Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jak umírali: Rasputin prý přežil kyanid i tři kulky: Pitevní zpráva odhalila lži jeho vrahů! A kde je pravda o jeho penisu?

Autor: mc - 
31. března 2023
05:00

Legendární Grigori Rasputin je spojován s dvorem ruského císaře Mikuláše II. Tento mystik, duchovní, léčitel ale zejména patologický manipulátor, dokázal zcela ovládnout carevnu po dobu její vlády v Rusku během první světové války. Carovi příznivci nakonec na Rasputina spáchali atentát. Po mnoha pokusech o jeho zabití byli úspěšní, stálo je to ale spousty sil. A nebo bylo všechno úplně jinak? Rasputinova dcera i pitevní zpráva totiž naznačují něco mnohem banálnějšího.

Když Mikuláš II. opustil Rusko, aby vedl svou zem v první světové válce, převzala vládu nad zemí carevna Alexandra Fjodorovna Ruská. Od té doby, co se Rasputinovi podařilo zachránit jejího syna a následníka trůnu Alexeje, byla zcela pod jeho vlivem. Rasputin byl krom šarlatána a pijana také schopný hypnotizér. Své schopnosti prý využil právě na Alexejovi, který trpěl hemofilií. Po nehodě dlouho krvácel a až Rasputin mu dokázal pomoci. Pravděpodobně měl ale jen štěstí, protože zakázal lékařům používat aspirin, který dokáže zpomalovat srážení krve. To ale v té době ještě nikdo nevěděl, což hrálo Rasputinovi do karet.

Hypnózu nebo možná manipulaci použil i na carevnu, kterou během války zcela ovládal a ve většině jejích rozhodnutí měl zřejmě prsty. To se pochopitelně nelíbilo celé řadě prominentů, kteří se nakonec rozhodli Rasputina odstranit. Šlechtici, mezi kterými byl kníže Felix Felixovič Jusupov, synovec cara, velkokníže Dmitrij Pavlovič, další velkokníže Nikolaj Michajlovič i poslanec Státní dumy Vladimir Puriškevič, vypracovali lstivý plán atentátu.

Jusupov 29. prosince 1916 večer Rasputina pozval do svého paláce v Petrohradě. Nejprve mu nabídl zákusky a čaj otrávené kyanidem a asi doufal, že bude mít vraždu rychle za sebou. To se ale zmýlil. Rasputin prý zákusky nejprve odmítl, ale pak si nějaké dal. Jaké bylo Jusupovo překvapení, když se Rasputin spokojeně najedl a nevypadal ani na mírnou nevolnost, natož smrt. Dali mu tedy víno - opět s kapkou kyanidu -, kterého šarlatán vypil tři sklenky. A zase nic...

Asi v půl třetí ráno se Jusupov omluvil a odešel do patra, kde si od svých kumpánů vzal revolver a vrátil se ke svému hostu. Tomu řekl, že „by se radši měl obrátit ke krucifixu a pomodlit se“ a střelil Rasputina jednou do hrudi.

Rasputin padl a všichni si mysleli, že je mrtev. Trojice konspirátorů odjela do Rasputinova domu s jedním z nich v převleku známého mystika, aby to vypadalo, že se vrátil domů. Jusupov hlídal tělo. Jenže tělo po chvíli otevřelo oči a

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.