Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moskva v ohrožení? Rusové kolem své metropole kácí stromy a instalují protivzdušnou obranu

Autor: DVL, swp - 
15. března 2023
13:51

Moskevské úřady začaly kácet lesy kvůli rozmisťování systémů protivzdušné obrany v ruské metropoli, píše Ukrajinská pravda. Aktivní odlesňování začalo podle Insideru po Novém roce v několika okresech Moskvy.

Protiletadlové raketové systémy S-400 byly rozmístěny v Národním parku Losí ostrov a ve výzkumném areálu Ruské státní zemědělské univerzity.

V chráněné zóně muzejní rezervace Kolomenskoje v městské části Pechatniki bylo pro potřeby ruské armády vykáceno asi 100 hektarů lesa.

V Moskvě se kácejí lesy kvůli nasazení systémů protivzdušné obrany V Moskvě se kácejí lesy kvůli nasazení systémů protivzdušné obrany | profimedia

Čtyři systémy protivzdušné obrany S-400 jsou rozmístěny v obvodu Timiryazevsky na severu Moskvy. Všechny odpalovací zařízení jsou funkční. Na místě je také rozmístěn multifunkční radar 92N6E, který detekuje a sleduje vzdušné cíle.

Zpravodajství uvedlo, že místo pro systém protivzdušné obrany na výzkumném území se začalo upravovat 31. prosince. Nebyl tam žádný souvislý les, takže půda byla urovnána a pokryta asfaltem.

Na žádném ze státních portálů nebyly žádné informace o aktivitách a obyvatelé oblasti, kteří se divili, co se děje, nedostali na své dotazy žádnou odpověď. Místo protivzdušné obrany nyní obklopují dva ploty.

Další místo, pravděpodobně pro nasazení systému protivzdušné obrany, se objevilo v lesoparku Izmailovsky. Les u vstupu do parku, 500 metrů od stanice metra Izmajlovskaja, se začal kácet na začátku ledna. Zapojeno bylo asi sto pracovníků a na místě hlídkovala policie a ruská Národní garda. 

Insider také zdůrazňuje, že kromě S-400 v moskevských obytných oblastech bylo v centru města rozmístěno několik protiletadlových systémů zvaných Pantsir-S1.

Jedná se o systémy středního doletu, které lze použít k ochraně „malých vojenských, včetně mobilních a administrativních a průmyslových objektů a oblastí před letadly, vrtulníky, řízenými střelami a přesnými zbraněmi“.

Jeden Pantsir-S1 se objevil na budově ministerstva obrany. Poprvé byl spatřen 25. prosince a 19. ledna. Několik účtů na síti Telegram zveřejnilo fotografie systému.

Odborníci tvrdí, že rozmístění těchto vojenských vozidel ve městě, zejména v centru města, v zemi, kde nebylo vyhlášeno stanné právo, je porušením bezpečnosti, protože jsou možné nekontrolované starty a další mimořádné události.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Zobrazit celý online

Video  Ministryně Černochová: Ukrajina jako brutální budíček! A co Putinovy hrozby jadernými zbraněmi?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa