Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Český velvyslanec pro Blesk: Jedna Češka se stále pohřešuje! A jak proběhla pomoc šestici krajanů v Turecku?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. února 2023
14:24
Autor: pah, swp - 
7. února 2023
13:30

Z Ankary se s moderátorkou pořadu Epicentrum ve studiu Blesku spojil český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek. V rozhovoru popsal komplikace, se kterými se dosud čeští záchranáři v místě postiženém zemětřesením setkali, průběh pátrání po pohřešovaných českých občanech i počasí, které ztěžuje záchranné operace. A potvrdil, že se nyní pohřešuje jedna Češka.

„Pokud jde o situaci v Ankaře, ta nedává dojem ničeho mimořádného. To mimořádné se odehrálo v deseti nejvíce postižených provinciích. Počet obětí bohužel stále roste, jsme na nějakých 3400,“ shrnul situaci krátce Vacek. Počty zraněných již údajně narostly do desítek tisíc, momentálně se hovoří asi o 20 000. „Je jasné, že ta bilance bude ještě nějaký čas otevřená,“ dodal ke chmurnému přehledu velvyslanec.

Pátrací a vyprošťovací akce se vzhledem k organizačním překážkám teprve rozbíhají. „Za zprávu dne bych považoval, že náš tým HZS se po nočním putování už dostal do místa svého působiště v provincii Adıyaman a jejím stejnojmenném hlavním městě,“ informoval o postupu týmu českých hasičů.

Pomoc komplikuje zničená infrastruktura i počasí

Český tým HZS je údajně první mezinárodní záchranný tým, který se do této provincie dostal. „Je to jedna z nejvíce postižených mezi těmi deseti provinciemi, což je asi pětina území Turecka a početně je to osmina všech provincií v zemi,“ uvedl Vacek.

V kontaktu se záchranáři je česká ambasáda na hodinovém základě, někdy taky minutovém, když na to přijde. „Přes ambasádu se snažíme o různé druhy intervencí vůči tureckým úřadům. S tím jsme vlastně museli začít už včera, pokud šlo o místo přistání, odbavení, skladování a překládání materiálu,“ vysvětlil velvyslanec složitý postup. Přesun materiálu týmu nebyl bez obtíží právě kvůli následkům zemětřesení. Řada vozovek a tunelů je totiž po otřesech v takřka nepoužitelném stavu.

V tuto chvíli je materiál a lidé na místě. První dojmy z místa nejsou dobré. Škody jsou rozsáhlé a potřeba okamžité pomoci je zřejmě obrovská,“ sdělil Blesku velvyslanec. Zdaleka prý nelze odhadovat jasný rozsah škod. Přes noc na místě mrzne, teploty dosahují až mínus deseti stupňů, v hornatých oblastech i méně. Přes den jsou pak časté deště. „Tohle je bezprostřední výzva. Je to i systémová výzva pro turecký záchranný a zdravotnický systém,“ míní.

Pohřešuje se jedna Češka!

Provincie, kde nakonec působí čeští záchranáři, je shodou okolností jediným regionem, kde zůstává pohřešovaná česká občanka. „Jak jsme zjistili, tak pobývala s dlouhodobějším pobytem právě v provincii Adıyaman. Je to skutečně v tuto chvíli jediná osoba, o které nevíme. A doufejme, že tím ta bilance skončí, a že skončí šťastně,“ doufá Vacek.

Další z Čechů, kteří se v postižených oblastech pohybovali, prý již byli nalezeni, přičemž jsou činěny kroky k jejich bezpečnému návratu domů. „O našincích v nesnázích víme. Matka s dítětem jsou ve sběrném táboře a šestice našich obchodních cestovatelů, tak ti už jsou dokonce snad v Ankaře, odkud mají odlétat přes Německo do Prahy,“ ujistil velvyslanec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa