Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Plachetnice se střetla s velrybou a šla ke dnu: Čtveřice kamarádů strávila hodiny na otevřeném moři!

Autor: rc - 
24. března 2023
21:55

Na dobrodružnou plavbu na plachetnici z Galapág do Francouzské Polynésie se vydala čtveřice kamarádů. Plavba ale nedopadla podle plánů. Loď se střetla s obří velrybou a během pouhých patnácti minut šla ke dnu! Přátelé tak zůstali sami na záchranných člunech ve vodách, které inspirovaly spisovatele Hermana Melvilla k napsání knihy Bílá velryba.

Rodák z britského Newcastle Rick Rodriguez (31) se zamiloval do života na lodi. O svém životě na krásné plachetnici The Raindacer vyprávěl na sociální síti instagram. Ovšem v březnu došlo k tragédii, při níž Rick o svou milovanou loď přišel.

Se svými přáteli se rozhodl vypravit na dobrodružnou plavbu z Galapág do Francouzské Polynésie. Plavba měla trvat tři týdny, během nichž si skupinka chtěla užít krásné západy a východy slunce nad mořem a boží klid. Nicméně odpoledne 13. března se stalo něco, co nikdo nečekal ani v nejdivočejších snech.

Střet s velrybou

Výletníci si pochutnávali na pizze, když se ozvala rána. Loď se střetla s obří velrybou. Střet způsobil několik prasklin na zádi lodi a dovnitř se začala hrnout voda, která rychle začala plnit podpalubí. Po patnácti minutách od střetu šla loď ke dnu. Naštěstí všichni měli zkušenosti s plachtěním, takže si rychle rozdali úkoly, aby se zachránili. Rodriguez se dokázal přes rádio spojit s peruánskou pobřežní stráží, která podle Daily Mail informovala americké kolegy, již monitorují Pacifik.

Hodiny na otevřeném moři

Mezitím posádka, kterou tvořila Alana Litzová (33) z Kanady, Simon Fischer (25) z Německa a Britka Bianca Brateanuová (25) a Rick, nasedla do člunů a čekala na záchranu. Na otevřeném moři trosečníci strávili deset hodin, než se k nim dostal Geoff Stone, kapitán lodi Rolling Stones, který se naštěstí plavil poblíž. „Jsem šťastný a vděčný, že jsme byli zachráněni tak rychle,“ uvedl Rick s tím, že ale truchlí pro svou ztracenou loď. „Byla mým útočištěm, mojí skálou, jediným místem, kde jsem se cítil sám sebou,“ uvedl o  plachetnici.

Video  Rybáře Dylana Gartenmayera strhl při potápění Golfský proud a skončil sám na otevřeném moři obklopený žraloky.  - TikTok
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi