Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obří žralok vyděsil turisty na Mallorce. Rybáři vylovili hlubokomořské monstrum!

Autor: vja - 
20. června 2023
18:04

U španělského pobřeží byl již potřetí během necelého týdne spatřen žralok. Skupina rybářů zůstala ohromena poté, co minulý víkend u města Puerto Pollensa na Mallorce vylovila obrovské zvíře. Mořský tvor, pravděpodobně žralok šedý, byl natočen, jak se zmítá zachycen do rybářského vlasce. O neobvyklém úlovku informoval britský plátek The Mirror.

V jednu chvíli se muž stojící u okraje plavidla natáhne, aby mořského tvora vysvobodil, následně jej poplácá po ploutvi a vypustí zpět do moře. Předpokládá se, že zvíře zachycené na videu je žralok šedý nebo jeden z druhů tomuto příbuzných. Tato paryba se živí převážně rybami a pro člověka nebývá nebezpečnou. Může být však agresivní, pokud je vyprovokována. Rybáři se při lovu rozhodli vypnout motor, aby žraloka nevyplašili, uvádí deník Majorca Daily Bulletin.

Jde o poměrně neobvyklý úlovek, tito hlubokomořští žraloci se totiž obvykle vyskytují až 2 kilometry pod hladinou oceánu. Zajímavé je, že klip byl natočen během dne, přestože se žraloci šedí obvykle pohybují blíže k hladině za tmy, kdy aktivně loví.

Ve čtvrtek ráno byl u španělského pobřeží na pláži Aguamarina jižně od Alicante spatřen další žralok. Jedna starší žena prý na místě utrpěla panický záchvat poté, co si uvědomila, že žralok se pohybuje přímo vedle ní. Ostatní plavci jí pak pomohli ven z vody. Podle prvních zpráv místních obyvatel se jednalo o žraloka modravého, který měřil asi 2 metry.

Ačkoli setkání žraloka s člověkem nebývá v letoviscích ve Španělsku velkým problémem, v posledních letech bylo zaznamenáno několik incidentů, které pro plavce neskončily úplně pozitivně.

V pátek se objevily záběry dalšího žraloka, rovněž označovaného jako tintorera, v přístavu Ciutadella na Menorce. Jeho ranní výskyt tak blízko břehu vyvolal spekulace, že by mohl být zraněný. Videozáznam, na kterém žralok proplouvá, se shodoval se zprávou, že žralok, který byl spatřen na pláži Aguamarina, byl nalezen mrtvý několik kilometrů severněji.

Na místní webové stránce věnované počasí, která zveřejnila záběry zmíněného predátora ležícího na boku u skal poblíž písečného pásu, kde se opalovali lidé, bylo uvedeno: „Sedmimetrový žralok, který se přiblížil k pobřeží, uhynul.

Na pláži La Caleta v Cabo Roig byl pak natočen racek, který stál na žralokovi, jímž mohutně zmítaly vlny. „Když na něco takového narazíte při plavání ve vodě, udělá to na vás dojem. Měli byste ale zůstat v klidu, protože nejsou agresivní,“ řekl místním novinám Juan Antonio Pujol.

V roce 2016 byl žralok modravý zodpovědný za útoku na rekreanta na pobřeží v Elche nedaleko Alicante. Tehdy útok žraloka naštěstí skončil jen ranou na ruce, která musela být sešita. Poskytovatelé první pomoci popsali kousnutí jako „rozsáhlé“ a uvedli, že muž se vynořil z moře a ze zranění mu viditelně tekla krev. Při jiném incidentu v roce 2018 se turisté v panice rozutekli poté, co se u přeplněné pláže Calas de Mallorca na východním pobřeží ostrova objevil stejný druh žraloka.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

arbitr ( 21. června 2023 09:36 )

Páni novináři - "hlídací psi pravdy", dejte už pokoj s přihlouplými senzacemi o žralocích !
Žraloci jsou ve všech mořích, vyvíjeli se tam cca 8 milonů let (srovnej s člověkem) , že je v 99% nevidíme, i když plavou pod námi či v blízkosti, je jen naše nedokonalost v cizím prostředí - v moři.

Ročně uhodí do člověka cca 1000x blesk a po zásahu zahyne 300 lidí.
Oběti dopravních nehod jdou na světě do tisíců.
Obětí přepadení a nesmyslného násilí (v USA už skoro "národní zvyk"- střelba do spoluobčanů vč. školáků) jsou také tisíce.
Žraloci jsou dlouhodobě příčinou úmrtí v průměru 10x za rok!
Navíc jim člověk "nechutná" (naše sádlo). Výjimečně kousnou (někdy s fatálním následkem),zmýlí se v kalné vodě, vidí v nás ohrožení plůdku či zdroje potravy, nebo žerou lidské mršiny, brání se, pletou si nás s ploutvonožci.
Tedy ještě jednou - zabijí cca 10 lidí za rok na celém světě.
Kolik lidí pokoušou vážně psi, uštkne had, nakazí klíště či komár smrtelnou chorobou, kolik lidí jen u nás umírá na následky užívání drog kouření a alkoholu?
To jsou panečku jiná čísla!

krapotkin ( 20. června 2023 19:01 )

Živí se jen rybama ? Vždyť plavající člověk je pro něj taky ryba a pořádně velká. Když ji nesežere celou, tak si aspoň kousek ukousne.

Zobrazit celou diskusi