Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úspěch Čechů po zemětřesení v Turecku: Vyprostili z trosek dva živé, třetího „vyštěkal“ český pes!

Aktualizováno -
10. února 2023
19:40
Autor: ČTK, simao - 
10. února 2023
07:25

Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman dnes ráno vyprostili ze sutin domů zřícených po pondělním zemětřesení dva přeživší. Další živou ženu pomohl v troskách najít kolegům z jiného týmu pes české kynologické skupiny, která je na místě. Novinářům to sdělil mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Už dřív uvedl, že v noci na dnešek český tým dostal ze zřícených domů dalších 12 obětí zemětřesení, dohromady to tak dosud bylo 20 těl, z toho 11 dětí. Celkově si katastrofa vyžadala už víc než 23 tisíc obětí.

Češi dál pomáhají i jiným záchranným týmům s hledáním míst, kde mohli v sutinách zůstat živí lidé. Jednou z těchto pomocí byla i asistence psa českých kynologů.

„Kolegové z jiného týmu ve 4:00 zachránili z trosek ženu, kterou v noci 'vyštěkal' pejsek Terezka českého kynologické skupiny, se kterou provádíme vyhledávání,“ uvedl Kozák a doplnil, že dva živé, které vyprostil ze sutin český tým, si převzali místní záchranáři.

Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů v úterý večer. Kozák už dřív uvedl, že jedna budova má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá.

„V současné době evidujeme 25 osob vyproštěných našim českým USAR týmem, z toho tedy dvě živé z dnešního rána. Pracujeme stále ve stejném systému, tzn. 24/7, dvě vyprošťovací družstva a rychlá mobilní pátrací skupina s kynology. Velitel předpokládá nasazení v sektoru s bytovými domy ještě na jeden až dva dny,“ poznamenal Kozák.

 

Video  Velitel USAR týmu Jiří Němčík o zásahu v Turecku. (10.2.2023)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Počet mrtvých už přesáhl hranici 23 tisíc. Turecké úřady dnes večer oznámily, že si katastrofa v zemi vyžádala nejméně 19.875 obětí, napsala agentura Reuters. Na druhé straně hranice je podle dnešní bilance syrské opozice 2166 mrtvých, dalších více než tisíc mrtvých hlásí syrská vláda.

Záchranáři objevují přeživší pod troskami zřícených domů i čtyři dny po přírodní katastrofě. Záchranné práce komplikuje mráz, v Sýrii zejména v oblastech ovládaných povstalci postupují kvůli nedostatku techniky mnohem pomaleji než v Turecku.

V Adyiamanu mají základny také týmy z Alžírska, Tchaj-wanu, Pákistánu či Arménie. 

Záchranné práce komplikuje mráz, v Sýrii zejména v oblastech ovládaných povstalci postupují kvůli nedostatku techniky mnohem pomaleji než v Turecku.

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli spolu s hasiči také kynologové se psy, statik či lékař.

Erdogan připustil selhání

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes připustil, že pomoc po ničivém zemětřesení, které v pondělí zasáhlo Turecko a Sýrii, není tak rychlá, jak by chtěl. Podle agentury Reuters informoval také o tom, že počet obětí katastrofy v jeho zemi stoupl už na 19.388. V Sýrii si otřesy vyžádaly zatím 3384 životů, celkem je tedy v obou zemích obětí už přes 22.700.

„Přestože nyní máme největší pátrací a záchranný tým na světě, je skutečností, že pátrání není tak rychlé, jak bychom si přáli,“ řekl dnes Erdogan při návštěvě zasažené provincie Adiyaman.

Osmašedesátiletý politik se letos bude ucházet o znovuzvolení do úřadu hlavy státu. Podle některých pozorovatelů právě nespokojenost části obyvatel s postupem úřadů po zemětřesení může jeho šance na úspěch snížit.

Erdogan podle agentury DPA zemětřesení také označil za jednu z největších katastrof v dějinách Turecka a občany ujistil o tom, že stát zničené budovy do jednoho roku postaví znovu a po tu dobu jim bude hradit nájem v náhradním ubytování, pokud kvůli zemětřesení přišli o střechu nad hlavou a nechtějí v zimním počasí zůstávat ve stanech. V řadě tureckých měst se v těchto dnech v noci teplota pohybuje pod bodem mrazu. Například ve městě Gaziantep na jihu země v noci na dnešek klesla až na minus čtyři stupně Celsia.

Z postižených oblastí, kde pomáhá i více než 7000 zahraničních záchranářů ze šesti desítek zemí, se zatím podařilo do jiných regionů přemístit přes 76.000 lidí. Řada z nich našla provizorní ubytování ve stanových městech, v mešitách, na parkovištích před obchody nebo prostě v ruinách.

Výjimečně ze zasaženého regionu přicházejí dobré zprávy, a to jak o nalezených přeživších, tak třeba o tom, že se podařilo uhasit požár v přístavu ve městě Iskenderun. Informují o tom dnes turecké námořní úřady, podle nichž shořelo více než 1000 nákladních kontejnerů.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo v pondělí brzy ráno pohraniční oblast mezi Tureckem a Sýrií a způsobilo spolu s následnými otřesy obrovské škody.

Video  Český USAR tým v akci po zemětřesení v Turecku: Pátrá v troskách po přeživších  - Twitter HZS ČR
Video se připravuje ...

 

xiioma ( 10. února 2023 12:54 )

Terezka

xiioma ( 10. února 2023 12:53 )

Terezka

j.p.toman ( 10. února 2023 08:33 )

živého.

j.p.toman ( 10. února 2023 08:32 )

Našim se nedaří, na minulé akci také nikoho nenašli.

j.p.toman ( 10. února 2023 08:32 )

Našim se nedaří, na minulé akci také nikoho nenašli.

Zobrazit celou diskusi