Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pobřežní hlídka zachránila turisty na pláži ve Španělsku: Vyhnala je z vody kvůli žralokovi!

Autor: fik, BLK - 
3. srpna 2023
18:21

Na pláži Playa de Palma ve Španělsku byl ve čtvrtek ráno spatřen žralok. Plavčíci turisty z moře okamžitě evakuovali. Naštěstí nepřišly žádné zprávy o zraněných a mořský predátor zmizel pár minut poté, co se objevil. Španělsko se s četným výskytem žraloků potýká už delší dobu.

Na turisty oblíbené pláži Playa de Palma byl ve čtvrtek ráno spatřen žralok. Plavčíci okamžitě zasáhli a z moře všechny plavce vyhnali. Nikdo nebyl naštěstí zraněn a žralok se pouze proplížil mělčinou a zase zmizel v hlubokých vodách. 

Častý výskyt žraloků ve Španělsku 

V červnu bylo jen u Baleárských ostrovů spatřeno několik žraloků a 24. června v malé oblázkové zátoce na severu Ibizy vzniklo video ukazující sedmimetrového modrého žraloka. 

Žralok modrý se přitom vyskytoval na několika místech a děsil lidi. Tenhle druh přitom člověka napadá jen zřídka, ovšem stejně dokáže být nebezpečný. O pokousání člověka tímto žralokem existuje několik zpráv a minimálně 4 případy skončily smrtí. 

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Ve španělském městě Elche v roce 2016 údajně pokousal čtyřicetiletého turistu. Lékaři muže ošetřili a ránu mu zašili. Další případ výskytu tohoto druhu byl zaznamenán u pláže Aquamarina, druhý den ležel mrtvý na nedalekém pobřeží. Podle informací Mirror biolog Juan Antonio Pujol řekl, že: „Narazit na něco takového udělá dojem, ale měli byste zůstat v klidu, protože nejsou agresivní.“ 

„Pokud jsou žraloci modří blízko pobřeží, je to obvykle proto, že jsou slabí, dezorientovaní, nebo mají parazity,“ prohlásil oceánograf Gador Muntaner pro The Sun. „Je pro něj nemožné někoho zabít. Je mnohem pravděpodobnější, že vás zasáhne blesk.“

Co dělat při setkání se žralokem?

A pokud se obáváte kousnutí žraloka, možná vás uklidní, že nevyprovokovaných kousnutí žralokem za poslední desetiletí ubylo. „Nejlepším přístupem je zůstat v klidu, případně se bránit. Udržujte oční kontakt a použijte tvrdý předmět nebo ruce k úderu do nosu, žáber a očí. Snažte se vyhnout kousnutí do krku a obličeje a dostaňte se co nejdřív z vody pryč, při plavání se neotáčejte,“ radí doktor Robert Latour, profesor mořské vědy. 

Video  Žralok mako se ve vlnách Korálového moře pustil do úlovku rybářů.  - Instagram.com/tkoffshorefishing
Video se připravuje ...

Uživatel_5208047 ( 3. srpna 2023 23:51 )

Akorát, to byl delfín. A to už nezní jako taková senzace

http­s://am­p.ma­jorca­daily­bulle­tin.co­m/new­s/lo­cal/20­23/08/­03/115­705/up­date-mallorca-beach-cleared-after-shark-spotted-near-palma-was-dolphin-after-all.html

krapotkin ( 3. srpna 2023 23:31 )

Chudák kapr, zůstal bez oběda. Kdyby mu aspoň hodili šišku salámu - teda ne českého, tam je bůhví jakej sajrajt, jenom ne maso.

Zobrazit celou diskusi