Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Statečné děti čekaly na záchranu i hodiny: Dada přežila v sutinách 150 hodin, Ája se narodila v troskách domu

  • Autor: rc - 
    13. 2. 2023
    05:00

    Tragédie, která postihla jihovýchodní část Turecka a sousední Sýrii, šokovala celý svět. Při zemětřesení tam zemřely tisíce lidí. Záchranáři na obou stranách hranice neztrácejí naději a dál prohledávají trosky budov ve snaze zachránit životy co nejvíce lidí. Na sociálních sítích se začala objevovat videa a fotografie, z nichž mrazí. Některé děti čekaly na záchranu desítky hodin, než se dostaly ze sutin ven. Jedna ze zachráněných holčiček chránila svého bratra vlastním dětem, další holčička se dokonce pod sutinami narodila a ihned poté osiřela. Sedmiměsíční Hazma čekal na záchranu neuvěřitelných 140 hodin. Podívejte se do naší galerie na statečné děti, které jako zázrakem přežily přírodní katastrofu.

  • 1.Statečná dívka ze Şanlıurfy

    Hodiny hrůzy prožila statečná holčička z tureckého města Şanlıurfa. Po zemětřesení, které zasáhlo Turecko, zůstala uvězněná v troskách budovy. Záchranáři se k ní ale dokázali dostat a ze sutin budovy ji zachránili. Na sociální síti se objevilo video její záchrany. „Úžasná práce záchranářů,“ komentovali video lidé na sociálních sítích.

    Video  Video z vyproštění dívenky obletělo svět.  - Twitter
    Video se připravuje ...

    V turecké Sanliurfě vyprostili z trosek mladou dívku.

  • 2.Narozená pod sutinami

    Dojemné záběry vznikly v syrském městě Džindiras. Jeden z dobrovolníků, který pomáhal záchranářům při vyprošťování lidí, pod sutinami budovy našel novorozenou holčičku. Dívenka se narodila své mamince v troskách a jako zázrakem přežila.

    Nicméně jak její maminka, tak její ostatní nejbližší zemřeli. Holčička byla ještě spojena pupeční šňůrou se svou maminkou, když ji našli. Skončila v nemocnici a lékaři oznámili, že je ve stabilizovaném stavu. Dostala jméno Ája, jež odkazuje na zázrak, že přežila. V překladu znamená „zázračné dítě“.  

    Video  Jeden z dobrovolníků vytáhl ze sutin zříceného domu právě narozené dítě.  - Twitter
    Video se připravuje ...

    Matka dívenku porodila v sutinách a zemřela. Novorozenec přežil z rodiny jako jediný.

  • 3.Dětský pláč

    Záchranáři neúnavně pracují, aby zachránili životy co nejvíce lidem. Ve městě Džindiras se jim podařilo zachránit několikačlennou rodinu. K místu, kde rodina zůstala uvězněna pod sutinami, je navedl dětský pláč, který se ozýval zpoza cihel.

    Záchranáři nejdříve viděli malou dívenku zasypanou sutinami a vyprostili ji. Následně našli bezvládnou ženu, ovšem tu se už nepodařilo zachránit. Byla mrtvá. Vyprostili ale z trosek muže a další dvě malé děti.

    Syrská civilní obrana (Bílé přilby) i několik desítek hodin po ničivém zemětřesení nachází přeživší.

  • 4.54 hodin pod sutinami

    Po zemětřesení zůstala v troskách uvězněna Hatice Tekinová (46) a její dcery Elif (12) a Ayca (10). Budova se na ně zřítila v centru města Adiyaman. Pod troskami zůstaly uvězněny dlouhých 54 hodin, než přišla záchrana. Všechny tři jako zázrakem přežily.

    Neuvěřitelných 54 hodin přežily v sutinách žena a její dvě dcera.

  • 5.Den čekání

    Jeden dlouhý den čekala Muhammet Rüzgarová, zdali ji záchranáři najdou. Zůstala uvězněná v troskách budovy v provincii Hatay v Turecku. Záchranáři malou dívenku, která byla bez bot, holýma rukama vyhrabali ze sutin.

    Muhammet Rüzgarová (5) přežila v troskách víc než den.

  • 6.Malá hrdinka

    Další dojemné video pochází ze syrského města Idlib. Sedmiletá Mariam tam zůstala uvězněná pod sutinami spolu se svým mladším bratříčkem Ilaafem. Pod troskami čekali na záchranu dlouhých 36 hodin. Mariam se ale zachovala jako opravdová hrdinka.

    Po celou tu dobu, co čekali, zda někdo vůbec pro ně přijde, chlácholila svého bratříčka. Držela ho v náručí a hladila po vlasech. Vlastním tělem ho chránila před kusy betonu. „Pane, udělám, cokoliv chcete, jen když mě a mého bratra odtud dostanete,“ říká Mariam.

    Bratr a sestra na severozápadě syrského města Idlib pod sutinami přežili celých 26 hodin! Sestřička přitom chránila malého brášku vlastním tělem tak, aby mu sutiny nespadly na hlavu.

  • 7.Záchrana holčičky

    Z trosek v tureckém městě Gaziantep se podařilo vyprostit i šestiletou holčičku. Zasloužili se za to záchranáři z Indie. Na videu je vidět, jak holčičku zabalenou v dece na nosítkách odnáší do bezpečí.

    Holčičku (6) vyprostili z trosek budovy v tureckém Gaziantepu.

  • 8.Hamza čekal 140 hodin

    V Antakyi v provincii Hatay se záchranářům povedlo ze sutiny vyprostit tureckého sedmiměsíčního chlapečka Hamzu. Ten musel zažívat nepředstavitelná muka. V troskách strávil neuvěřitelných 140 hodin. I přesto se záchranným složkám podařilo mu zachránit život. 

    Sedmiměsíční Hamza strávil v troskách 140 hodin. (11.2.2023) Sedmiměsíční Hamza strávil v troskách 140 hodin. (11.2.2023) | Profimedia

  • 9.Statečná Samir

    140 hodin po zemětřesení záchranáři vytáhli v turecké provincii Hatay z trosek i tříletou Samir a jejího otce.

    140 hodin po zemětřesení záchranáři vytáhli v turecké provincii Hatay z trosek i tříletou Samir a jejího otce. (12.2.2023) 140 hodin po zemětřesení záchranáři vytáhli v turecké provincii Hatay z trosek i tříletou Samir a jejího otce. (12.2.2023) | Profimedia

  • 10.V troskách přežila i Dada

    Tureckou holčičku Dadu (2) se podařilo zázračně vyprostit po 150 hodinách z trosek zřícené budovy v zemětřesením zasaženém jihoturecké provincii Hatay. Její snímek rychle obletěl svět. 

    Holčičku Dadu vyprostili po 150 hodinách. Holčičku Dadu vyprostili po 150 hodinách. | Profimedia

  • 11.Sedmiletá Irem

    Také sedmiletou Irem se záchranářům podařilo vyprostit v turecké provincii Hatay. Dívenka byla velice silná. Poté co země začala třást, zasypaly ji obrovské kusy zdí a cihel. V šílených podmínkách přežila 131 hodin.

    Sedmiletá Irem strávila v troskách neuvěřitelných 131 hodin. (11.2.2023) Sedmiletá Irem strávila v troskách neuvěřitelných 131 hodin. (11.2.2023) | Profimedia

Zobrazit celou diskusi