Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svět šokoval ledově klidný Turek: Muž při záchraně potahoval z cigarety!

Autor: rix, ČTK - 
12. února 2023
13:52

Záchranáře v tureckém Adıyamanu zasaženým zemětřesením překvapil muž, kterého vytahovali ze sutin rozbořeného domu. Zatímco ho parta chlapů zachraňovala, on držel v ruce zapálenou cigaretu, jakoby se nic nedělo. Video z jeho osvobození obletělo sociální sítě. 

Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii si mezitím vyžádalo více než 28.000 lidských životů. Je pravděpodobné, že se počet zemřelých bude stále zvyšovat, zatímco záchranáři tahají ze sutin další a další oběti. Obrovské štěstí měl muž z tureckého Adıyamanu. 

Video  Internet udivuje Turek s cigaretou v ruce.  - Twitter
Video se připravuje ...

Jakoby věděl, jako blízko smrti byl, osvobození ze sutin nezapomněl oslavit po svém. Zatímco ho záchranáři tahali z trosek, on si vychutnával cigaretu a gestikuloval na své zachránce. Posléze se stal hitem sociálních sítí jako muž s ledově klidnou povahou, informoval deník Daily Star

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dříve soboty dneška aktualizoval bilanci ve své zemi nejprve na 21.848 obětí a o několik hodin později na 22.327 mrtvých. Podle Erdogana „katastrofa století“ zasáhla oblast o průměru 500 kilometrů, ve které jen v Turecku žije 13,5 milionu lidí.

I šest dní po otřesech záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média. V Nurdagi západně od regionální metropole Gaziantep dnes údajně našli pětičlennou rodinu, která ve svém zříceném domě strávila 129 hodin.

Turecká televize odvysílala záběry z města Kahramanmaraş, kde se záchranářům podařilo z trosek vyprostit tříčlennou rodinu, včetně dvanáctiletého dítěte, kteří v troskách přežili 133 hodin. Ve městě Antakya zase záchranáři vynesli ze sutin 36letého muže, píše AP, podle níž se v sobotu podařilo zachránit celkem 12 lidí. Ne všechny nálezy však končí šťastně a naděje na další zachráněné klesají spolu s teplotami.

Video  Fenka Terezka našla pod sutinami živou ženu  - HZS
Video se připravuje ...

 

Xeen ( 12. února 2023 19:01 )

Taky mohl být ledově klidný proto, že si jeho prohulenej mozek ani neuvědomoval, co se kolem děje.

nika70 ( 12. února 2023 14:58 )

Mně překvapuje, jak na některých fotkách jsou ti lidi čistí. Zasypaní 3 dny v sutinách a tričko jak vyprané v Pervolu. I ten malej kluk včera po 52 hodinách.

Zobrazit celou diskusi