Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový důkaz hrůz druhé světové války: Neoznačené civilní hroby z Blata!

Autor: nar - 
18. února 2023
05:00

Chaos a všudypřítomná smrt, tak vypadal konec druhé světové války (1939-1945) na našem území. O intenzitě tehdejšího utrpení svědčí i ostatky deseti nebožtíků, které nedávno nalezli archeologové na Jindřichohradecku.

Hroby by nadobro upadly v zapomnění nebýt místní rodačky a pamětnice Růženy Š., ta na stará kolena vzpomínala, že na konci války za obcí Blato v místě zvaném u křížku vzniklo neoznačené civilní pohřebiště.

„Svědectví jsme úspěšně ověřili. Pozůstatky se nacházely v půdě přilehlého pole, a tak reálně hrozilo, že by ostatky mohla poškodit zemědělská technika, proto byl neprodleně naplánován archeologický výzkum s hlavním cílem přemístění a pietního přepohřbení zesnulých,“ vysvětlil archeolog Tomáš Pancíř, který záchrannou akci v letech 2018 až 2019 prováděl.

Podařilo se zachránit kosterní pozůstatky celkem deseti osob, Šest z nich tvořily ženy ve středním věku od 27 do 37 let. U části skeletů nebylo pro pokročilé stádium rozkladu možné jednoznačně určit věk ani pohlaví. V některých hrobech se kostry dokonce nedochovaly vůbec a zbyly jen předměty z odolného materiálu, které se v průběhu času nerozpadly.

„Jedinci nenesli žádné stopy po násilné smrti, dle sdělení pamětnice se mělo jednat o lidi, kteří zesnuli v okolí vesnice vyčerpáním či nemocí. V té době hojně řádil tyfus, tuberkulóza a další smrtelné choroby,“ poznamenal Pancíř. Většina nalezených civilistů spočinula se svými osobními věcmi, ty jim byly, na tu dobu poměrně velkoryse, ponechány.

„Jednalo se převážně o předměty denní potřeby. Našli jsme zrcátka, hřebeny, sponky do vlasů, tužky na psaní, ale i velký počet mincí ve zbytcích peněženek nebo dva zlaté snubní prsteny,“ sdělil Blesku archeolog.

Neznámé válečné oběti

Nad objevem visí spousta otazníků a zůstává zahalen tajemstvím. Odkud se tito lidé vzali a jaký život prožili? Není známo. Nepodařilo se ani prokázat, zda šlo o Němce, Čechy nebo jinou národnost. „Totožnost pochovaných civilistů neobjasnil ani výzkum, avšak i přes jejich nejasnou identitu nesmějí tyto oběti zůstat opomíjeny a musejí být připomínáni,“ zdůraznil Pancíř.

Po dokončení archeologického výzkumu proběhla v červnu 2022 pietní pouť za zemřelé a přepohřbení ostatků na hřbitově u nedaleké obce Klášter. Akce se jmenovala Pouť smíření hlavně z toho důvodu, že na ni byli přizváni i hosté z blízkého Německa, aby oba národy společně a bez zlé krve zavzpomínaly na hrůzy druhé světové války.

Přínos výzkumu v Blatu

Nejen o objevu archeologové informovaly prostřednictvím projektu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika, k objevu vznikla také brožura, výstava, a dokonce i dvoudílný dokumentární film jménem Po stopách minulosti: Novobystřicko ve stínu války. Nalezené artefakty 20. století se ukázaly jako cenný zdroj poznání a napomohly z hlediska archeologie částečně se přiblížit životu vlastníků a samotnému pohřebišti, zejména jeho výskytu v kontextu druhoválečných událostí z tohoto regionu, ke kterým se dochovalo jen málo písemných informací.

Video  Exemplární trest pro zcela nevinnou obec Lidice. Nacisté ji vyvraždili, vypálili a srovnali se zemí  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi