Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědci na Novém Zélandu našli mládě tzv. žraločího ducha. Vypadá jak z jiné planety!

Vzácné mládě žraloka duchů.
Vzácné mládě žraloka duchů.  (Autor: Facebook.com/NIWA New Zealand)
Autor: pma - 
17. února 2022
18:01

Neskutečný nález se povedl vědcům z Národního institutu vody a výzkumu atmosféry na Novém Zélandu. Během průzkumu u východního pobřeží Jižního ostrova objevili den staré mládě tzv. žraloka duchů.

Nečekaný objev se podařil novozélandským vědcům při průzkumu Jižního ostrova. V necelých 1 200 metrech pod hladinou narazili na mládě vzácnéhoi druhu paryby, kterým se přezdívá žralok duchů. Ti jsou též známí jako příbuzní chimér a rejnoků, protože jsou jen stěží k vidění a žijí v největších hlubinách oceánu. Ještě větším překvapením pro vědce z Národního institutu vody a výzkumu atmosféry (NIWA) byl fakt, že se jedná teprve o den staré mládě.  

Mláďata se živí vaječnými žloutky

Embrya těchto ryb se vyvíjejí ve vaječných kapslích položených na mořském dně a živí se žloutkem, dokud nejsou připravena k vylíhnutí. „Tento žraločí duch se teprve nedávno vylíhl, protože měl plné břicho právě vaječných žloutku,“ vysvětlil člen týmu Dr. Brit Finucci.

Pro vědce to je skutečně velký objev, protože o těchto parybích mláďatech je toho známo jen velmi málo. „Nalezení tohoto embrya nám pomůže lépe porozumět biologii a ekologii této záhadné skupiny hlubinných ryb,“ popisuje jeden z tamních vědců nález, který teď bude podroben bližšímu zkoumání odborníky.

Dospělý exemplář byl spatřen jen párkrát

Tento druh paryb má velice specifický zjev. Namísto kostí mají chrupavky, intenzivní šedo-modré zbarvení a vypadá jako by jeho tělo bylo pokryto množstvím jizev. Navíc má zvíře obrovské oči, které leckoho vyděsí.

Ve volné přírodě byl dospělý exemplář spatřen pouze devětkrát.

Vzácné mládě žraloka duchů. Vzácné mládě žraloka duchů. | Facebook.com/NIWA New Zealand

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi