Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žena zavalená v sutinách po zemětřesení: Natočila poslední slova před smrtí, ale...

Autor: rix, ČTK - 
12. února 2023
05:00

Zemětřesení v Turecku a Sýrii už má desetitisíce obětí. Sociálními sítěmi koluje video z Tureckého Kahramanmaraşu. Žena tam natočila chvíle, kdy je i s dalšími členy rodiny zavalena pod sutinami a čeká na záchranu. 

Podle tureckého deníku mynet žena v pokračování záznamu vyslovila svou poslední vůli. Byla si jistá, že v troskách spolu s dalšími členy rodiny zemře. „Jestli najdete tento telefon, dlužím spoustu peněz,“ upozorňovala své příbuzné. 

Video  Žena natočila chvíle strávené pod sutinami v Turecku.  - Tiktok
Video se připravuje ...

Videozáznam pořízený pod zřícenými domy Turecko rozplakal. Situace ale údajně naštěstí dopadla dobře. Tureckým záchranářům se mělo podařit ženu i s dalšími lidmi v okolí z trosek vyprostit a měli by být v pořádku. 

Turecké úřady v noci na sobotu zaznamenaly dalších asi 450 úmrtí, bilance k sobotě přesáhla dohromady 24 000 mrtvých. AFAD dodal, že z postižené zóny na jihu Turecka bylo evakuováno bezmála 93.000 lidí a že do krizových operací je zapojeno přes 166.000 pracovníků. V oblasti působí také tým českých záchranářů, kteří v pátek ráno ve městě Adiyaman vyprostili dva přeživší ze sutin zřícených domů.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Záchranáři stále prohledávají trosky domů, zatímco šance na nalezení přeživších klesají, i vzhledem k nízkým nočním teplotám.

V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin. I tam už pomoc v podobě stanů či přikrývek míří, podle záchranářské organizace Bílé přilby, která v oblastech působí, je však zatím zcela nedostatečná. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek odhadl, že v Sýrii zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí.

 

 

Zobrazit celou diskusi