Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Srdceryvné příběhy z Turecka a Sýrie: Záchranáři zpívali zavalené holčičce, chlapec přežil 60 hodin v troskách

  • Autor: vja,ČTK - 
    9. 2. 2023
    11:53

    Již několikátým dnem se snaží záchranáři v zemětřesením postiženém Turecku a Sýrii o záchranu přeživších ze sutin budov, které se následkem silných otřesů sesunuly k zemi. Čas se však vlivem chladného počasí rychle krátí. Přesto odhodlání záchranných týmů z celého světa zůstává neochvějné a z trosek se jim daří dostávat živé lidi. Podívejte se na krátký přehled těch nejvíce neuvěřitelných příběhů lidí, kteří strávili desítky hodin uvěznění pod zřícenými budovami.

    Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si podle poslední bilance vyžádalo přes 16.000 obětí, napsala agentura AFP. V Turecku zemřelo nejméně 12.873 lidí, uvedl dnes ráno turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD). Na syrské straně je podle posledních dostupných údajů 3162 mrtvých.

  • 1.Rodina vydržela 64 hodin pod troskami domu

    Podle informací zpravodajské agentury Anadolu byla 64 hodin po zemětřesení zpod sutin vyproštěna čtyřčlenná rodina. Pod troskami domu v provincii Gaziantep vydržela rodina s dětmi skoro tři dny. Nyní jsou v péči lékařských týmů. Podobné případy dávají naději, že na záchranu dalších přeživších není stále pozdě.

  • 2.Neuvěřitelná záchrana dvou sester

    Fatma Demirová a její sestra Merve byly ve středu v Turecku zachráněny poté, co podle úřadu guvernéra Gaziantepu strávily 62 hodin pod zřícenou budovou, informoval zpravodajský web CNN.

    Pětadvacetiletá Fatma Demirová záchranářům řekla, že když došlo k zemětřesení, její příbuzná Husra byla vedle ní.

    „Když zemětřesení udeřilo, spadla na mě betonová deska. Spadla jsem na zem,“ řekla Demirová a dodala, že se Husry několikrát snažila dotknout, ale nemohla na ni dosáhnout. Pátrací a záchranné týmy v jihovýchodním tureckém městě Gaziantep nadále pátrají po všech lidech zasypaných pod sutinami.

  • 3.Zavalené holčičce záchranáři zpívali

    Záchranné práce pokračují i v Sýrii. Ve městě Jandaris se dobrovolníkům z řad Bílých přileb podařilo i po několika desítkách hodin nalézt pod troskami živého chlapce.

    Holčičce zavalené v troskách záchranáři zpívali.

    V Sýrii, která je již téměř 12 let zpustošená občanskou válkou, zemřelo podle vlády a záchranné služby na severozápadě země ovládané povstalci více než 3 000 lidí.

    Video  Syrská civilní obrana (Bílé přilby) i několik desítek hodin po ničivém zemětřesení nachází přeživší.  - Facebook.com/Syrská civilní obrana(Bílé přilby)
    Video se připravuje ...

  • 4.Batole zachránili po 43 hodinách

    Ze se zemí srovnaného domu byl v nočních hodinách zachráněn tříletý chlapec. V sutinách strávil přes 43 hodin. Tříletý Arif Kaan byl vynesen z trosek obytného domu v tureckém Kahramanmarasu, asi 30 kilometrů od epicentra prvního zemětřesení, které oblast zasáhlo v pondělí.

    Podobné úspěchy však podle záchranářů začínají být ojedinělé. „Prvních 72 hodin je rozhodujících. Šance na přežití je během prvních 24 hodin 74 procent, po 72 hodinách je to 22 procent a pátý den je to šest procent,“ řekl stanici Sky News Steven Godby, odborník na přírodní katastrofy z britské univerzity v Nottinghamu.

    Video  Záchrana lidí, kteří přežili zemětřesení v Turecku  - reuters
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi