Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak umírali: Freud spáchal sebevraždu morfiem. Zápach nádorů, které měl v puse z kouření, už přitahoval i mouchy!

Autor: mc - 
24. března 2023
05:00

Říká se mu otec psychonanalýzy. Český rodák Sigmund Freud je patrně nejznámějším psychologem v historii. Jeho teorie, často točící se kolem sexuálního pudu, jsou dodnes zmiňovány i v těch nejobyčejnějších filmech pro širokou veřejnost. Freud byl a stále je fenoménem. O jeho pomalém umírání se ale mluví jen zřídka. 16 let bojoval se skvamocelulárním karcinomem v ústech. S léčbou začal příliš pozdě a to mu vzalo šance na uzdravení. Závěr jeho života byl otřesný, kvůli zápachu nádorů z úst se ho stranili i jeho nejbližší.

Vše začalo roku 1923. Freud si během února v ústní části hltanu našel lézi, o které zpočátku nikomu neřekl, její rychlý růst ho ale přinutil o několik týdnů později navštívit nejprve dermatologa Maximilian Steiner a poté i svého osobního lékaře Felixe Deutsche. Ten si byl na první pohled jistý, že jde o rakovinu. Jenže tu byl kámen úrazu - Freud nedávno přišel o svého šestiletého vnoučka, který zemřel na tuberkulózu. Známého psychologa to doslova zlomilo.

Deutsch o jeho hlubokém zármutku věděl a bál se, že pokud Freudovi sdělí zdrcující diagnózu, jeho pacient dostane infarkt. Freud ho údajně už minulosti žádal, zda by ho v případě, že by trpěl, dokázal důstojně zprovodit ze světa, kdyby si to přál. Deutsch označil lézi v ústech za leukoplakii, což je onemocnění neznámého původu, které se ovšem může zvrhnout v karcinogenní.

Poradil Freudovi, aby přestal kouřit doutníky a nechal si lézi vyříznout. Operoval ho ne zrovna schopný Marcus Hajek. Freud během operace a několikrát i po ní silně krvácel a byl vůbec zázrak, že přežil. Lékaři potvrdili, že se jedná o 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.