Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolenkové plány tisíců Čechů v ohrožení? Cestovky promluvily o situaci v Turecku

Autor: Adam Jaroš, swp - 
11. února 2023
05:00

Ohrozí zemětřesení letní dovolenou desetitisíců Čechů? Podle cestovních kanceláří rozhodně ne. Vždyť pobořená města jsou od riviéry vzdálená asi jako z Krkonoš k Jadranu. A od prvního letadla plného Čechů směřujících na vyhřáté turecké pláže nás dělí ještě několik měsíců.

Turecko se poslední roky dere mezi absolutní špičku destinací, kam létáme na dovolenou. Skvělá nabídka služeb, krásné pláže, příroda a výhodný kurz koruny proti turecké liře jsou taháky, které napovídají, že se mu bude dařit i letos. A zemětřesení s tím pravděpodobně nepohne.

Hit letošního léta

Podle aktuálních informací z cestovních kanceláří patří Turecko k nejoblíbenějším cílům, kam budeme vyrážet toto léto. „Turecko je ve first minute předprodejích, které právě probíhají, jednou z nejoblíbenějších destinací. Zájezdy na Tureckou riviéru nebo potom do severnější části u Egejského moře v oblasti Izmiru, Dalamánu nebo Bodrumu si koupily už desetitisíce Čechů, ale nemusí se cest obávat, jelikož hlavní sezóna začíná až v květnu, a věříme, že proběhne standardně,“ říká mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

„První klienti odcestují do Turecka až na začátku května, celkově se jich na dovolenou do Turecka chystají desítky tisíc. Nic se pro ně ale nemění. V uplynulých dnech jsme ani nezaznamenali nárůst dotazů na call centru, zájezd dosud nezrušil nikdo,“ popisuje i Petr Kostka z CK Exim Tours.

Letoviska jsou stovky kilometrů od epicentra

Oblíbenému pobřeží, kam se jezdí každoročně rekreovat desetitisíce Čechů, se zemětřesení a jeho následky vyhnuly. „Turecká riviéra, kam naše CK klienty vozí, je od epicentra zemětřesení vzdálená zhruba 800 km směrem na východ. Nejblíže zasažená oblast Adan je vzdálená 550 km východně od Antalye. Oblíbená letoviska tedy zasažena nejsou,“ říká Illona Topolová, mluvčí CK Blue Style.

„První let organizovaný naší CK se uskuteční až 29. dubna 2023, tedy aktuálně není třeba činit ze strany našich klientů žádná opatření,“ dodává Topolová. „Situaci na místě samozřejmě neustále sledujeme a na jakýkoliv vývoj jsme schopni okamžitě reagovat. Nic však nenasvědčuje tomu, že by měla být turistická sezona jakkoliv ohrožena nebo narušena,“ uzavírá.

Rozmístění nejpopulárnějších letovisek na Turecké a Egejské riviéře. Resorty zůstaly nedotčené, od epicentra zemětřesení jsou vzdálené stovky kilometrů... Rozmístění nejpopulárnějších letovisek na Turecké a Egejské riviéře. Resorty zůstaly nedotčené, od epicentra zemětřesení jsou vzdálené stovky kilometrů... | Infografika Blesk

Pojištění storna by nepomohlo

Zemětřesení v Turecku zasáhlo úplně jiná místa než populární letoviska a také v úplně jiný čas, než je období letních dovolených. Kdyby tomu tak ale nebylo, je právě zemětřesení ukázkovým případem, kdy by vám pojištění storna zájezdu nepomohlo. Potvrzuje to i Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Tyto situace řeší samotná CK, u které si klient dovolenou zakoupil. Pojištění storna lze využít v případě, kdy musí klient dovolenou zrušit z doložitelných důvodů, které se týkají jeho osoby nebo jeho spolucestujícího. Pojištění storna v tomto případě tedy využít nelze, jelikož se jedná o typický příklad zásahu vyšší moci,“ upozornil.

Hotely nabídly pomoc

Tisíce lidí přišly v Turecku naráz o střechu nad hlavou a turecké hotely, které přes zimu moc turistů nevyužívá, nabídly své volné kapacity. Podle českých cestovních kanceláří se to ale letní sezony a našich dovolených na Turecké a Egejské riviéře vůbec nedotkne.

„Oblasti na pobřeží, kam klienti létají v létě na dovolenou, nijak zasaženy nebyly. Jsme ve spojení s našimi partnery přímo v Turecku a podle aktuálních informací nebude mít využití hotelů pro urgentní pomoc postiženým na letní sezonu žádný vliv. Z celkové hotelové kapacity této oblasti se totiž pro tento účel využijí jen jednotky procent,“ popisuje Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer.

Potvrzují to i stránky tureckého sdružení hoteliérů, kde mohou jednotlivé hotely inzerovat volná místa pro postižené zemětřesením. I podle nich je zřejmé, že alespoň v současné podobě pomoc letní sezonu u moře žádným způsobem neomezí, a už vůbec neohrozí.

Mezi 54 hotely, které se v Antalyi zapojily, se počet pokojů vyhrazených pro postižené zemětřesením dá spočítat na prstech jedné ruky. Jen jeden hotel nabízel šest pokojů, velká část hotelů však na humanitární účely vyhradila jen jeden či dva pokoje. Ani ty už ale v létě nemusí být využívány.

„V Turecku jsou tisíce hotelů, v současné době nejsou plně využité a některé z nich se pro turisty plánují otevřít postupně až od konce dubna nebo v květnu. Je tedy také dostatek času na to, aby do startu letní sezony přišly úřady s alternativou. Navíc cestovní ruch se bude v letošním roce jednoznačně ještě více podílet na důležitém oživení ekonomiky Turecka,“ předpovídá Kateřina Pavlíková z CK Čedok.

Video  Záchrana lidí, kteří přežili zemětřesení v Turecku  - reuters
Video se připravuje ...

Kima ( 14. února 2023 11:34 )

No jo,já si klidně do inkubátoru pro turisty pojedu odpočinout.

Kima ( 14. února 2023 11:31 )

Fakt blábol

diskutujici ( 13. února 2023 04:54 )

Tam bych nejel, ani kdyby žádné zemětřesení nebylo.

Uživatel_5375963 ( 11. února 2023 19:12 )

Máte pravdu ať jsou doma ono se to nezblazni taková hrůza a neštěstí a někdo se hroutí že nepojede k moři.Bezcitni lidé.

Uživatel_5375963 ( 11. února 2023 19:06 )

Lidi zůstanou doma a basta taková tragédie a oni myslí na blbou dovolenou.

Zobrazit celou diskusi