Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dovolená v Chorvatsku: Podrobný přehled letošních změn a novinek

/
  • Dovolená v Chorvatsku: Řada Čechů se tam opět vydá autem.
    17. června 2023 ● 05:00

    Z roku na rok prošlo Chorvatsko několika velkými změnami a další se pomalu chystají. Cesta na jih se nám výrazně usnadní a ubydou také problémy s místní měnou. Jenže to přinese i nebývalý zájem turistů a očekává se rekordní rok. Bude dráž a navíc hlava na hlavě? Blesk připravil přehled nejdůležitějších změn.

    Jednodušší a rychlejší cesta, pro Němce a Rakušany žádná směna valut a nová destinace, kterou dříve kvůli těmto nepříjemnostem přehlíželi. Tak si vysvětlují německé a rakouské cestovky rekordní zájem o Chorvatsko. Podle chorvatské velvyslankyně Ljiljany Pancirovové ale rekordy budou i z Česka. „Loni bylo turistů z Čech okolo 800 tisíc, nyní očekáváme přes milion,“ předpovídá.

     

    Potvrzují to i české cestovky. „Zájezdy na léto máme vyprodané přibližně ze 70 % a vstupujeme aktuálně do období last minute prodejů. Na sezonu se tak doprodává zbývající kapacita, ale vzhledem k tomu, že Chorvatsko je stále populárnější i u turistů ze západu Evropy nebo USA, mohou se hotely brzy zaplnit,“ říká Kateřina Pavlíková z CK Čedok.

     

    „Rozhodně není dobrý nápad v případě Chorvatska spoléhat na last minute. Ze zkušenosti víme, že do konce června bude drtivá většina kapacit vyprodaná. Vůbec nejrychleji mizí pokoje s přistýlkou pro rodiny s dětmi,“ podotýká Ekrt Jirušková z cestovní agentury Invia.

  • 1.

    Konec kontrol na hranicích

    Každoroční noční můra řidičů jedoucích na jih je pryč. Chorvatsko je konečně v Schengenu, a tak na hranicích dotěrnou větu „Máte něco k proclení?“ už neuslyšíte. Ani německy, ani slovinsky, ani maďarsky. Místo pohraničníků je tu jen cedule. V období letních prázdnin přitom fronty na hranicích dosahovaly klidně i několika hodin a dělaly z cesty na dovolenou pořádné peklo. Ušetříte až tři hodiny cesty.

  • 2.

    Kuny zmizely, přišlo euro

    Chorvaté od začátku roku platí eurem. Pokud máte kuny, bez poplatku a s pevným kurzem 7,5345 kuny za euro vám je vymění v každé chorvatské bance, na poště nebo na pobočce Finanční agentury (FINA). Všechny ceny by až do konce roku měly být uvedeny v obou měnách.

  • 3.

    Jen s kartičkou pojištěnce? Už raději ne!

    V Chorvatsku vás s kartičkou zdravotní pojišťovny ošetří stejně jako místní. To letos znamená výrazně dráž. Podle Generali České pojišťovny až čtyřnásobně. A je nutné počítat i se spoluúčastí, kterou místní platí. Velká část menších ordinací je navíc soukromých a Evropský průkaz pojištěnce neakceptují. Cestovní pojištění se proto do Chorvatska vyplatí víc než kdy jindy.

  • 4.

    Na ostrovech ještě opatrněji

    Většina oblíbených míst v Chorvatsku se nachází na ostrovech, kde je ale v případě komplikací nutný drahý transport vrtulníkem nebo lodí. „Je vhodné s tím počítat a vycestovat do takové destinace s vybavenou cestovní lékárničkou,“ doporučuje Eva Kratochvílová z Generali České pojišťovny. „S velmi malými dětmi nebo u starších, případně chronicky nemocných pacientů doporučujeme volit dovolenou na pevnině, kde je péče rychleji dostupná,“ upozorňuje Kratochvílová.

  • 5.

    Nový let i zákaz kufrů

    Od května létá nové přímé spojení mezi Prahou a Dubrovníkem. Provozuje ho Croatian Airlines, létá se ve čtvrtek a cesta Airbusem A318 potrvá 1,5 hodiny.

     

    Pozor v Dubrovníku

     

    Kufry na kolečkách zakázali v centru Dubrovníku. Turisté si mohou kufry buď sami nosit v rukou, nebo si je uschovat do schránky, odkud je budou zřízenci za poplatek rozvážet do ubytovacích zařízení. Právě kufr na kolečkách přitom vymyslel Alfred Krupa z chorvatského města Karlovac.

  • 6.

    Kopeček zmrzliny až za 72 Kč

    Eura se zaokrouhlují nahoru, a stejně jako v jiných zemích i v Chorvatsku působí inflace jako reakce na pandemii i na ruskou agresi proti Ukrajině. To natolik změnilo cenovou hladinu v Chorvatsku, že si toho turisté okamžitě všimli a internet se hemží strašidelnými zkazkami o zdražení zmrzliny z 8 kun (24 Kč) před třemi lety na 2 až 3 eura za kopeček nyní (48–72 Kč).

     

    Podle Miodraga Mlačiće z Chorvatské turistické centrály (HTZ) ale zdražení není nikterak strašné: „Myslím, že je to podobné jako v Praze nebo třeba Karlových Varech. Prostě nesmíte kupovat zmrzlinu na hlavních náměstích a promenádách, ale třeba o 150 metrů vedle a cena tam bude normální,“ říká Mlačić. Podobně dopadlo i pivo, které v restauraci pořídíte běžně za 4 až 4,5 eura (96–108 Kč). 

  • 7.

    V neděli nenakoupíte

    Chorvatsko uzákonilo, že obchody musí být v neděli a o svátcích zavřené. Navíc v neděli musí zaměstnanci nově dostávat za práci příplatek 50 %. To může ovlivnit chod i jiných podniků než obchodů.

  • 8.

    Nové pokuty

    Chorvatsko už nechce být místem pro obscénní rozlučky se svobodou a drogové večírky mladých Britů, Němců a Italů. V centrech některých měst proto narazíte na poměrně přísná nová pravidla a pokuty:

     

    „ 4000 eur za obscénní chování proti pořádku – rvačky, nadávání, silná opilost apod.

     

    „ 400 eur za přenocování v autě mimo kemp (přestávka je povolena)

     

    „ 200 eur za snahu rezervovat si lehátko na pláži ručníkem

     

    „ 150 eur za pití na veřejnosti mimo zahrádky restaurací

     

    „ 150 eur za to, když jdete centrem města bez trička, v plavkách nebo v oblečení propagujícím užívání drog

     

    „ 66 eur za venčení psa bez vodítka.

     

    Pozor! Jen kartou!  Koncem loňské turistické sezony začal platit zákon, který zakazuje chorvatským policistům a strážníkům vybírat pokuty v hotovosti.

  • 9.

    Mýtné zůstává (zatím)

    Chorvatské dálnice se dál platí mýtným systémem stejně jako dřív. V jednání je bezkontaktní elektronické mýto, ale letos se ho ještě nedočkáme. Nejrychlejší a nejlevnější volbou je tak krabička ENC, se kterou máte slevu 20 % na mýtné, a navíc její pruh bývá nejrychlejší. Načítá se automaticky při rychlosti do 40 km/h v pravých pruzích mýtnic. Krabička je přenosná a neváže se k registrační značce vozu, můžete si ji tedy půjčovat.

  • 10.

    Autem levněji

    Zatímco na ceny v restauracích můžeme špačkovat, cesta je pro nás nejen časově kratší, ale i levnější. Skvělý kurz koruny vynahradil zdražení a o 12 korun na litr levnější palivo oproti loňsku tomu nasadilo korunu. Do Chorvatska jedeme letos výrazně levněji.

