Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemětřesení v Turecku a Sýrii postihlo nuzné oblasti: Mrtvých mohou být desítky tisíc, varují experti z USA

Autor: mav, swp - 
6. února 2023
17:51

Záchranáři v Turecku a Sýrii hledají a vyprošťují oběti ničivých otřesů. Podle Geologické služby Spojených států (USGS) je nemalá šance, že jich budou desítky tisíc.

USGS se nesnaží o přesný odhad, ale kalkuluje, v jakém řádu se mohou pohybovat počty obětí a také ekonomické škody. Nejpravděpodobněji to vidí na tisíce mrtvých - že se bilance zastaví mezi tisícem a deseti tisíci, je podle služby šance 47 %. Dvacetiprocentní pravděpodobnost dává vyššímu řádu, tedy desetitisícům.

Odhad služba vydala v 6:36 českého času. Ta optimističtější možnost (100-1000 obětí, 27% šance) už je passé: Za pět hodin od vydání reportu už přišly zprávy, že obětí na životech bude přinejmenším 1200, po poledni pak o dalších 400 víc a kdo ví, kde se bilance zastaví.

Co do finančně vyčíslitelných škod soudí seismologové, že překročí miliardu dolarů (22,1 mld. K) - s 34% šancí se zastaví pod deseti miliardami, dalších 30 % je pravděpodobnost na škody 10-100 miliard dolarů.

Odhady experti kalkulují na základě souhry faktorů - informací z minulých zemětřesení (jichž v oblasti není málo) i z typických podmínek.

Video  Dramatické záběry ukazují zemětřesení v Turecku živě v televizi  - reuters
Video se připravuje ...

„Obecně populace v tomto regionu přebývá v budovách extrémně zranitelných vůči otřesům, byť nějaké odolné stavby také existují. Převažují nezpevněné cihlové budovy a nízkopodlažní stavby s neohebnou betonovou konstrukcí,“ píše služba. „Nedávná zemětřesení v této oblasti způsobila sekundární rizika jako sesuvy půdy, jež mohla přispět ke ztrátám.“

Záchranné práce v mrazech

Záchranné práce tentokrát komplikuje počasí - déšť či sníh, teploty pod nulou. „Bojujeme s extrémně nepříznivými podmínkami,“ uvedl turecký viceprezident Fuat Oktay.

„Všude sněží či prší, je velká zima. Klima komplikuje situaci záchranářům i lidem,“ reportuje zpravodajky Al-Džazíry. „Povětrnostní podmínky se jeví pro všechny jako nejtěžší výzva.“

„Mnozí lidé ztratili domovy, jsou na mraze - na severu Sýrie už tak žijí miliony lidí ve stanech,“ dodala její kolegyně s odkazem na vleklou občanskou válku v zemi, jejíž území zůstává rozdrobené pod nadvládou různých stran.

Poškozeny navíc byly i některé nemocnice a personál s pacienty je museli evakuovat. Jen Syrská americká lékařská společnost (SAMS) hlásí poškození čtyř svých nemocnic. Ty další má přeplněné, píše server Sky News.

Video  Zemětřesení v Turecku: Děsivé video zachycuje pád obytného domu  - Twitter/JournoTour
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi