Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Útoky žraloka v Egyptě znejistily Čechy. Úřady zvíře hledají, uklidňuje expert. A lze měnit destinaci?

Autor: for, trm, ČTK - 
4. července 2022
05:00

Dvě úmrtí po útoku žraloka hlásí oblíbená dovolenková destinace Sahl Hasheesh nedaleko Hurghady. Vážným zraněním podlehla Rakušanka (†68), jen o pár set metrů dál se našlo tělo turistky z Rumunska (†40). V Egyptě je nyní asi 10 tisíc Čechů a míří sem další, část z nich znejistěla. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže ale není třeba panikařit. Žraločí útoky jsou totiž vzácností a egyptské úřady dělají vše pro to, aby turisté byli v bezpečí. Papež také dodává, že v podobných případech lidé nechtějí destinaci měnit, protože chápou tyto tragické události jako zásah přírody. Cestovky se ale snaží vycházet klientům vstříc, až na to není právní nárok. 

Útoky žraloka v Sahl Hasheesh se odehrály v pátek jen několik set metrů od sebe. V obou případech zemřely ženy, které jen plavaly kousek od břehů. Zoufalý boj o život rakouské seniorky, která v Egyptě posledních pět let žila a lokalitu tak pravděpodobně dobře znala, zaznamenali turisté. Ženě žralok ukousl ruku a nohu, přesto se ještě dostala na břeh. Šok ze zranění nepřežila. Tělo turistky z Rumunska se podle agentury Reuters našlo jen o pár set metrů dál.

Podle úřadu guvernéra provincie Rudé moře byla oblast uzavřena v sobotu, tedy den po útoku. Guvernér zakázal všechny aktivity u moře, včetně potápění, šnorchlování, windsurfingu a kitesurfingu. Do vod u Hurghady nesmějí vplouvat ani rybářské lodě.

Útok v turisticky oblíbených lokalitách znejistil některé české turisty. „Nejsem vůbec nadšená z těchto událostí, když máme pár týdnů do dovolené,“ napsala jedna z nich ve skupině o egyptské Hurghadě. „My letíme ve středu, na Makadi, tak su zvědavej no,“ napsal Michal Š.

Turisté upozorňují na to, že lidé běžně při koupání a šnorchlování krmí ryby, a spekulují nad tím, že právě to může žraloky přilákat blíže ke břehům. „Byla jsem tam na Makadi Bay.. 2 týdny zpět. Lidi jak bez rozumu. Zakrmovali ryby vším,co vynesli z jídelny. I vejce jim cpali. Všeobecně platí přísný zákaz krmení ryb. Proč asi že,“ napsala další česká turistka.

V současnosti je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže v Egyptě skoro 10 tisíc Čechů. „Většina z nich míří někam jinam,“ dodává pro Blesk Zprávy.

Papež: Lidé většinou destinaci měnit nechtějí, chápou to

Podobné útoky podle Papeže nákupní chování Čechů moc nemění. „Většinou lidé v takovémto případě respektují to, že se stala tragická událost a musí se na to reagovat. Chápou, že nic takového, jako je příroda, se nedá řídit a nikdo za to nemůže. Reakce jsou prostě normální,“ uvádí na dotaz, zdali mají turisté následně problém, když se nějaká pláž musí uzavřít.

Občas se ale najdou lidé, kteří chtějí zkusit alespoň změnu destinace. Podle Papeže na to není právní nárok, přeci jenom se jedná o zásah přírody. Cestovní kanceláře se ale snaží v těchto případech vycházet vstříc, pokud je to možné. „Pokud není možné si vyměnit destinaci, tak může klient odstoupit od zájezdu, ale nese náklady stornopoplatků,“ dodává.

Útoky žraloků spíše raritou

Počty zaznamenaných útoků žraloka na lidi se každoročně pohybují kolem stovky, počty obětí pak v nižších desítkách. Za loňský rok například mezinárodní archiv žraločích útoků ISAF na Floridské univerzitě zaznamenal 73 nevyprovokovaných napadení člověka, což bylo o 21 případů více než v roce předchozím. V roce 2019 bylo útoků 64. Loni predátoři usmrtili devět lidí, o jednoho méně než předloni, v roce 2019 byly podle ISAF oběti žraločích útoků dvě.

Před dvěma nynějšími smrtícími útoky v Egyptě letos žralok zabil člověka v polovině února v australském Sydney. Podle místních médií to byl první smrtící útok žraloka v Sydney od roku 1963.

Útoky žraloků jsou nicméně spíše raritou.To zmiňuje i Papež. „Není třeba vyvolávat paniku. Předpokládám, že všechny orgány, co to mají na starosti, tak dělají vše proto, aby zjistily, zdali se jednalo o stejné zvíře, a zjišťují jeho výskyt, aby se eliminovala možnost další tragédie,“ uvádí Blesk Zprávám. 

Rovněž zmiňuje, že turisté jsou vždy poučeni, že se mají pohybovat v rámci vyznačeného prostoru a před bójkami. Pokud se rozhodnou plavat dále, je to o to více na jejich vlastní nebezpečí. 

Výběr smrtelných útoků žraloků za posledních 20 let

14. února 2004 - Nedaleko letoviska Šarm aš-Šajch na břehu Rudého moře napadl žralok Egypťana, který šnorchloval podél pobřeží. Muž na následky zranění zemřel v nemocnici.

2. června 2009 - Francouzskou turistku, která se potápěla v Rudém moři jižně od Marsa Alam, napadl žralok a smrtelně ji zranil.

1. a 5. prosince 2010 - Při sérii útoků žraloka na koupající se turisty u letoviska Šarm aš-Šajch byli 1. prosince vážně pokousáni tři plavci z Ruska a jeden z Ukrajiny. Všichni ale útok přežili. Další útok žraloka nastal 5. prosince asi 20 metrů od břehu před hotelem v Šarm aš-Šajchu, zahynula při něm sedmdesátiletá německá turistka.

21. března 2015 - Německý turista přišel o život nedaleko letoviska Kusír u Rudého moře, když ho napadl žralok. Třiapadesátiletému muži ukousl nohu, zraněný zemřel ještě před převozem do nemocnice.

3. srpna 2018 - V letovisku Marsa Alam zemřel český turista na zranění, která mu způsobil žralok. Okolnosti neštěstí vyšetřuje egyptská policie. Obětí byl 41letý muž, který byl v Egyptě na dovolené s manželkou a dětmi.

1. července 2022 - Při dvou útocích žraloka nedaleko Hurghady zemřely dvě ženy.

Video  Smrtelný útok žraloka v Egyptě.  - Facebook
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

radka.seznam ( 9. července 2022 00:28 )

Tvrdí, že jsou útoky žraloků za bójemi. Ve videu je ale jasně vidět, že Rakušanka plavala, kde měla a bóje jsou dost daleko za ní....
No hnus. Nikdo ani nepřijel s lodí, i když byla jen kousek od lidí...

mim33 ( 4. července 2022 14:42 )

Škoda, že se tento článek nemůžou přečíst ta Rakušanka s Rumunkou, určitě by je to uklidnilo.

karelhlavaty ( 4. července 2022 13:32 )

Všude, kam jsme někdy přijeli, nám tvrdili, že riziko napadení žralokem je nulové, protože mají v moři sítě proti nim. Ať šlo o Karibik, Afriku nebo jihovýchodní Asii. Všude měli velký kulový. Takže do Hurghady bych jel nejdřív koncem prázdnin, to už budou ti žraloci nažraní....

lufenda ( 4. července 2022 13:27 )

No vida! Dva roky covidu Papež a majitelé cestovek plakali, že zkrachují a teď mají zase hody. Vybrečeli si spolu s Fialovci od Babišovy vlády dotace, které republiku zadlužily na desítky let. Tisíce Čechů dnes musí k mořím a oceánům, kdyby na pšenici nebylo. Stačí jeden žralok a Češi v Egyptě bez koupání nemají co dělat. Kdo chce kam...

cid2000 ( 4. července 2022 12:35 )

Musí se počítat s dalšími útoky a smrtí ! Je to prostě moře ! A pokud tam ještě zakrmují tak predátora logicky přilákají ! Připravte se na smrt pokud tohle budete dělat a porušovat zákaz ! Jste v jeho prostředí a jste spolu s dětma bezbraní. Koupat se tam nyní je pouze pro odvážlivce. Každopádně se vrátí pokud jej neuloví ! Žralok se vrací na místa, kde se mu dařilo ulovit kořist a uspět ! Má velice dobrého pamatováka na tyto věcí, proto je na světě od dob dinosaurů, vždy dokáže přežit ! Je to mašina na zabíjení a lov ! Bohužel, bude to pokračovat dál nemá smysl si nalhávat, že to je náhoda !!

Zobrazit celou diskusi