     

    „ Červená (1090 km): Praha – Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb – Split „ Palivo (6 l/100 km) – 65,5 l – loni 3008 Kč, letos 2227 Kč „ Dálnice – Rakousko (loni 238 Kč, letos 245 Kč), Slovinsko (loni 370 Kč, letos 360 Kč), Chorvatsko (loni 612 Kč, letos 600 Kč) – dálnice loni 1220 Kč, letos 1215 Kč

     

    „ Celkem cesta: loni 4228 Kč, letos 3445 Kč

     

    „ Žlutá (1040 km): Praha – České Budějovice – Linec – Wels – Graz – Maribor – Záhřeb – Split „ Palivo – 62,5 l – loni 2875 Kč, letos 2125 Kč „ Dálnice – Rakousko (loni 238 Kč, letos 245 Kč) + tunely Gleinalmský (loni 248 Kč, letos 252 Kč) a Bosrucký (loni 149 Kč, letos 156 Kč), Slovinsko (loni 370 Kč, letos 360 Kč), Chorvatsko (loni 612 Kč, letos 600 Kč) – loni 1617 Kč, letos 1623 Kč

     

    „ Celkem cesta: loni 4492 Kč, letos 3748 Kč

     

    „ Zelená (1100 km): Praha – Brno – Bratislava – Mosonmagyaróvár – Szombathely – Lendava – Varaždín – Záhřeb – Split „ Palivo – 66 l – loni 3036 Kč, letos 2244 Kč „ Dálnice – Slovensko (loni 248 Kč, letos 288 Kč), Chorvatsko (loni 612 Kč, letos 600 Kč) – celkem za dálnice loni 860 Kč, letos 888 Kč

     

    „ Celkem cesta: loni 3896 Kč, letos 3132 Kč

     

    Most na Pelješac

    Českým turistům jedoucím na jih se otevřel most na ostrov Pelješac. Díky němu se nemusí překonávat hranice s Bosnou a Hercegovinou, když jedete do Dubrovníka. Ušetříte až dvě hodiny cesty. Jen pozor. Přestože se nesmí zastavovat a fotit, skoro každý to dělá, a mohou tu tak vzniknout nepříjemné dopravní situace.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil. Andrea Ulagová

    Fotogalerie
    34 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 11

Jana Polníčková: Přehled změn a novinek týkajících se dovolené v Chorvatsku mě velmi zaujal. Chorvatsko patří mezi mé oblíbené destinace a ráda se tam pravidelně vracím. Oceňuji, že se tam stále pracuje na zlepšování služeb a podmínek pro turisty. Letos se chystám do Chorvatska na dovolenou a už se nemůžu dočkat. Sebou jsem si koupila na internetových stránkách http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/ novou deku, která mi zpříjemní lenošení na pláži.

(22. 03. 2024 23:36)

Mirka Nová: Letos jsem si užila parádní dovolenou v Chorvatsku. Na pláži jsem nosila nové tričko, které jsem si pořídila před cestou na internetových stránkách https://armik.cz/. Kromě krásného počasí a moře, které bylo, jako z pohádky jsem si užila i novinky, které byly v této destinaci. Celá dovolená byla super a už se těším na příští rok.

(23. 10. 2023 23:15)

Pavel Jelenec: Letos se tam chystám autem. Na náklady jsem použil tuhle kalkulačku: http­s://ww­w.por­talri­dice­.cz/ch­orvat­sko-kalkulacka . A můžu jedině doporučit. Všechno vypočítala za mě a ušetřil jsem tak čas i nervy

(21. 06. 2023 14:32)

Jiří Zvěřina: Chorvaté to budou zkoušet tak dlouho, dokud turisty definitivně nenaštvou a tito tam konečně přestanou jezdit...

(17. 06. 2023 15:49)

bullshit: Vše je jen nabídka/poptávka, nic více a nic méně.

(17. 06. 2023 12:19)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy