Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smutná bilance ničivého zemětřesení v Turecku: Nepřežil hrad ani známá mešita

  • Autor: rc - 
    8. 2. 2023
    05:00

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan uvedl, že zemi postihlo největší zemětřesení od roku 1939. V pondělí část Turecka a Sýrie zasáhly otřesy o síle 7,8 stupně a v noci na úterý přišly znovu. Tentokrát o síle 5,6 stupně.Při katastrofě zemřely tisíce lidí. Fotografie z Turecka, které obletěly svět, ukazují rozsah zkázy. Zničeny bylo i historické stavby a památky, které dosud všechny přírodní pohromy přečkaly.

  • 1.Mešita Haji Yusuf

    Mešita, která stála v centru města Malatya, byla jeho symbolem. V roce 1843 ji postavili Osmané. V roce 1846 oblast postihlo zemětřesení a budova byla značně poškozena. V roce 1913 se dočkala přestavby a přečkala i zemětřesení, které otřáslo oblastí v roce 1964. Tehdy zemi zasáhly otřesy o síle 6,8 stupně. Další pohroma o síle 6,7 stupně přišla v roce 2020.

    Zemětřesení řádilo nejen v Turecku, ale i v Sýrii, Gruzii a Arménii. Při přírodní katastrofě zemřelo dvaadvacet lidí. Ovšem ani tehdy město o svůj symbol nepřišlo. Zrenovovaná budova byla znovu otevřena v době ramadánu v dubnu roku 2022. Místní mešitu přezdívali „Veliké zemětřesení“ kvůli všem přírodním katastrofám, jež oblast potkaly a které mešita vydržela. Poslední, fatální katastrofa přišla v pondělí 6. února 2023. Na šokujících fotografiích je vidět, že z budovy zbyly zničené zdi.

    Mešita Haji Yusuf ve městě Malatya.

  • 2.Hrad Gaziantep

    Dva tisíce let. Tak dlouho stál na vrcholu kopce Kudret v centru stejnojmenného města hrad. Historie pevnosti sahá až k době bronzové. Původní podobu hradu dali Chetité. Následně byla pevnost pod správou Římanů, kteří postavili hlavní budovu ve 2.–3. století. Byzantský císař Justinián I. jej dal v letech 527 až 565 rozšířit.

    Hrad je zařazen na předběžném seznamu světového dědictví UNESCO. Turecká tisková agentura Anadolu uvedla, že poškození stavby po zemětřesení je obrovské. Některé části jsou zcela zničeny. „Zřítila se i opěrná zeď hradu,“ uvedla agentura.

    Město Gaziantep se stalo útočištěm pro statisíce syrských uprchlíků prchajících před občanskou válkou.  

    Hrad ve městě Gaziantep.

  • 3.Město Gaziantep

    Epicentrum zemětřesení bylo poblíž města Gaziantepu, které bylo domovem pro více než dva miliony lidí. Intenzita otřesů byla natolik silná, že strhla výškové budovy.

    Následky zemětřesení v Turecku.

  • 4.Kostel Zvěstování Panny Marie

    Kostel se nachází ve městě Iskenderun. Postaven byl mezi lety 1858–1871 řádem karmelitánů. V roce 1887 vyhořel a mezi lety 1888–1901 byl přestavěn do dnešní podoby. Nicméně po ničivém zemětřesení z něj zbyly pouze sutiny.

    Kostel ve městě Iskenderun.

  • 5.Město Iskenderun

    Přístavní město se nachází v provincii Hatay a leží asi 120 kilometrů od Gaziantepu. Je jedním z mnoha, které nechal postavit Alexandr Veliký. Rozkládá se údajně jen pár kilometrů od místa, kde Alexandr zvítězil nad vojskem perského krále Dareia III.

    Následky smrtícího zemětřesení v tureckém městě Iskenderun

  • 6.Rezidenční budovy v Adaně

    Byly domovem pro stovky lidí. Nyní z nich zbyly jen trosky. Zemětřesení srovnalo se zemí budovy ve městě Adana, které je pátým největším městem v Turecku.

    Trosky budov po zemětřesení v Adaně.

    Video  Záchranáři vytáhli syrské dítě z trosek po ničivém zemětřesení  - reuters, Credit: White Helmets
    Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi