Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemětřesení uvěznilo ženu s novorozeným synkem v porodnici: „Přivedl mě zpět k životu,“ říká

Autor: tsv - 
12. února 2023
18:14

Těhotná žena ze syrského města Aleppo uprchla před zemětřesením jen několik hodin před porodem syna, do nemocnice ji doprovodili rodiče a její dvě další děti. „Přivedl mě zpět k životu,“ uvedla maminka s odkazem na novorozeného Najma at-Din Mahmouda a popsala strastiplnou cestu do porodnice. Rodina nyní dočasně pobývá ve stanu v táboře pro lidi zasažené zemětřesením.

Cesta do porodnice byla náročná, řekla tiskové agentuře Reuters Fatmah Ahmad. „Kolem nás bylo tolik smrti a škod,“ vzpomínala. Do bezpečí nemocnice rodinu dovedli až záchranáři, žena ovšem krátce po porodu čelila dalším výzvám. Místo zasáhl další otřes, načež veškerý zdravotnický personál utekl z budovy a matka s dítětem zůstala v porodním oddělení sama.

„Zabalila jsem ho a začala se modlit k Bohu, aby nás chránil, dokud zemětřesení nepomine, a abychom mohli bezpečně sejít dolů,“ popisovala Fatmah. V přízemí nemocnice na ni čekali rodiče se dvěma malými vnoučaty, manžel Fatmah byl jakožto voják vyslán na misi za hranice města Aleppo.

Domů ještě nemohou

Rodina teď žije ve stanu v táboře, který pro evakuované občany města vybudovalo vedení obce hned nedaleko letiště. Budova, ve které manželé s dětmi bydlí, se v důsledku zemětřesení nakonec nezřítila, zatím ale nedostali povolení se do bytu vrátit.

Fatmu momentálně drží na nohou právě malý Najm. „Přivedl mě zpět k životu,“ konstatovala. „Bála jsem se, že ho ztratím.“

Video  Záchranáři vytáhli syrské dítě z trosek po ničivém zemětřesení  - reuters, Credit: White Helmets
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi