Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přežili týden v troskách! Záchranáři v Turecku vyprostili ženy i chlapce, čekal 182 hodin

Aktualizováno -
13. února 2023
17:57
Autor: ČTK, Mii - 
13. února 2023
09:55

Týden po ničivém zemětřesení, které si na jihovýchodě Turecka a severozápadě Sýrie vyžádalo už přes 36.000 obětí, se dnes záchranářům podařilo vyprostit z trosek další živé. Naděje na nalezení přeživších je ale podle expertů už velmi malá, a to i vzhledem k mrazivým teplotám, které v noci klesají i k minus šesti stupňům Celsia. Řada lidí, jimž otřesy o síle 7,8 stupně z minulého pondělí vzaly střechu nad hlavou, zůstávají stále na ulici bez přístřeší, uvedla agentura AP.. Záchranáři z Česka vyprostili v tureckém městě Adiyaman další tři mrtvé. 

I dnes se podařilo záchranářům z trosek na jihu Turecka vyprostit několik živých. Čtyřicetiletou ženu zachránili po 170 hodinách z trosek pětipatrové budovy ve městě Islahiye v provincii Gaziantep. Ještě o pár hodin později vyprostili dnes ve městě Adiyaman ze sutin šestiletou holčičku, uvedla agentura Anadolu. Podle ní dnes našli záchranáři rovněž živého pětatřicetiletého muže v provincii Adiyaman a sedmdesátiletou ženu v provincii Hatay. Rovněž o víkendu se podařilo nalézt v troskách několik přeživších, mimo jiné šedesátiletou ženu ve městě Besni v provincii Adiyaman či sedmiměsíční dítě a dvanáctiletou dívku v provincii Hatay.

Dnes odpoledne, po 182 hodinách po zemětřesení, se záchranářům podařilo vytáhnout z trosek domu v provincii Hatay živého dvanáctiletého chlapce. Přepraven byl do nemocnice. Několik hodin před tím ve stejné provincii záchranáři vyzvedli ze sutin živou sedmdesátiletou ženou. Podle tureckého viceprezidenta Fuata Oktaye se v uplynulých dnech podařilo zachránit ze trosek budov zhruba 600 dětí bez doprovodu. Zhruba 80 nezletilců se vrátilo ke svým rodinám, píše deník Hürriyet.

Podle expertů citovaných agenturou AP je ale naděje na nalezení přeživších nyní už velmi malá. Eduardo Reinoso z Mexické národní autonomní univerzity (UNAM) míní, že po devíti dnech bude už téměř nulová. Stejný názor má i David Alexander z londýnské University College London (UCL). Podle něj byly zřícené budovy v oblasti tak špatně postavené, že se rozsypaly na velmi malé kusy, což snižuje pravděpodobnost vytvoření vzduchových kapes pro možné přežití. Kvůli porušení stavebních norem vyšetřují turecké úřady už přes 130 lidí.

Video  Družicový pohled na spoušť po turecko-syrském zemětřesení  - Videohub
Video se připravuje ...

Naději na přežití v troskách na jihu Turecka snižují i mrazivé teploty. „Typická reakce těla na hypotermii je třes a ten vyžaduje kalorie. Pokud ale člověk nemá několik dní potravu a je vystaven nízkým teplotám, podlehne podchlazení rychleji,“ uvedla Stephanie Lareauová z univerzity v americké Virginii.

Češi vytáhli další tři mrtvé

V Turecku pokračují v zásahu i čeští záchranáři, ze sutin vytáhli další tři mrtvé. Na místech, kde po zásahu speciálně vycvičených psů doufali v nález živých lidí, už nikoho přeživšího neobjevili. Dnes o tom informoval mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. 

„Ukončili jsme zásah u sesuté budovy, vyprostili jsme tam tři mrtvé. Tým z Polska nenašel na žádném z míst, které označili naši psi, živé osoby, a hledání ukončili,“ napsal mluvčí. „Na sektoru se třemi zřícenými objekty, kde jsme nasazeni společně s týmy z USA a Bangladéše, budeme pracovat zřejmě ještě dva dny,“ uvedl. „Na daném místě neustále hoří, požár výrazně komplikuje situaci,“ doplnil.

Záchranáři z Česka v neděli uvedli, že ze sutin vyprostili 35 mrtvých, s třemi dnes oznámenými by se tedy mělo jednat o 38 těl. Zachránili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy.

Škody budou extrémní

Podle svazu tureckých firem se škody způsobené zemětřesením vyšplhají na 84 miliard dolarů, zatímco vládní odhad mluví o škodách ve výši 50 miliard dolarů. Škody na budovách a infrastrukturách svaz odhaduje na 71 miliard dolarů. Další 10,4 miliardy dolarů činí nerealizované příjmy z národního hospodářství a na zhruba tři miliardy dolarů svaz odhaduje škody vzniklé zmeškáním pracovních dnů. V deseti tureckých provinciích zasažených katastrofou žije zhruba 15 procent obyvatel země a koncentruje se tam desetina tureckého HDP.

Podle ekonomů obnova po zemětřesení a související investice povedou v prvních měsících k prudkému růstu tureckého hospodářství. Za celý rok však zemětřesení sníží hospodářský růst země, který podle předpovědí měl letos dosáhnout kolem pěti procent, až o dva procentní body.

Zástupce OSN: Pomoc v Sýrii selhala

Syrské úřady a nevládní organizace zatím hlásí méně mrtvých než Turecko, asi 4300. V Sýrii je ale pátrání po přeživších i obětech komplikovanější, jelikož zemětřesení postihlo i oblast ovládanou povstalci. Zástupce generálního tajemníka OSN Martin Griffiths, který o víkendu navštívil turecko-syrskou hranici, uvedl, že mezinárodní společenství v pomoci lidem na severozápadě Sýrie selhalo. „Lidé na severozápadě Sýrie se právem cítí opuštěni, mojí povinností je toto selhání co nejdříve napravit,“ citovala Griffithse agentura AP.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi