Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Jakub je nebinární oni. Někdy se cítím víc jako žena, jindy jako muž, tvrdí

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
27. ledna 2023
17:00

Nejrůznější zpravodajské a dezinformační weby přicházejí s počty pohlaví, kterých je podle některých 40, dle jiných až 80. Umělec a model Ja.cobra to ale považuje za nesmysl, protože gender a svoji identitu nelze škatulkovat a doporučuje ji vnímat fluidně. Jak to má se svojí nebinaritou vysvětlil v podcastu Už budu!

Rok 2020 byl pro mnoho lidí na světě zlomový, pro Jakuba, ale úplně jinak než pro většinu lidí. Během omezení a lockdownů kvůli pandemii koronaviru měl dost času se soustředit na sebe a identifikoval se jako nebinární osoba. To znamená, že o sobě nemůže říct, že by byl pouze muž nebo pouze žena, ale má v sobě silně zastoupené prvky obou genderů. Na veřejnosti nosí rád ženské oblečení, přitahují ho muži, ale nevylučuje, že by mohl mít někdy něco i se ženami.

Video Už budu! Celý rozhovor s nebinárním umělcem a modelem Ja.cobrou - pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

„Vnímám v naší společnosti prvky, které se považují za ženské a za mužské. Snažím se to nějak kombinovat a přijít si na to, co mně vyhovuje. Někdy jsem vizuálně pohodlný v mé maskulinitě. Jsem v pohodě, když mluvím v mužském rodě a někdy mám zase období, kdy si říkám, že to nejsem já a mluvím o sobě v ženském rodě. Je to hodně fluidní,“ vysvětluje Jakub.

Přes rok žije často v zahraničí a používá angličtinu, kde je oslovování jednodušší než v češtině. Mluvit proto o sobě jako oni, ona nebo on není problém. On sám na zvolení správného zájmena ostatními lidmi nelpí, protože vidí, jak často správné oslovení u ostatních vzbuzuje rozpaky. Přesto všechno je čeština na nebinaritu překvapivě dobře připravená: „Ve staré češtině se oni používálo mnohem častěji, ale bylo určeno třeba starším osobám, kterým nyní vykáš, tak se jim dřív onikalo. Takže ono vlastně v jazyku již bylo, ale pak se na to zapomnělo, protože jsme se zmodernizovali. Teď se k tomu vracíme úplně jinou cestou,“ říká s úsměvem Ja.cobra.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz či přímo Zorye Blue na její instagramový profil.

O nekonečných výčtech všech genderů, preferencích partnerů a podobně má jasno. „Čím míň se budeme soustředit na škatulky a vnímat pouze lidi takové, jací jsou, tak tím míň se v tom budeme ztrácet,“ dodal Jakub, který chvíli užíval i ženské hormony a byl překvapený, co to s ním udělalo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.