Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívenka se narodila pod sutinami a její maminka zemřela: Dojemná slova příbuzných!

Autor: rix, ČTK - 
12. února 2023
14:59

Holčičku Áju vytáhli dobrovolníci ze sutin zemětřesením zasaženého domu krátce poté, co ji její zesnulá maminka Afraa porodila. K dojemnému příběhu ze syrského Džindiresu se vyjádřil její dědeček Turki. Rodina dívenky měla už tak velmi těžký osud.

Když část Turecka a sousední Sýrie zasáhlo ničivé zemětřesení, sociálními sítěmi se začalo šířit dojemné video. Jeden z dobrovolníků, který pomáhal s vyprošťováním přeživších, v sutinách budovy ve městě Džindires našel novorozenou holčičku! Dívka byla ještě pupeční šňůrou spojena se svou matkou, která tragédii nepřežila. 

Video  Jeden z dobrovolníků vytáhl ze sutin zříceného domu právě narozené dítě.  - Twitter
Video se připravuje ...

Podle deníku Bild matka porodila malou Áju sedm hodin po zemětřesení. „Pupeční šňůru jsme přeřízli nožem a můj bratranec odvezl miminko do nemocnice,“ vzpomínal rodinný příbuzný Khalil. 

Pro německý deník promluvil i dívčin dědeček Turki. „Můj syn Abdullah byl velmi šťastný z těhotenství své ženy a z vyhlídky na narození dítěte. Ale teď se nebude moci dívat, jak jeho dcera vyrůstá,“ zoufal si při vzpomínce na zemřelého otce dívenky.

Ája měla obrovské štěstí v neštěstí. „Ještě hodinu a zemřela by,“ svěřil se k jejímu stavu lékař Hani Maruf z nemocnice v Afrínu. Její končetiny byly zmodralé zimou. „Dali jsme jí infuzi a má zlomených několik žeber,“ popsal. Její stav je ale stabilizovaný. Až ji propustí z nemocnice, ujme se ji prastrýc Saláh Badrán.

Osud její rodiny je velmi krutý. Její členové dříve žili ve městě Dajr az-Zaur ve východní Sýrii. To ale v roce 2014 obsadili teroristé z islámské skupiny Islámský stát. Rozhodli se proto prchnout právě do města zasaženého zemětřesením. 

Video  Český USAR tým v akci po zemětřesení v Turecku: Pátrá v troskách po přeživších  - Twitter HZS ČR
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi