Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dovolenkový ráj Čechů: Na které chorvatské pobřeží nejezdí tolik turistů? Máme seznam

  • Autor: Darina Jíchová,lig - 
    11. 6. 2023
    05:00

    Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější destinací českých turistů, ráj u Jadranu však objevuje i čím dál více západních cestovatelů, například i Američané. Krásná chorvatská zákoutí, laguny, ostrůvky, malebná městečka a pláže tak vévodí turistickým žebříčkům a příručkám. Pro členy Evropské unie bude navíc letos cesta do Chorvatska snazší, zvláště pokud se vydají autem – země je od ledna součástí Schengenu, a odpadnou tak dlouhé fronty na hranicích. Kromě toho rovněž přijalo Chorvatsko euro, Češi se kvůli tomu obávají zdražení, ale ani to je neodrazuje od milovaného letního útočiště.

  • 1.Klidnější severní pobřeží

    Chorvatské pláže bývají obsypané turisty, často je zde doslova hlava na hlavě a boj je o každou píď písku, stanice CNN proto přišla s několika místy, která nejsou zas až tak frekventovaná. Chorvatsko je ale turisticky opravdu oblíbené a místo zcela izolované v sezoně v podstatě neexistuje. Introvertnější cestovatelé by se měli vyhnout Dubrovníku, Splitu nebo Dalmácii. Při severním pobřeží od Zadaru po Trogir jsou však i klidnější zákoutí.

    Do linie zhruba 144 kilometrů jsou tak „naskládané“ nejen pláže a pobřeží, ale rovněž historické a kulturní památky, pitoreskní krajina, lázeňská městečka, ostrůvky – řada z nich dokonce neobydlených. Přírodní oáza v podobě Národního parku Kornati, Zadar, který je schopen své návštěvníky přenést do dob antického Říma, Šibenik pak zase do středověku a Trogir se honosí statusem světového dědictví UNESCO. A na své si přijdou i milovníci vinic, dobrého jídla a pití.

  • 2.Zadar a okolí

    Zadar je chorvatské nejstarší město a jeho historické centrum je toho jasným důkazem, založili ho už v 9. století před naším letopočtem Liburni, ilyrský kmen, následně byl kolonizován Římany, takže milovníci historie zde budou jako v ráji. Náměstí Trg Opatice Čike je postaveno na pozůstatcích forum romanum, kromě archeologického muzea tu jsou kostel sv. Donáta, který byl postaven z kamenů, co tu zbyly po Římanech, nebo katedrála sv. Anastázie, zvonice při kostelu sv. Marie nebo benediktýnský klášter. Sv. Marie a baptisterium sv. Anastázie byly zničeny během spojeneckého bombardování v roce 1943 a musely být znovu postaveny.

    Jen pár kroků po zadarském nábřeží a člověk je zase rychle zpátky v 21. století, turisty lákají instalace architekta Nikoly Bašiće, například Mořské varhany a Pozdrav Slunci. Kdo nepřijel za historií a architekturou, přijde si rozhodně na své na tržnicích, které jsou plné výtečného jídla. A jaké jsou zadarské pláže? Pláže Borik a Diklo jsou spíše pro rodiny, městská pláž Kolovare proslulá pro své bary zase pro ty, kdo se do Zadaru přijeli bavit.

    Video  Velvyslanec v Chorvatsku o zavedení eura i vysokých cenách: Někteří obchodníci toho využili  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Kousek od Zadaru u vesnice Bibinje je pak téměř 5 kilometrů dlouhá pláž zakončená největším chorvatským přístavem. Zadar a jeho okolí pak skrývá ještě jeden poklad – městečko Nin, které se nachází asi 16 kilometrů severně od Zadaru. Město objímají dvě písečné pláže a přes most se dá dostat na ostrovní obcičku. Solné pláně z Ninu učinily středověké centrum.

  • 3.Zadarské souostroví

    Na zadarském pobřeží je spoustu ostrůvků, které dohromady tvoří malé souostroví, řada z nich je dostupná trajektem. Dva nejbližší jsou pak Pašman a Ugljan, jsou jen 25 minut lodí od břehu a v podstatě jsou jakýmisi zadarskými předměstími. Ostrovy jsou plné olivovníků, zátok a plné cyklistických i turistických stezek. To ostrov Silba leží už dále, ve vzdálenosti kolem tří hodin od Zadaru, auta sem nesmí vůbec a v létě mají útrum i cyklisté. Jeho menší soused Olib je pak snem pro všechny introverty.

    Asi dvě hodiny západně od Zadaru se nachází Dugi Otok, jehož jméno lze přeložit i jako „dlouhý ostrov“. Na jeho pobřeží jsou malinkaté rybářské vesničky, staré jugoslávské ponorkové kryty či obec Veli Rat známá svým majákem měřícím přes 41 metrů.

  • 4.Národní park Kornati

    Jižně od ostrova Dugi Otoku je souostroví 89 ostrůvků, většinou holých a neobydlených, tvořící Národní park Kornati. Bez proudu a tekoucí vody je to skutečná odlehlá divočina, kde se člověk musí spoléhat na vodu dešťovou, solární energii nebo plyn. Oficiálně nemá žádné permanentní obyvatele, jen sem tam stádo ovcí.

    Národní park Kornati. Národní park Kornati. | Profimedia.cz

    Ale jen co se zahájí sezona, některé z ostrovů – Kornati, Priškera a Levrnaka, oživnou. Na pobřeží se otevřou bary a restaurace čekající na davy proudící z přijíždějících trajektů, jsou tu dokonce i chatky k pronájmu. Co se tady dá dělat? V podstatě jen plavat, jíst, pít, trávit čas turistikou a kochat se krajinou.

  • 5.Šibenik

    Na čem se shodnou snad všichni „profesionální“ cestovatelé, je to, že město Šibenik stojí za návštěvu a žádný z turistů by si ho neměl nechat ujít. Nicméně lidé na jedno z nejskvělejších měst země většinou zapomínají při svém pobytu. V 11. století ho založili Chorvaté, na čas mu vládli Benátčané, lze zde objevit jedinečné památky UNESCO, pevnosti, ztratit se v úzkých uličkách a pokochat se chorvatskou architekturou mísící se s tou italskou. Vzduch je provoněn levandulí, rozmarýnem a dalšími bylinkami. Kousek od města je Národní park Krka, který se pyšní svými vodopády.

    Chorvatské město Šibenik. Chorvatské město Šibenik. | Profimedia.cz

  • 6.Primošten

    Vinaři i laičtí milovníci vína musí zavítat do kouzelného městečka Primošten, zhruba 28 kilometrů na jih od Šibeniku. Vinice jsou plné místní vinné odrůdy Babić, ze které Chorvati dělají sladké ovocné červené víno. Staré město Primošten je s tím novým spojeno náspem, v okolí jsou jak památky, tak výhledy na azurový Jadran, ty jsou působivé jak z měst, tak z oblázkových pláží.

  • 7.Trogir

    Hradbami obehnaný Trogir se rozprostírá na malém ostrůvku jen kousek od pevniny, kde jsou nové části města spojené se starým mosty. I zde se dají objevit památky UNESCO, třeba románská katedrála sv. Vavřince. Město je změtí středověkých paláců, uliček z kočičích hlav, náměstí plných barů a restaurací. Na pobřeží Riva je pak pevnost Kamerlengo z 15. století, kde se v létě pořádají hudební koncerty.

    Chorvatské město Trogir. Chorvatské město Trogir. | Profimedia.cz

Pavel Jelenec ( 21. června 2023 14:41 )

Do Trogiru se letos s rodinou chystáme autem. Na náklady jsem vyzkoušel tuhle kalkulačku a musím říct, že je výborná. Veškeré poplatky vypočítá za vás. Doporučuji.
http­s://ww­w.por­talri­dice­.cz/ch­orvat­sko-kalkulacka

krapotkin ( 11. června 2023 12:06 )

Pokud budou chtít vybírat poplatky i za to, že si nebudu smět odnést kufr do hotelu, tak budou pláže čím dál prázdnější. V každém slušném hotelu je v pobytové taxe také možnost použití pláže (aspoň je to tak zvykem ve světě).

jarka99 ( 11. června 2023 09:10 )

http­s://y­outu­.be/nK­oIU6S­PczA

jarka99 ( 11. června 2023 09:10 )

Já mám pro vás taky tip. A nebyl na seznamu. Před lety jsem se byla podívat v bývalém vojenském letovisku v Kupari. Je to cca 10 km níže pod Dubrovníkem směrem na hranice z Černou Horou. Běžnà turistika prakticky končí Dubrovníkem . Před lety jsem tam natáčela dokument. Jestli to tam je tak jak to léta bylo, alespoň to budete mít krom báječného koupání též s poznáním co napáchala válka v devadesátých letech. Koukněte na to http­s://y­outu­.be/nK­oIU6S­PczA

Zobrazit celou diskusi