Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oběti i přeživší hledají i hrdinové z Česka: 8 českých hafanů v akci! Včetně výjimečné fenky

Autor: vja, ČTK, Kateřina Baranová - 
9. února 2023
19:00

Do pátrání po přeživších v zemětřesením poničeném Turecku a Sýrii se ve velkém zapojují i čtyřnozí pomocníci. Záchranné týmy z celého světa s sebou přivezly totiž speciálně vycvičené psy, výjimkou nejsou ani Češi. Nejde přitom pouze o tradiční plemena záchranářských psů, na pomoc obětem katastrofy se totiž vydal i jeden oříšek. Čeští hasiči mají k dispozici mj. ohaře Yettiho, kníračky Terezku a Dorotku či další fenku Paxi.

Do Turecka společně s českými hasiči a záchranáři zamířila například fenka Paxi, která u nás patří ke špičce mezi záchranářskými psy. Paxi přitom za sebou má příběh, který by každý u psa s podobnými schopnostmi úplně nečekal. „Paxi je ‚vořech vořechovič‘ a navíc adoptovaný z útulku!“ píše se na facebooku neziskové organizace Psí život. Majitelka fenky podle všeho vždy měla křížence, z nichž prý všichni jako záchranářští psi byli nebývale úspěšní. 

Do turecké provincie Adıyaman se z Česka vydalo celkem 68 záchranářů s 8 psími pracanty. „Kynologové vyhledávají, hasiči vyprošťují, lékař se zdravotníky ošetřuje a kynologové dělají závěrečný průzkum, jestli tam někdo nezůstal,“ popsal postup záchranné práce na pražském letišti zástupce vedoucího týmu Petr Vodička.

Záchranářští psi v oblasti běhají po až desítky metrů vysokých hromadách suti a hledají zavalené osoby. Složitý výcvik, kterým se chlupáči s podobnými ambicemi musí podrobit, začíná již od několikaměsíčního štěněte.

Kníračka Tereza a další hafani

Pod troskami vybuchlého domu v Olšanech na Prostějovsku našla loni kníračka Terezka člověka. Nyní spolu se sedmi cvičenými chlupáči pomáhá nalézt oběti zemětřesení v Turecku. Se členy speciálního českého týmu USAR pro vyhledávání a záchranu lidí v sutinách obydlených oblastí vyrazili dva němečtí ovčáci, dva ohaři, dva knírači, zlatý retrívr a jeden kříženec.

„Zatím jsou na místě pro psy ideální podmínky, teplota se přes den pohybuje od tří do osmi stupňů. Jak dlouho bude vyhledávání trvat, se může lišit místo od místa,“ řekl Blesku předseda odborné kynologické komise HZS ČR Martin Pávek.

Hafani za sebou mají náročný výcvik. „Začíná od štěněte hrou za odměnu, později se nahrazuje pachem,“ vysvětlil Pávek. Po dvou až třech letech tréninky vyvrcholily zkouškou ministerstva vnitra, kdy na reálných sutinách už vyhledávali živé figuranty. „Zkouška se každé dva roky opakuje,“ dodal.

Video  Čeští hasiči pomáhají po zemětřesení v Turecku – stav tureckých silnic. (7. 2. 2023)  - Twitter HZS ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi