Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turecku hrozí další otřesy. Český velvyslanec řekl, jaká pomoc je potřeba

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
8. února 2023
05:00

Tisíce mrtvých, desetitisíce zraněných, stovky rodin uvězněných pod troskami zřícených budov a k tomu chladné počasí a nedostatek ubytování pro přeživší. Série zemětřesení v Turecku a Sýrii je považována za největší od roku 1939. Podle některých odborníků navíc hrozí další otřesy a pozornost vědců se zaměřuje i na Istanbul. Situaci na místě přiblížil v pořadu Epicentrum Blesku Český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek.

„Je tu celá série kroků, nevím, jestli dokážu všechny aspoň typově vyjmenovat. Ale začněme od dopravních uzávěr některých postižených provincií, úplných uzávěr pro zbytný civilní občanský pohyb motorových vozidel. To se týká v tuto chvíli tří, ne-li čtyř z těch 10 postižených provincií,“ popsal Vacek, jak v tuto chvíli funguje infrastruktura.

„Je mimochodem státní smutek. Ruší se většina společenských, kulturních a sportovních akcí. To se může týkat více, či méně, nebo i nezasažených částí Turecka, včetně Istanbulu. Takže různé veletrhy, či hromadná kulturní představení jsou v tuto chvíli buď zrušené úplně, nebo jsou aspoň pozastavené a bude se pro ně hledat náhradní termín,“ přidal k aktuální situaci. 

Velvyslanec se také vyjadřoval k finančním sbírkám, které nejenom české organizace začaly okamžitě vyhlašovat, a k tomu, na co primárně budou peníze cílit: „V této fázi budou finanční sbírky určitě ve hře a budou podstatné. Ale zatím jsme neviděli konkrétní údaje ze strany tureckých institucí. Oznámená čísla účtů, účely sbírek, a tak dál. Je zjevné, že na tohle není ten nejakutnější spěch, protože jsme prostě ve fázi toho pátrání po přeživších a záchranných akcí.“

„V té další fázi bude potřeba zdravotnická pomoc, ale i pomoc s nouzovým ubytováním, protože ty vysoké tisíce zničených budov indikují, že desítky tisíc lidí jsou jsou tak bez dosavadního přístřeší a budou vyžadovat nouzové ubytování, které částečně budou saturovat hotely a podobná zařízení,“ dodal. 

Video  Záchrana lidí, kteří přežili zemětřesení v Turecku  - reuters
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa