Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Když se dovolená změní v krvavý masakr: Turisté jsou žraloky nejčastěji napadáni v Egyptě!

  • Autor: pma,ČTK - 
    12. 6. 2023
    05:00

    Útoky žraloků v Evropě a jejím okolí jsou spíše ojedinělé, v posledních letech ale došlo v několika Čechy oblíbených destinacích ke smrtícím střetům plavců a nebezpečných zvířat. Během posledních let žraloci nejvíce zabíjeli v egyptských letoviscích Hurgada, Šarm aš-Šajch nebo Marsá Alam. V poslední zmíněné oblasti zahynul před pěti lety Čech Petr (†42).

  • 1.Hurgada (Egypt) – červen 2023

    V Egyptě zaútočil žralok. (8.6.2023) V Egyptě zaútočil žralok. (8.6.2023) | reprofoto Twitter

    K poslednímu tragickému napadení člověka žralokem došlo tento čtvrtek v Čechy oblíbeném egyptském letovisku Hurghada. Predátor zaútočil na turistu ruské národnosti na pláži Dream Beach, která se nachází hned vedle řady vyhledávaných hotelů.

    Podle ruských médií byl obětí žraloka Vladimir Popov. Ten se živil jako ilustrátor a posledních několik měsíců strávil v Egyptě, kde žil. Podle záběrů, které se dostaly na sociální sítě, se muži snažila pomoci jeho přítelkyně, zvíře však bylo rychlejší.

    Kromě něj paryba v moři napadla další dva plavce. Na twitteru se ve čtvrtek večer objevily záběry, kde bylo zvíře dobrovolníky chyceno a zpacifikováno.

    Podle agentury AP egyptské úřady uvedly, že útočil žralok tygří a že uzavřely 74 kilometrů dlouhý úsek pobřeží.

  • 2.Hurgada (Egypt) – červenec 2022

    Zesnulá Elisabet Sauerová. Zesnulá Elisabet Sauerová. | reprofoto Twitter

    V Rudém moři, u kterého letovisko Hurghada leží, je více než 40 druhů žraloků. Jeden z nich, konkrétně žralok Mako, zaútočil v oblasti loni v létě.

    První obětí v Čechy oblíbené destinaci byla rakouská seniorka Elisabeth Sauerová (†68). Ta si šla zašnorchlovat do moře a svému manželovi vzkázala: „Za chvíli se vrátím“. Lidem, kteří na pláži v tu dobu byli, se sice povedlo ženu dostat na břeh živou, seniorka však svým zraněním podlehla při převozu do nemocnice.

    Video Smrtelný útok žraloka v Egyptě. - Facebook
    Video se připravuje ...

    Jen pár hodin po této tragédii byla v oblasti zátoky Sahl Hasheesh, přibližně půl kilometru od prvního útoku, napadena čtyřicetiletá turistka z Rumunska. Té predátor nedal šanci na přežití a usmrtil ji ve vlnách. Její torzo se u pobřeží našlo po pár hodinách. Jestli se ovšem jednalo o stejného žraloka, se nepodařilo zjistit.

  • 3.Šarm aš-Šajch (Egypt) – říjen 2020

    Národní park Ras Mohammed na Sinajském poloostrově. Národní park Ras Mohammed na Sinajském poloostrově. | Reuters

    Vyhledávanou egyptskou destinací je i Šarm aš-Šajch. Tam se v říjnu 2020 ukrajinská turistka s 12letým synem vydali spolu s egyptským průvodcem potápět v národním parku Rás Muhammad u jižního cípu Sinajského poloostrova.

    Na skupinu v moři zaútočil dvoumetrový žralok. Ten chlapci ukousl paži, kterou se již lékařům nepodařilo zachránit. Paryba průvodci ukousla nohu. Matka tehdy vyvázla jen se středně těžkými zraněními.

  • 4.Reunion (Francie) - květen 2019 a prosinec 2020

    Surfař Kim Mahbouli (†28) zemřel po napadení žralokem na ostrově Réunion v roce 2019. Surfař Kim Mahbouli (†28) zemřel po napadení žralokem na ostrově Réunion v roce 2019. | Profimedia

    9. května 2019 zaútočil žralok na surfaře Kima Mahbouliho (†28), kterého smrtelně zranil. K incidentu došlo nedaleko městečka Saint-Leu na západním pobřeží francouzského ostrova Réunionu, který se nachází v Indickém oceánu. Později jeho tělo moře vyplavilo. Podle zdravotníků mu žralok utrhl nohu.

    K podobné situaci došlo na ostrově i o rok později. Na konci roku 2020 několik desítek metrů od pláže zaútočil žralok na osmatřicetiletého turistu. „Jednalo se zřejmě o urostlého žraloka tygřího, který mohl být dlouhý tři až čtyři metry,“ komentovaly tehdy tragédii tamní úřady. Zvíře muži ukouslo nohu, ta se nikdy nenašla.

    Pláž nedaleko městečka Saint-Leu na ostrově Réunion. Pláž nedaleko městečka Saint-Leu na ostrově Réunion. | Profimedia

    Od roku 2011 žraloci v oblasti zaútočili čtyřiadvacetkrát. V jedenácti případech byla zranění způsobená mořskými zabijáky smrtelná.

  • 5.Marsá Alam (Egypt) – srpen 2018

    Pláž u hotelu  Calimera Habiba Beach, kde v roce 2018 zahynul Čech po napadení žraloka. Pláž u hotelu Calimera Habiba Beach, kde v roce 2018 zahynul Čech po napadení žraloka. | Čtenář Blesku

    Před pěti lety si krvelačný predátor vybral svou oběť v egyptském letovisku Marsá Alam. Tam v srpnu roku 2018 pobýval Čech Petr (†42) se svými příbuznými a užívali si rodinnou dovolenou. Ta se ale změnila v noční můru.

    Petr se osudného dne rozhodl, že si skočí do moře z mola nedaleko hotelu Calimera Habiba Beach Resort, kde byl s rodinou ubytovaný. V momentě, kdy dopadl do vody, na něj zaútočil žralok. Ten mu způsobil zranění neslučitelné s životem.

    Video Starosta egyptské Marsá Alam: Český turista zemřel po prvním - David Budai, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    „Tělo bylo nalezeno před hotelem, neplavalo na jiné místo. Bylo to stejné místo, kde proběhl útok. Uplavalo jen několik metrů, nejvíce 10 až 15. Turista zemřel okamžitě, s prvním kousnutím. Žralok ho stáhl dolů a trvalo nějakou dobu, než tělo vyplavalo nahoru,“ popsal v minulosti Blesku smutnou událost starosta Atef Wagdy.

  • 6.Galerie

    Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
    Video se připravuje ...

BOBNED66 ( 13. června 2023 06:39 )

Pracuje se také s verzí, že dravce nalákala k břehům Sinaje loď, která převážela do Egypta z Austrálie dobytek a ovce. Uhynulé kusy totiž posádka u poloostrova házela přes palubu do moře.

naidka ( 12. června 2023 12:47 )

Nejlíp ty oslavné ódy ani nečíst, stačí úvodní fotka a máš dost.

blue_Moon ( 12. června 2023 12:28 )

Vytoužená svoboda slova jde do kopru a pokradmu se navrací doba před r.1989.
Můžu číst oslavné "básně" k jiným tématům, nesouhlasit a tiše mlčeti.

naidka ( 12. června 2023 12:06 )

Jj, včera to vysílala Prima, Nova ne, takového článku se na Plesku nedočkáš - ze známých důvodů.

blue_Moon ( 12. června 2023 11:43 )

Serie dokumentů o Egyptě viz témata o kterých píšeš byly poutavé.
A milion článků k danému tématu krvelačnýho žraloka v Egyptě je nekonečné..
Postrádám spíš článek o vraždě mladíka v Brně napadeného "udajným" Ukrajincem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání