Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mají se turisté ve Španělsku obávat? David u Barcelony natočil obávaného žraloka mako!

Autor: pma - 
17. července 2022
07:19

V poslední době přibývá případů, kdy se žraloci objevují i v turistických oblastech, jak tomu bylo například nedávno v egyptském letovisku Hurgada. Další žralok se měl ukázat jen pár kilometrů od španělského městečka Garraf, které se nachází nedaleko Barcelony. Parybu zpozoroval španělský fotograf David Jara, který se vydal do oblasti pozorovat velryby.

Deset let nikdo ze španělské obce Garraf nedaleko Barcelony neviděl v moři žraloka. To se ovšem změnilo před pár dny, kdy se na vodu vydal fotograf David Jara, který měl v plánu pozorovat v moři velryby. „Zahlédli jsme velký černý pohybující se stín,“ popsal děsivý zážitek fotograf španělskému deníku El País. Jara byl společně s kolegou Carlosem Molinou zhruba 16 kilometrů od pobřeží a rozhodně nečekal, že ve vodě narazí na žraloka mako.

Predátora chtěli vyfotit z blízka 

„Byli jsme zmatení. Najednou jsme ale uviděli něco, co vyčnívalo z moře. Brzy jsme si všimli hřbetní ploutve. Zastavili jsme v bezpečné vzdálenosti a on se sám přiblížil k naší lodi. Bylo to působivé,“ popsal deníku fotograf. Měl dokonce v plánu skočit do moře, aby predátora z blízka vyfotil, ale uvědomil si, že to není nejlepší nápad a mohli by se dostat do nebezpečí.

Predátora dvojice natočila alespoň podvodní kamerou a předala záznamy odborníkům, kteří skutečně potvrdili, že se jednalo o žraloka mako krátkoploutvého. Ten se podle biologů vyskytuje hlavně v teplejších mořích a může dosahovat délky až 4,5 metru. Plout může rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. Žralok, kterého fotograf s kolegou zahlédli, byl dlouhý zhruba 2,5 metru a plaval velmi klidně.

10 let se predátor v oblasti neobjevil 

Žralok tohoto typu se v oblasti nedaleko Barcelony neobjevil dobrých deset let. „Nevím o žádném videozáznamu žraloka mako z podmořského prostředí ve španělském Středozemním moři v posledních letech,“ popsal skutečnost mořský biolog Claudio Barría z Ústavu mořských věd v Barceloně a Španělské národní rady pro výzkum (CSIC).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi