Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zázrak v Turecku: Z trosek vytáhli živého psa. Husky Alex strávil 23 dní bez vody a jídla

Autor: Darina Jíchová - 
2. března 2023
17:59

Desetitisíce obětí si vyžádalo zemětřesení, které na počátku února zasáhlo Turecko a Sýrii, podle nejnovějších údajů měl živel připravit o život 51 tisíc lidí. Záchranné akce byly ukončeny a probíhá v podstatě jen už odklízení trosek. Na záchranáře a další pracovníky v turecké Antakaye, která byla během otřesů téměř totálně zničena, čekalo překvapení. Ze sutě vytáhli živého huskyho, uvedl list Daily Mail.

Husky Alex byl v troskách zasypán 23 dní, přežil bez vody i jídla. Záchranáři slyšeli jeho štěkot a kňučení, když prohledávali oblast kolem jednoho ze zřícených domů. Video ze záchrany obletělo sociální sítě. Sotva ho vytáhli z trosek, mladý pejsek se záchranářům odměnil olíznutím tváře. Přestože o samotě a ve tmě strávil více než 3 týdny, Alex neztratil nic ze své hravosti.

Alexe odvezli do polní nemocnice HAYTAP, kde se jej ujali lékaři a dobrovolníci. Pes je vyčerpaný a ztratil podstatnou část své váhy, jinak je ale zdravý, informoval turecký tisk. „Byl to naprostý zázrak, že v troskách přežil, obzvláště bez vody,“ komentoval pro Oda TV dobrovolník Osman Polat. Ani veterinářům zatím není jasné, jak se mu podařilo přežít. Záchranáři se domnívají, že v sutinách byl skutečně od 6. února.

Záchranáři a dobrovolníci ho zaslechli a pak zahlédli i jeho nos, když hledali dočasné úkryty v Antakye. Hledal ho i jeho majitel Murat Aridží, který je požádal o pomoc. Nejen pes je nadšený z toho, že ho vytáhli z trosek. Přestože se mu dostalo okamžité a potřebné péče, Alex vypadal, že je připravený jít si se svými zachránci hned hrát.

Turecko a Sýrie se vzpamatovává ze zemětřesení, od 6. února jej zasáhla i další, to poslední v pondělí 27. února. Seismologové navíc upozorňují na možnost dalších otřesů.

Video  Zázračná záchrana 17leté dívky z trosek po zemětřesení v Turecku. Po 248 hodinách!  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

picoda ( 2. března 2023 22:58 )

picoda ( 2. března 2023 22:58 )

verka1 ( 2. března 2023 18:49 )

Velký zázrak 👍

lokii ( 2. března 2023 18:49 )

To je tak krasna zprava - v zaplave vseho toho smutneho je to uzasna novina a po tak strasne dlouhe dobe, je to fakt zazrak, ze pejsek prezil. At se mu dari uz jen dobre a najde nejaky krasny novy domov - predpokladam, ze majitele nemeli takove stesti, ale pokud ano, tak to bude obrovska radost na obou stranach.

Zobrazit celou diskusi