Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak umírali: Co byla tajemná vodnatelnost, která zabila Němcovou? Za její smrtí stojí i despotický manžel

Autor: mc - 
10. března 2023
05:00

Božena Němcová si neprožila hezký život - manželství bylo nešťastné, muž byl despota, žili v ubíjející chudobě, sama Božena byla velice nemocná. Podle dobových dokumentů ji zabila „všeobecná vodnatelnost“. Za tímto dnes už historickým termínem se skrývá celá řada nemocí - co se tedy vlastně Němcové stalo osudným? Byla to tuberkulóza, rakovina nebo dlouhá léta neštěstí a bídy? A jak k její smrti přispěl protivný manžel a nevěra?

Je až k nevíře, jak velké mezery máme v povědomí o životě Boženy Němcové. Dodnes nemáme tušení, jaký byl přesný rok jejího narození - bylo to někdy mezi rokem 1816 a 1820 - a ani místo. Nevíme jistě, kdo byli její biologičtí rodiče. A neznáme ani příčinu její smrti.

Video  Božena Němcová. Hořký konec největší české spisovatelky a velmi nekonvenční ženy  - Videohub
Video se připravuje ...

Podle dochovaných dokumentů víme, že Barbora Panklová, jak se známá česká spisovatelka původně jmenovala, měla už od mládí zdravotní problémy. Ačkoliv její rodiče pracovali na zámku Zaháňských jako služebnictvo, rodina trpěla významnou chudobou. Její matka porodila celkem 13 dětí, přežilo jich ale jen šest. V malém domku u zámeckého skleníku s nimi žila i ona slavná „babička“. Prostředků bylo vždy nedostatek...

Barbora/Božena musela v mládí utratit své našetřené peníze za pobyt v sanatoriu kvůli chudokrevnosti, kterou měla způsobit chudá strava i krevní ztráty. To první se s ní vleklo už od dětství, to druhé přinesl až rodinný život, resp. mateřství. Měla čtyři děti, poslední porod jí způsobil vleklé gynekologické potíže.

Ale ani život s manželem Josefem Němcem nebyl žádný med. Starší manžel, který působil jako komisař rakouské finanční stráže, byl zároveň velkým obrozencem a autorem. On přivedl Boženu k literatuře, ale i k brzké smrti. Jeho povolání rodinu neustále nutilo ke stěhování, což později Boženu unavovalo. A ani peníze, které Němec bral, nebyly nijak závratné. Ačkoliv zpočátku si manžela idealizovala, když poznala svět, zjistila, že Němec je

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.