Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapeček trpěl pod sutinami 45 hodin: Na zachránce se dojemně usmál

Autor: rix, ČTK - 
10. února 2023
17:08

Syrský chlapec Muhammad Ahmed byl pětačtyřicet hodin uvězněný pod troskami po ničivém zemětřesení v Sýrii. Záchranářům se k němu podařilo dostat, ale nemohli ho hned vyprostit ze suti. K smrti dehydratovanému klučíkovi dávali napít z víčka, ten se na ně poté usmál.

Když se záchranáři ke chlapci dostali, měl obličej pokrytý sutí a nevypadal vůbec dobře. Po pětačtyřiceti hodinách byl dehydratovaný a bledý. Po zřícení domu a následných mukách byl doslova k smrti vyčerpaný.

Video  K smrti vyčerpaný syrský chlapec se na záchranáře usmál.  - Twitter: Muhammad Najem
Video se připravuje ...

Muži odmítli nechat chlapce zemřít, nalili vodu do víčka od lahve a dávali mu napít mezerou v troskách. Muhammed usrkl tekutinu a navzdory své hrozné situaci se na své zachránce usmál. Záznam dojemného okamžiku dojal doslova celý svět. 

Podle posledních informací se malého Syřana podařilo z trosek nakonec vytáhnout. „Tento statečný malý chlapec byl vysvobozen z trosek a je v pořádku. Díky bohu za skvělé záchranáře v Turecku a v Sýrii,“ potvrdil na twitteru válečný reportér Muhammad Najem. 

Do oblastí na severu Sýrie, které ovládají povstalecké skupiny, se ve čtvrtek dostal konvoj s humanitární pomocí. Byl první od chvíle, kdy toto území v pondělí zasáhlo silné zemětřesení. Uvedl to Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA). Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Geir Pedersen novinářům v Ženevě řekl, že Syřané naléhavě potřebují pomoc, která by mohla zachránit lidské životy.

„Obnovili jsme dnes přeshraniční dodávky pomoci OSN. Ulevilo se nám, že jsme se v této kritické době konečně mohli dostat k lidem na severozápadě Sýrie. Doufáme, že tato operace bude pokračovat, protože tato humanitární trasa je jedinou možnou cestou,“ uvedla šéfka turecké pobočky OCHA Sanjana Quaziová.

Video se připravuje ...
Další videa