Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dojemné video z Turecka: Záchranáři z trosek vytáhli živou holčičku

Autor: rix, ČTK - 
8. února 2023
15:33

Na více než 4300 vzrostl v úterý ráno předběžný počet obětí zemětřesení, které o den dříve zasáhlo Turecko a Sýrii. Katastrofa obrovských rozměrů má i své světlé momenty. V turecké Sanliurfě se záchranářům podařilo z trosek zachránit mladou dívenku. Video z jejího vyproštění obletělo svět.

Dramatické video zachycuje práci záchranářů v jedné z nejzasaženějších oblastí. V Sanliurfě se po otřesech zřítilo mnoho budov. V troskách jedné z nich zůstala uvězněná i mladá dívka. Měla obrovské štěstí v neštěstí. Záchranné týmy se k ní dostaly včas a podařilo se ji ze sutin vyhrabat.

Video  Video z vyproštění dívenky obletělo svět.  - Twitter
Video se připravuje ...

„Úžasná práce záchranářů. Vydržte, pomoc je na cestě,“ komentovali záznam lidé na sociálních sítích. „Velký potlesk pro turecké, ale i zahraniční záchranné týmy,“ dodal další z diskutujících k dojemnému videu.

Turecký úřad AFAD uvedl, že se zpod trosek do úterního rána podařilo vyprostit 7840 živých lidí. Prezident Erdogan dříve upozornil, že nedokáže říci, na jakém počtu se celková bilance obětí zastaví a jak dlouho záchranné akce potrvají. Naděje na záchranu zasypaných se však po zhruba 24 hodinách od zemětřesení snižují i vzhledem k nízkým teplotám, které na jihovýchodě Turecka a severu Sýrie momentálně panují, připomněla agentura AP.

V celé Sýrii podle údajů agentury AFP z pondělního večera zemřelo nejméně 1444 lidí, z toho 711 ve vládou kontrolovaných oblastech v provinciích Halab (Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby informovala o nejméně 733 mrtvých v oblastech na severozápadě Sýrie, které jsou pod kontrolou opozice. Zraněno bylo v Sýrii přes 3500 lidí, vyplývá ze sdělení syrské vlády a Bílých přileb.

Řada zemí nabídla či již poslala do oblasti pomoc. Česká republika vyslala do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. Zapojit do záchranných prací by se měli v úterý ráno.

Video  Zemětřesení v Turecku: Děsivé video zachycuje pád obytného domu.  - Twitter/JournoTour
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi