Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

150 hodin v troskách: Zázrak dojal i záchranáře, ze sutin vytáhli i Amir (3). A další úspěch Čechů!

Aktualizováno -
12. února 2023
16:16
Autor: ula, ČTK, trm - 
12. února 2023
10:21

Silné zemětřesení v Turecku a Sýrii si dosud vyžádalo více než 30 tisíc obětí. I pět dní po otřesech se záchranáři nevzdávají a v troskách měst dál nacházejí přeživší. Slzy dojetí se objevily u záchranářů poté, co po pěti hodinách vyprostili z pod zřícené budovy muže, který byl pod sutinami uvězněn téměř 149 hodin. Další úspěch si připsali čeští kynologové, kteří pomáhají polským kolegům. Tři psi označili místo možného výskytu přeživších.

Mustafa Sarıgül byl během skenování nalezen mezi ruinami šestipatrového činžovního domu v jihoturecké provincii Hata.

35letý muž strávil pod troskami neuvěřitelných 149 hodin. Pátrací a záchranné týmy, stejně jako vojenský personál a členové rumunského pátracího a záchranného týmu pracovali na Mustafově záchraně pět hodin. Po jeho vyproštění se ani záchranáři neubránili slzám dojetí.

O zázraku by se dalo hovořit i v případě sedmiměsníčního Hamzy, který byl pod troskami 140 hodin. Chlapce se podařilo zachránit.

Po 140 hodinách byl zachráněn i Adnan Samir a jeho tříletá dcera Amira.

Bez pití vlastní moči by nepřežil

Záchráněn byl i sedmnáctiletý Adnan Muhammed Korkut. Ten byl zavalený betonem a během dlouhých hodin muk a beznaděje přežil i díky tomu, že musel pít vlastní moč.

Naděje na další zachráněné ale klesají spolu s teplotami. V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin.

Video  Matka se synem byli zachráněni z trosek 101 hodin po otřesech v Turecku  - reuters
Video se připravuje ...

V Turecku pomáhají i čeští záchranáři

Záchranáři z Česka dosud v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin 34 mrtvých, zachránili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy. Na místě zůstanou nejméně do čtvrtka, informoval mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. 

Česko původně vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dorazil do Turecka v úterý. Dnes se k němu připojí další dva hasiči, kteří v noci na dnešek odletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením pro hasiče. Součástí humanitární pomoci je především oblečení.

„Dva hasiči zabezpečí převzetí nákladu na letišti v Adiyamanu - to v současné době přijímá pouze speciální lety, pro komerční provoz je uzavřeno - a zůstanou s naším týmem do konce jeho nasazení,“ uvedl mluvčí. 

Český USAR tým začal v úterý večer prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů. V noci na dnešek z nich záchranáři vyprostili poslední dvě těla. „Oba domy jsou tedy rozebrány a činnost na nich ukončena,“ podotkl Kozák. Část týmu vyrazila na pomoc polským kolegům, kteří požádali o asistenci při průzkumu sutin v místě vzdáleném asi 40 kilometrů od Adiyamanu.

 A kynologové měli úspěch. „Nasazení našich kynologů na pracovišti polských kolegů bylo z pozice psů úspěšné, všichni tři vyslaní psi (Terezka, Bart a Yetti) označili na stejném místě možnou přítomnost živého člověka. Polští záchranáři na základě označení zahájili vyprošťovací práce,“ doplnil později Kozák.

Video  Čeští kynologové pomáhají v Turecku polským kolegům. Všichni tři vyslaní psi (Terezka, Bart a Yetti) označili na stejném místě možnou přítomnost živého člověka. (12.2.2023)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Vyžádalo si dosud více než 28.000 obětí. I pět dní po otřesech záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média. Naděje na další zachráněné ale klesají spolu s teplotami.

Video  Družicový pohled na spoušť po turecko-syrském zemětřesení  - Videohub
Video se připravuje ...

verka1 ( 12. února 2023 11:26 )

Velké zázraky

Zobrazit celou diskusi