Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Následky zemětřesení v Turecku a Sýrii: Mezi oběťmi jsou i známé osobnosti!

  • Autor: pma,ČTK - 
    7. 2. 2023
    05:00

    Silné zemětřesení, které v pondělí nad ránem zasáhlo Turecko a Sýrii, po sobě zatím zanechalo tisíce mrtvých, další tisíce lidí jsou zraněny a řada osob zůstala zřejmě zavalena pod sutinami. 

  • 1.Učitelka Pelin Özdenová

    Jednou z obětí zemětřesení je učitelka Pelin Özdenová. Jednou z obětí zemětřesení je učitelka Pelin Özdenová. | reprofoto Twitter

    Jednou z obětí pondělního zemětřesení se stala třiatřicetiletá učitelka základní školy Pelin Özdenová. Ta podle tureckého deníku Habertürk v provincii Kahramanmaraş ve městě Mardin během otřesů dostala infarkt a zemřela. Zemětřesení toho dne dosahovalo síly 7,7 stupně Richterovy škály.

    Video  Po druhém zemětřesení se zřítila budova v Malatyi v Turecku  - reuters
    Video se připravuje ...

  • 2.Influencer Taha Duymaz

    Influencer Taha Duymaz se stal obětí zemětřesení. Influencer Taha Duymaz se stal obětí zemětřesení. | Instagram.com/tahaduymazz

    Pod troskami zmizel v malém městečku v turecké provincii Hatay společně s dalšími rodinnými příslušníky i mladík Taha Duymaz. Ten je v Turecku známým influencerem a na sociálních sítích, kde sdílí hlavně videa o vaření, ho sleduje přes milion fanoušků.

    Osudného dne byl chlapec společně s rodinou na návštěvě u své tety. „Měl jsem chuť na něco malého k snídani,“ napsal jen pár hodin před zemětřesením Taha na sociální sítě a připojil i fotku.

    Pár hodin před smrtí ještě influencer přidával příspěvky. Pár hodin před smrtí ještě influencer přidával příspěvky. | Instagram.com/tahaduymazz

    Podle vyjádření Semihy Duymazové, sestry influencera, v sutinách zůstala část jejich rodiny. Zdrcená Semiha poprosila také veřejnost a záchranáře o to, aby se zaměřovali i na méně známé a osídlené oblasti.

    Sestra zesnulého influencera Taha Duymaza. Sestra zesnulého influencera Taha Duymaza. | Instagram.com/semha_duymaz

  • 3.Rodina partnera slavné moderátorky

    Známá turecká televizní moderátorka Seren Serengilová a její partner Mustafa Rahman Tohma. Známá turecká televizní moderátorka Seren Serengilová a její partner Mustafa Rahman Tohma. | Instagram.com/serenserengil

    Pondělní zemětřesení zasáhlo i Seren Serengilovou, známou tureckou televizní moderátorku, zpěvačku a herečku. Její partner Mustafy Rahman Tohma se nemohl od rána spojit se svou rodinou v provincii Hatay.

    „Brzy se naše země musí uzdravit, upřímnou soustrast celému Turecku. Rodina Mustafy Rahmana Tohmy uvízla v budově, telefony nefungují a on se s rodiči nemůže spojit. Dávám sem jejich adresu. Dveře v budově jsou zaseknuté, nemohou se dostat ven. Můžete jim někdo prosím pomoc?“ napsala na sociální sítě Seren Serengilová.

     „Naléhavě žádáme o podporu v Hatay. Moje rodina tam uvízla v domě a nemůže se dostat ven,“ prosil o pomoc v slzách sám Mustafa.

    Rodina Mustafy Rahmana Tohmy byla nakonec zachráněna z trosek. Otec zavalení přežil, ale matčin stav je velmi vážný. „Prosím, modlete se za ni, není na tom vůbec dobře,“ uvedla turecká moderátorka.

  • 4.Bývalý fotbalista Volkan Demirel prosí o pomoc

    Zeynep Sever Demirelová, manželka bývalého fotbalisty Volkana Demirela. Zeynep Sever Demirelová, manželka bývalého fotbalisty Volkana Demirela. | Instagram.com/zeynepseverdemirel

    Bývalý brankář turecké reprezentace a současný trenér fotbalového týmu v Hatay se na sociálních sítích rozpovídal o tom, jaké to bylo přímo v epicentru dění.

    „Pro lásku boží, pomozte, prosím. Umírají tu lidé. Pošlete sem všechny zdroje, které máte,“ popisuje situaci v oblasti se slzami v očích Demirel. „Hatay je na tom velmi špatně,„ řekla ve videu na sociálních sítích manželka trenéra Zeynep Sever Demirelová.

    Podle ní je v sutinách uvězněn i brankář Ahmet Eyüp Türkaslan.

    Video  Následky smrtícího zemětřesení v turecké provincii Hatay  - reuters
    Video se připravuje ...

  • 5.Fatma (14) přišla o mámu

    Zemětřesení v tureckém Kahramanmarasu srovnalo se zemí několikapatrovou bytovku. Zemětřesení v tureckém Kahramanmarasu srovnalo se zemí několikapatrovou bytovku. | Reuters

    Zemětřesení zasáhlo i město Pazarcık v provincii Kahramanmaraş. V ruinách osmipatrového domu, který se zřítil v pondělí nad ránem, se záchranářům podařilo po více než 15 hodinách nalézt živou Fatmu Sarıovou (14). Ta byla následně transportována do nemocnice, kde ji lékaři začali ošetřovat. Takové štěstí neměla její matka, která v sutinách budovy zemřela.

  • 6.Děti, které přežily

    Ničivé zemětřesení v Sýrii. (6.2.2023) Ničivé zemětřesení v Sýrii. (6.2.2023) | Reuters

    Turecký deník Milliyet informoval i o několika případech, kdy se záchranářům z trosek podařilo vytáhnout živé děti. Mezi nimi byli i sourozenci Elif (7) a Hamit (14) Taneliovi. Když je po několika desítkách minut pomohl najít jejich otec Murat (60), byly děti štěstím bez sebe.

    Pod troskami zůstala také čtyřčlenná rodina Güneşových. Matka, která pracovala jako učitelka, dokázala i přes zranění napsat zprávu svým kolegům, zda se po rodině mohou jít do sutin podívat. Nakonec se syna, otce i matku podařilo zachránit. Náročnější to bylo s pětiletou Ayşou, nakonec i k ní se ale záchranáři dostali a za pomoci otce ji vytáhli. Dívenka se pak nechtěla otce za žádnou cenu pustit a držela ho až do naložení do sanitky za ruku.

    Miminko zachráněné z trosek v tureckém městě Malatya (6. 2. 2023). Miminko zachráněné z trosek v tureckém městě Malatya (6. 2. 2023). | ČTK / AP / DIA Images

  • 7.Galerie

    Video  Zemětřesení v syrském městě Hamá  - reuters
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání