Ti, kteří poloostrov dlouhý 65 a široký 3 - 7 km navštívili, se shodují ještě v jednom: těch pět hodin jízdy Chorvatskem navíc, potřebných k přejezdu ze severu na jih, se vyplatí.

Podél pobřeží druhého největšího poloostrova v chorvatském Jadranu (348 km2) se táhnou vápencové hřebeny, nejvyšší vrchol Sveti Ilija (zvaný též Hadí vrch) má 961 metrů.

Ve vnitrozemí se nacházejí úrodná rasová pole, kde se pěstuje převážně vinná réva. Právě odsud pocházejí vína dingač, postup či dezertní prošek. Na pobřeží pak můžete objevit i sady s jižním ovocem, mandloněmi nebo olivové háje.

Hlavním střediskem cestovního ruchu je městečko Orebić na jižním pobřeží proti Korčule. Je známé svými krásnými plážemi.

Na poloostrově objevíte spoustu menších pláží lákajících k odpočinku.
Autor: Profimedia.cz, Scom

Za nejpěknější část pobřeží poloostrova se pokládá úsek mezi letovisky Orebić a Viganj (západně od Orebiće), dobré jméno si získávají malá přímořská místa: Kučište, Viganj, Lovište. Zejména první dvě vynikají velmi pěknými plážemi a výbornými podmínkami po vodní sporty. Vody při osadě Viganj se pokládají za vůbec nejpříhodnější surfařský terén široko daleko.

Na jižním pobřeží jsou příjemnými malými letovisky Žuljana (potápěčská základna) a Trstenik (obě s krásnými plážemi) a dále na východ Prapratno, známé svou pláží (patří k nejkrásnějším v Jižní Dalmácii) a dobrým kempem. Ubytovací možnosti v soukromí jsou všude, hotelové kapacity má Orebić a Kučište. Na severním pobřeží je jen jedno letovisko, skromnější, ale velmi oblíbené – Trpanj.

Pelješac je také jediným místem v Evropě, kde žijí ve volné přírodě šakali. Byli tu vysazeni v 19. století.

Fotogalerie
7 fotografií