Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pes Proteo zemřel při záchranné misi v Turecku: Dojemný vzkaz jeho páníčka do nebe!

Autor: rc, ČTK, swp - 
13. února 2023
19:34

Smutnou zprávu na sociálních sítích oznámilo mexické ministerstvo obrany. Na misi v Turecku zemřel jeden ze záchranářských psů Proteo. Jeho pán, psovod Villeda, v dojemném vzkazu řekl, že je na Protea velice hrdý a nikdy na něj nezapomene.

Jihovýchodní část Turecka a sousední Sýrii 6. února zasáhlo silné zemětřesení, při němž zemřely desetitisíce lidí. Pomoci se rozhodla i mexická vláda. Ministerstvo obrany do zasažené oblasti vyslalo záchranářský tým včetně deseti záchranářských psů, již pomáhali najít přeživší uvězněné v sutinách budov. Jedním z deseti čtyřnohých pomocníků byl i pes Proteo. Ovšem ten se už domů se svým psovodem nevrátí.

Na sociálních sítích v neděli 12. února mexické ministerstvo obrany oznámilo smutnou zprávu o smrti statečného pejska. Podle informací El Heraldo de Mexico Proteo zemřel v neděli v ranních hodinách. „Děkujeme Proteo, za tvou hrdinskou práci,“ uvedlo ministerstvo v příspěvku. „Příslušníci mexické armády a letectva hluboce litují ztráty našeho skvělého psího společníka Protea,“ dodali.

Smrt psího záchranáře zasáhla především jeho páníčka, vojáka Villedu. „Chci ti říct, že jsem na tebe hrdý,“ uvedl psovod ve videu, které ministerstvo zveřejnilo na TikToku. Ve videu zároveň dodal, že na něj nikdy nezapomene. „Jednou se znovu setkáme,“ uzavřel.

Zatím není jasná příčina smrti čtyřnohého záchranáře. V Turecku pomáhají ještě psi Territorio, Simba, Barato, Balanceo, Bureta, Biósfera, Tardío, Kiara a Teología. Zároveň tam zasahují záchranářští psi od mexického Červeného kříže a námořnictva.

Otřesy o síle 7,8 stupně před týdnem podle agentur postihlo přes 13 milionů lidí v desítce tureckých provincií. Zasáhlo rovněž severozápad Sýrie, kde postihlo i oblast ovládnou povstalci. V místech zasažených zemětřesením pomáhají i humanitární organizace. Například Člověk v tísni tam má 500 pracovníků a nabízí třeba teplé jídlo, distribuuje přikrývky, oblečení a finančně podporujeme místní partnery nebo dobrovolníky pomáhajícím s odklízením trosek. V Sýrii chce minimálně 30.000 rodinám přispět na nákup základních potravin a na zazimování. Pomoc mezinárodní organizace ADRA na místě koordinují její kolegové. Týká se rovněž zajišťování provizorního přístřeší nebo distribuce potravin, vody, přikrývek, zimního oblečení nebo hygienických potřeb.

nemocna ( 14. února 2023 04:49 )

D Ě K U J E M E PROTEO byl jsi neuvěřitelný hrdina a záchranář, určitě Tví nejbližší na Tebe nikdy nezapomenou obzvlášt Tvůj páníček kterému zasíláme upřimnou soustrast, určitě ne jen on ale i druzí jsou na Tebe pyšní co jsi dokázal za celý svůj život. doufáme že Tě tam nenechají a dovezou zpět domů jako jiné hrdiny, zasloužíš si být zpět ve svém státě ve svém domově kde byl Tvůj domov s pelíškem, hračkami a milující rodinou

Zobrazit celou diskusi