Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak umírali: Co prozradil pitevní protokol o smrti Jana Masaryka? Vysvětluje i záhadu výkalů na parapetu

Autor: mc, zf - 
5. února 2024
09:51

Smrt nastala ihned. Tak zní závěr profesora Františka Hájka, který prováděl soudní pitvu Jana Masaryka. Toho našli 10. března 1948 mrtvého na nádvoří Černínského paláce. Podle pitevního protokolu šlo o sebevraždu - Masaryk vyskočil z okna svého bytu. Dlouhá léta se ale spekulovalo, zda nešlo o vraždu. Od jeho smrti proběhlo celkem pět vyšetřování a ačkoliv žádné nedošlo ke 100% závěru, moderní technologie ukazují, že Masaryka nikdo nevystrčil, padal sám. Zda ho k tomu ovšem někdo nepřinutil, už se asi nikdy nedozvíme.

Pitva tehdejšího ministra zahraničí podle vyprávění profesora Emanuela Vlčka trvala jenom hodinu a čtvrt. Vlček, který se stal známým paleoantropologem, tehdy na Ústavu pro soudní lékařství UK v Praze pracoval jako pomocná vědecká síla a pitvě byl osobně přítomen. Ve své pozdější kariéře zkoumal ostatky celé řady známých osobností z české historie.

Co odhalila pitva

Pitvě Jana Masaryka spolu s ním a dalšími odborníky přihlíželi i dva příslušníci StB a dva neznámí muži. Ohledací protokol měl dvě a půl stránky a na nich se odehrál smutný příběh jedné nepochopitelné smrti.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat

Zobrazit celou diskusi