Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejkrásnější místa k navštívení podle známého magazínu: Perla Středozemí, hornatý ráj i balkánské tajemství

  • Autor: Darina Jíchová - 
    16. 4. 2023
    05:00

    Dovolená je pro mnohé světlo na konci tunelu a dovolenkáři se už nemůžou dočkat, až obují „toulavé boty“ a vyrazí na další dobrodružství. Vzhledem ke krizi, kdy ceny energií, potravin a životních nákladů i letenek rostou, lidé si rozmýšlí, kam vyrazit a jestli vlastně vůbec někam jet. Mnoho Čechů zřejmě zvolí „klasiku“ a zamíří do Chorvatska. Pro ty, co láká něco jiného, by inspirací mohl být seznam nejkrásnějších míst pro rok 2023, který sestavil magazín TIME.

  • 1.Jak se místa vybírala?

    „Seznam, který jsme vybrali, odráží několik velkých současných trendů v cestování: udržitelnost a autentičnost. Mnoho míst na tomto seznamu hledá způsoby, jak nechat turisty navštívit s omezenějším dopadem na životní prostředí. A mnozí reagovali na touhu cestovatelů po jedinečných místních zážitcích tím, že nabídli zájezdy vedené domorodými obyvateli nebo tamní domácí pobyty,“ komentovala způsob výběru editorka magazínu TIME Emma Barkerová Bonomová. A kam tedy TIME radí vyrazit?

  • 2.Kanadský Vancouver

    Kanadský Vancouver a průvodce Michelin. Kanadský Vancouver a průvodce Michelin. | Profimedia.cz

    Vancouver je hotový ráj pro outdoorové aktivity, nicméně reportéry TIME pro letošek zaujala spíše možná indoorová dobrodružství. Město právě obdrželo svého prvního průvodce Michelin, po Torrontu jde o teprve o druhé kanadské místo, které ho má.

    Další atrakcí může být Čínko-kanadské muzeum ve vancouverské historické čtvrti Chinatown, svoje brány otevře zvědavcům už tohle léto.

  • 3.Hornatý ráj

    Přírodní krásy Bozemanu. Přírodní krásy Bozemanu. | Profimedia.cz

    Spojení přírody i rozrůstajícího se města nabízí americké město Bozeman ve státě Montana. „Bozeman po pandemii zažívá prudký růst, s různými butiky, fitness a jógovými studii, alternativními zdravotnickými zařízeními… a špičkovými kosmetickými obchody,“ láká žebříček TIME. A na své si přijdou i milovníci přírody, přece jen pohoří Skalnaté hory je v podstatě na dosah ruky.

  • 4.Stylový Washington

    A ve Spojených státech ještě zůstaneme, do hodnocení TIME se totiž dostala i americká metropole Washington D.C., konkrétně pak všechny jeho nové stylové hotely a bující umělecká a kulturní scéna.

    Ve Washingtonu lze navštívit i významná místa jako Bílý dům či Kapitol. Ve Washingtonu lze navštívit i významná místa jako Bílý dům či Kapitol. | Reuters

  • 5.Prales v Portoriku

    Kdo chce hlučné město nechat za sebou, může zavítat do Portorika a navštívit jeho deštné pralesy. Magazín TIME radí spojit takovou cestu se zastávkou v USA, Portoriko je totiž jeho součástí – Čechům tak postačí ESTA a Američané vízum nemusí řešit vůbec.

  • 6.Mexiko či krásy Latinské Ameriky

    Amerika však není jen o Kanadě a USA, TIME vybral mexickou Guadalajaru, rodiště tequily a mariachi. To ale není jediné lákadlo, které toto velkoměsto má. Guadalajara je kontrastem mezi moderním a historickým, je to místo plné barev a hudby, chutí a akce. Co se barev týče, Guadalajara proslula svými růžovými parky, ve kterých lze nalézt růže snad všech barev, i proto se může pyšnit přezdívkou „město růží“.

    Překrásná mexická Guadalajara. Překrásná mexická Guadalajara. | Profimedia.cz

    Svou moderní tvář ukáže letos v listopadu, v Guadalajaře se budou konat Gay Games, sportovní a kulturní událost pro členy LGBTQ komunity. Mexické velkoměsto bude první latinskoamerickou destinací pořádající tuto událost.

    Z Jižní Ameriky TIME doporučuje chilský Národní park Torres del Paine a vydat se do tamního safari. Z Peru to není slavné Machu Picchu, co se dostalo na seznam magazínu, ale vesnice Ollantaytambo nacházející se na úplném začátku údolí Valle Sagrado de los Incas. Kromě inckých ruin rozhodně stojí za to autentické místní restaurace i udržitelné hotely. „Ollantaytambo rozhodně není jen zastávka na cestě k Machu Picchu, ale destinace sama o sobě,“ píše TIME.

  • 7.Dijon není jen hořčice

    Dijon – francouzské město, které mají všichni včetně Čechů spjaté se žlutavou hořčicí. Ano, ale město je kulinářský ráj. Od loňského roku žije obrovským projektem Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin, kde lidé mohou, co jim hrdlo ráčí, ochutnávat špičkovou francouzskou kuchyni a proslulé víno, ale kde se také mohou učit vařit, účastnit se různých festivalů či konferencí.

  • 8.Černá perla Středozemního moře

    Sopečné jezero Venušino zrcadlo na Pantellerii. Sopečné jezero Venušino zrcadlo na Pantellerii. | Profimedia.cz

    Pro toho, koho už omrzela italská letoviska, Řím, Florencie a Benátky ho nelákají, a chce se vyhnout davům na Sicílii, ten může vyzkoušet sopečný ostrov Pantelleria a jeho národní park. A ostrov má mnoho, co může nabídnout. Průzračné teplé moře, útesy, malebné kamenné domky. Za vyzkoušení rozhodně stojí přírodní sauny a za vidění pak vulkanické jezero Venušino zrcadlo. Návštěvu lze prožít všemi smysly: italská kuchyně s prvky Afriky (ta je jen pár kilometrů jižně od ostrova), božské ticho, nepopsatelé přírodní krásy, sopečný povrch i silná vůně aromatických bylin.

  • 9.Balkánská tajemství

    Jihovýchodní Evropa a Balkán toho mají spoustu, co nabídnout. Kam letos vyrazit? Magazín Time vybral rumunský Temešvár, který se honosí titulem Evropského hlavního města kultury pro rok 2023. A s tím je spojený široký program plný koncertů, výstav a festivalů, z pestré nabídky si jistě vybere každý. A mimo to je město plné historických památek.

    Rumunský Temešvár Rumunský Temešvár | Profimedia.cz

    Albánie není úplně tradiční destinací, reportéři TIME přesto, nebo právě proto, vyzdvihli město Berat, známé také jako Albánský Bělehrad. Za druhé světové války se obec stala útočištěm pro židy prchající před nacisty. Malebné město leží ve stínu hory Tomorr a patří na seznam světového dědictví UNESCO. A co sem může přilákat turisty? Neskonalá pohostinnost místních.

  • 10.Na klokany i na surf

    A nespočet turistických míst, která lákají turisty, má i Asijský Pacifik. TIME jich vybral hned několik. Australský Klokaní ostrov se rychle otřepal z devastujících lesních požárů v letech 2019-2020, dnes už nepřipomíná depresivní popelavou pustinu, do parku se vrátila zeleň i zvířata a naděje.

    TIME zmiňuje i Tuamotu ve Francouzské Polynésii, sem by měli vyrazit milovníci vodních sportů: šnorchlování, potápění i surfování. Z Japonska pak reportéři zmínili nový zábavní park Ghibli Park a z Jižní Korey ostrov Čedžu, který proslavil seriál Our Blue na Netflixu. A na seznam destinací pro rok 2023 se dostalo i v Česku oblíbené Thajsko.

    Thajsko je oblíbenou turistickou destinací. Thajsko je oblíbenou turistickou destinací. | Reuters

  • 11.Opravdový Arrakis

    Jordánské město a jeho okolí Aqaba. Jordánské město a jeho okolí Aqaba. | Profimedia.cz

    Pro milovníky knižní série Marka Herberta Duna či její nejnovější filmové podoby z roku 2021 je podle TIME jedičnou destinací jordánské přístavní město Aqaba a jeho okolí. Právě tady se totiž točilo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi