíc je to zhola nevědecký a navíc nesmírně krutý postup. Taková extrémní opatření nereagují na jádro problému, které vede k útokům, a jen podporuje škodlivý cyklus strachu a násilí vůči těmto stvořením,“ zdůrazňuje organizace.

„Žádáme příslušné orgány, aby upřednostňovaly vzdělávací a osvětové kampaně, je klíčové podporovat porozumění chování žraloků mezi návštěvníky pláže a komunitami. Tím, že budeme aktivně podporovat to, aby lidé přijali příslušná opatření a zároveň respektovali přírodní prostřední, můžeme značně snížit riziko útoků žraloků,“ nabádají ochránci. „Předchozí rozhodnutí postrádá jakýkoli vědecký základ a bylo vedené brutalitou a neznalostí, přesně takové jednání podtrhuje potřebu informovaného a odpovědného jednání. Organizace, kterým byla svěřena odpovědnost za ochranu a zachování našich přírodních zdrojů, musí dodržovat etické zacházení s volně žijícími zvířaty,“ vyzývají.

welcomet ( 12. června 2023 17:34 )

Tento žralok měl spíše dostat medaili, že sežral to ruské govno.

trintin ( 12. června 2023 13:50 )

Rozhodnutí zabít daného žraloka není jen neefektivní?? Reklamní trik alláhovců, jak přilákat do země další turisty, chycený žralok s napadením neměl nic společného?

Zobrazit celou diskusi