Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V sutinách po zemětřesení našli novorozenou holčičku! Máma po porodu zemřela, miminko přišlo o celou rodinu

Aktualizováno -
7. února 2023
17:38
Autor: rix, ČTK - 
7. února 2023
14:05

Šílené záběry ze syrského města Džindiras obletěly svět po zničujícím zemětřesení. Jeden z dobrovolníků vytáhl ze sutin zříceného domu právě narozené dítě. Na svět přišla přímo pod troskami a se svou mrtvou matkou byla stále spojena pupeční šňůrou. Čerstvě narozené miminko je jediným přeživším členem rodiny, jejíž ostatní členové zahynuli při zřícení čtyřpatrového domu. 

„V momentu, kdy se dítě narodilo, jeho matka zemřela po úderu zemětřesení,“ informoval aktivista a humanitární pracovník Ehab Rida na twitterovém účtu pod videem. Na něm je vidět dobrovolník utíkající s malým novorozencem do bezpečí v záplavě suti.

Video  Jeden z dobrovolníků vytáhl ze sutin zříceného domu narozené dítě.  - Twitter
Video se připravuje ...

Novorozená holčička při neštěstí přišla o celou rodinu. Záchranáři z pohraničního města v pondělí odvezli těla jejího otce Abdalláha Mlaihana, matky Áfry, jejích tří sester, bratra a tety. „Hledali jsme Abdalláha a jeho rodinu, nejdříve jsme našli jeho sestru, pak jeho ženu a nakonec Abdalláha, kteří byli schoulení u sebe,“ řekl blízký příbuzný rodiny Chalíl Savádí, který je podle AFP stále v šoku. „Pak jsme uslyšeli hluk, když jsme kopali (...), uklidili jsme to a našli jsme tu malou, díky bohu,“ dodal.

Miminko bylo pupeční šňůrou stále spojené s matkou. „Přeřízli jsme ji a můj bratranec odvezl dítě do nemocnice,“ doplnil Savádí.

„Přijela s končetinami ztuhlými zimou a s poklesem krevního tlaku. Poskytli jsme jí první pomoc a dali jí kapačku, protože nebyla dlouho kojená,“ řekl doktor Hání Márúf. Dítě má pohmožděniny, ale je podle lékaře ve stabilizovaném stavu. „Narodila se pravděpodobně sedm hodin po zemětřesení,“ řekl Márúf a dodal, že vážila 3,2 kilogramu, a narodila se tedy v termínu.

Záchranáři strávili hodiny, než se jim s omezenými prostředky podařilo vyprostit těla ostatních členů rodiny, jedno po druhém. Zatímco čekali na pohřeb, který se konal v úterý, položili je v domě příbuzných a přikryli je různobarevnými prostěradly, aby je snáze identifikovali.

Rodina uprchla z nestabilní provincie Dajr az-Zaur dále na západ v domnění, že v Džindirasu, lokalitě, kterou od roku 2018 kontrolují turecké síly a proturecké povstalecké skupiny, bude bezpečněji.

Podle zpravodaje agentury AFP se v tomto severozápadním syrském městě, které se nachází relativně blízko epicentra zemětřesení v Turecku, zřítilo asi 50 domů a ulice jsou zavaleny troskami.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Turecko a Sýrii v pondělí brzy ráno. Kolem poledne pak úřady zaznamenaly ještě další zemětřesení o síle 7,6 stupně. Celkem bylo dosud zaznamenáno nejméně 285 následných otřesů, uvedla agentura Reuters. Podle úterních údajů zemřelo dohromady v důsledku ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii přes pět tisíc lidí. Je pravděpodobné, že číslo počtu zemřelých se bude v budoucnu drasticky zvyšovat. 

 

Video  Video z vyproštění dívenky obletělo svět.  - Twitter
Video se připravuje ...

 

JaNat ( 7. února 2023 20:35 )

Tady by se mělo pomáhat, tohle je hrůza a ne vyvolávat války.

Zobrazit celou diskusi