Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Sex s HIV pozitivním? Lze dělat skoro všechno, tvrdí Petr

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
12. února 2023
05:00

Již 18 let žije právník Petr Kalla celkem spojený život s nemocí HIV. Buduje svou kariéru, vychovává dvě děti a užívá si doma s partnerem i sexu. Jak to mají nakažení lidé s milostnými hrátkami, prozradil pro podcast Už budu!

Úplně nejzásadnější informace pro člověka nakaženého HIV a pro jeho okolí je, zda-li o své nemoci ví. V České republice bylo dle Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS zaznamenáno 4323 případů nakažení HIV. Podle Petra Kally z nich ale odhadem 700 lidí neví, že jsou infikovaní.

Video Už budu! Celý rozhovor s právníkem Petrem Kallou - pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Muži z LGBT komunity jsou o hrozbě nakažení virem obeznámení a chodí proto podle Kally na testy častěji než třeba heterosexuálové. On sám se o své nemoci dozvěděl v roce 2005 při vstupní lékařské prohlídce a ihned nastoupil na léčbu. Dnes je medikace HIV již tak daleko, že se ve většině případech nemusí lidé bát, že by někoho nakazili. Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz či přímo Zorye Blue na její instagramový profil.

„Já jsem za to moc rád. Pro mě to bylo hodně velký ulehčení v životě, protože najednou jsem přestal mít strach o to, že někoho ohrozím při sexu, anebo tím, že se poraním,“ řekl Petr Kalla pro podcast. Při sexu s nakaženým HIV doporučuje používat prezervativy, přestože nejsou vždy nutné. „Když je člověk na úspěšné léčbě, má nedetekovatelnou virovou nálož, tak z pohledu přenosu HIV není rizikem,“ říká Petr a hned dodává, že je ale velký rozdíl, když se člověk neléčí. Petr Kalla pak otevřeně promluvil o tom, jaké praktiky lze s HIV člověkem dělat a nejspíš vás to překvapí...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.